Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

Οι Γιατροί του Κόσμου στο Γυμνάσιο και το Λύκειο της Κάτω Μηλιάς

Οι Γιατροί του Κόσμου είναι μια ιατρική, ανθρωπιστική, μη κερδοσκοπική οργάνωση. Στην Ελλάδα ιδρύθηκε το 1990, και αποτελούν μέλος του διεθνούς δικτύου των Γιατρών του Κόσμου, το οποίο αποτελείται από 15 αντιπροσωπείες.


Αρχή της οργάνωσης είναι ότι κάθε ανθρώπινη ύπαρξη έχει δικαίωμα στην ανθρωπιστική βοήθεια, ανεξάρτητα από το φύλο, την καταγωγή, το σεξουαλικό προσανατολισμό, τη θρησκεία, την ιδεολογία ή την πολιτική πεποίθηση. Κατά συνέπεια, οι Γιατροί του Κόσμου δρουν με βάση τις αρχές της ουδετερότητας και της αμεροληψίας τους. Από την αρχή της δράσης τους οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας έχουν δημιουργήσει πλήθος προγραμμάτων τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό, με στόχο την παροχή βοήθειας σε πληθυσμούς και ομάδες που δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και χρειάζονται ιατρική περίθαλψη. Στόχος τους είναι να εξασφαλίσουν την ανεμπόδιστη πρόσβαση στην υγεία και να διασφαλίσουν ότι είναι ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα.

Αυτοί λοιπόν οι γιατροί, την Πέμπτη 17 και την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018, επισκέφτηκαν το Γυμνάσιο και το Λύκειο Κάτω Μηλιάς.



Η κινητή μονάδα των Γιατρών του Κόσμου αποτελούμενη από μία παιδίατρο (Μιχαηλίδου Αλεξάνδρα), έναν οδοντίατρο (Κουγιουμτζόγλου Ιωσήφ), μία παιδο-οδοντίατρο (Μπαλασούλα Χρυσάνθη), μία ορθοδοντικό (Μαλάμου Ελένη) και μία νοσηλεύτρια (Λαζάρου Αναστασία), εξέτασε όλους τους μαθητές.

Στην αρχή κάποιοι μαθητές ήταν διστακτικοί, αλλά η αμεσότητα όλων των εθελοντών της ομάδας τους κέρδισε και συμμετείχαν τελικά όλοι πρόθυμα στην εξέταση.

Η παιδίατρος, μετά από εξέταση των βιβλιαρίων, κατέγραψε ορισμένες παραλείψεις εμβολιασμών, κυρίως όμως του εμβολίου για τη Μηνιγγίτιδα Β, το οποίο δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεί. Οι παιδίατροι ενημέρωσαν καθέναν μαθητή ξεχωριστά για την κατάσταση της υγείας του στόματός του και σε όλους δόθηκε από μία οδοντόβουρτσα.

Όταν τελείωσαν την εξέταση όλων, ενημέρωσαν τους μαθητές για την υγιεινή του στόματος και των δοντιών και για τον ενδεδειγμένο τρόπο περιποίησής τους. Έθιξαν θέματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και παράλληλα μίλησαν στα παιδιά για τους τρόπους προφύλαξης από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της αλληλεγγύης μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, μετά από πρωτοβουλία του λυκείου Athenee de Luxembourg, που έχει αδελφοποιηθεί με το Λύκειο της Κάτω Μηλιάς. Αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου πρότζεκτ προληπτικής παιδιατρικής και οδοντιατρικής εξέτασης όλων των μαθητών των σχολείων της περιοχής μας (Κάτω Μηλιά, Μοσχοχώρι, Λόφος, Ράχη, Μεσαία Μηλιά, Άγιος Δημήτριος, Ρητίνη, Βρία, Ελατοχώρι) που έλαβε χώρα μεταξύ 14 και 18 Μαΐου 2018.

Γιατροί του Κόσμου: Άνθρωποι ακούραστοι, επιστήμονες που σκοπός της ζωής τους είναι να απαλύνουν τον ανθρώπινο πόνο και να παρέχουν βοήθεια όπου τους χρειάζονται. Άνθρωποι γεμάτοι καλοσύνη, αντιμετωπίζουν τις καταστάσεις άλλοτε με χιούμορ, άλλοτε με πόνο και θλίψη. Άνθρωποι που βρίσκονται όπου υπάρχει πόνος. Αξίζει να επισκεφτούμε την ιστοσελίδα τους, να ενημερωθούμε για τις δράσεις τους και να στηρίξουμε όσο μπορούμε την προσπάθειά τους: http://mdmgreece.gr/

Τους ευχαριστούμε και τους ευχόμαστε καλή συνέχεια στο σπουδαίο έργο τους.