Δευτέρα 14 Μαΐου 2018

Επίσκεψη του βουλευτή Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Στέργιου Καστόρη στην κερασοπαραγωγική Ράχη

Επίσκεψη στα κτήματα κερασιών της Ράχης και στις εγκαταστάσεις των δυο συνεταιρισμών τους στην περιοχή πραγματοποίησε την Κυριακή ο βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Στέργιος Καστόρης.


Με τη συγκομιδή των κερασιών να έχει ήδη ξεκινήσει, η παραγωγή τους υπολογίζεται φέτος ελαφρά μειωμένη ( περί τους 1300 τόνους, από τους 1700 που ανέρχονταν τις προηγούμενες χρονιές), λόγω κλιματικής αλλαγής.

Και καιρού επιτρέποντος, βεβαίως, καθώς οι καλλιεργητές ανησυχούν για ξαφνικά, έντονα καιρικά φαινόμενα, που μπορούν να προκαλέσουν ζημιές και να ανατρέψουν τα προγνωστικά τους.

Ο βουλευτής, πάντως, τους καθησύχασε, ενημερώνοντάς τους για το σύστημα ενεργητικής προστασίας στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, το οποίο εντάσσεται στο μέτρο 5.1 του ΠΑΑ 2014-2020 και προβλέπει ενισχύσεις για ζημιές από χαλάζι και βροχή σε καλλιέργειες κερασιάς, όπως και ακτινιδιάς και αμπέλου και άλλων καλλιεργειών. Σύμφωνα με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΕΛΓΑ (που αποτελεί και τον ενδιάμεσο φορέα διαχείρισης του προγράμματος), οι ενισχύσεις φθάνουν έως τις 100.000 ευρώ για φυσικά ή νομικά πρόσωπα και το 1.000.000 ευρώ για τους συνεταιρισμούς και τις ομάδες παραγωγών, ενώ η υποβολή των αιτήσεων στήριξης λήγει τον Ιούνιο τρέχοντος έτους.

Από την επιτόπια επίσκεψή του στιςν εγκαταστάσεις των δυο συνεταιρισμών κερασοπαραγωγών και από τις συναντήσεις του με τους προέδρους τους, ο κ. Καστόρης διαπίστωσε την άρτια λειτουργία των ψυγείων-διαλογητηρίων που διαθέτουν, προσδίδοντας τη ζητούμενη προστιθέμενη αξία στο δυναμικό αυτό αγροτικό προϊόν.

«Ευχής έργο», δήλωσε αμέσως μετά ο βουλευτής, «παρόμοιας διαχείρισης να τύχουν και άλλα αγροτικά προϊόντα της Πιερίας και στο πλαίσιο αυτό μπορούμε να δούμε την επέκταση των δυο μονάδων της Ράχης, ώστε να μεγαλώσει η γκάμα των προϊόντων με προστιθέμενη αξία, αλλά και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας».