Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ - ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΘΗΤΕΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Το Μεταλυκειακό Έτος-Τάξη Μαθητείας των ΕΠΑ.Λ., είναι θεσμοθετημένη εκπαιδευτική διαδικασία ανά την Ευρώπη, και ειδικότερα στη Γερμανία, εδώ και πολλές δεκαετίες, με εξαιρετικά ευεργετικά αποτελέσματα προς τους νέους και την κοινωνία.


Εδώ και τρία χρόνια, επιτέλους, θεσμοθετήθηκε και στη χώρα μας.

Η Δ.Δ.Ε. Πιερίας με τις σχολικές μονάδες τής Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, το 1ο ΕΠΑ.Λ., το 2ο ΕΠΑ.Λ., το Εσπερινό ΕΠΑ.Λ., εκπονούν και υλοποιούν προγράμματα Μαθητείας. Πιο συγκεκριμένα, στο 1ο ΕΠΑ.Λ. Κατερίνης υπάρχουν θέσεις Μαθητείας στις ειδικότητες: Τεχνικός Οχημάτων, Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης, Αερισμού και Κλιματισμού, Τεχνικός Ηλεκτρολογικών και Υπολογιστικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών, με επόπτες τον κ. Τζήμα Γεώργιο, εκπαιδευτικό κλάδου ΤΕ02.02, την κ. Καρφή-Μυρωτή Ξανθούλα, εκπαιδευτικό κλάδου ΠΕ84 και τον κ. Εγγονίδη Σταύρο, εκπαιδευτικό κλάδου ΤΕ01.04.

Στο 2ο ΕΠΑ.Λ. λειτουργούν οι ειδικότητες: Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής, Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων & Ποτών και Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων, με επόπτες τον κ. Κατσαμάγκα Γεώργιο, εκπαιδευτικό κλάδου ΠΕ88.05 και την κ. Κατσάρα Παναγιώτα, εκπαιδευτικό κλάδου ΠΕ87.09.

Προκειμένου η Μαθητεία των ΕΠΑ.Λ. να διαχυθεί περαιτέρω, η Δ.Δ.Ε. Πιερίας, διοργάνωσε την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018, ημερίδα με τίτλο «Μεταλυκειακό Έτος-Τάξη Μαθητείας».

Στην ημερίδα προσκλήθηκαν και παραβρέθηκαν, Διευθυντές των ΕΠΑ.Λ. Πιερίας, η ομάδα υποστήριξης Μαθητείας ΕΠΑ.Λ. της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, εκπαιδευτικοί, εργοδότες και μαθητές. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Διευθυντής της Δ.Δ.Ε. Πιερίας, κ. Καζταρίδης Ιωάννης, εκπρόσωπος του 1ου ΕΠΑ.Λ. Κατερίνης, ο Διευθυντής του 2ου ΕΠΑ.Λ. Κατερίνης και ο υπεύθυνος Μαθητείας της Π.Δ.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Μπαλόμπας Παναγιώτης.

Σχετική εισήγηση πραγματοποίησαν οι εκπαιδευτικοί κ.κ. Ραφαηλίδης Γεώργιος και Τζήμας Γεώργιος, με θέμα «Μεταλυκειακό Έτος-Τάξη Μαθητείας».

Στη συνέχεια, αναπτύχθηκε συζήτηση ανάμεσα στους εργοδότες, μαθητές και εκπαιδευτικούς των ΕΠΑ.Λ. Διατυπώθηκαν απορίες για τη σημασία και σκοπιμότητα της Μαθητείας.

Πολύτιμες ήταν οι εντυπώσεις που αποκόμισαν και κατέθεσαν οι εργοδότες και οι εκπαιδευόμενοι.

Η ημερίδα στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία γιατί ήρθησαν επιφυλάξεις και καταδείχτηκαν η αναγκαιότητα, σπουδαιότητα και σημασία της Μαθητείας.

Εκδηλώθηκε έντονο ενδιαφέρον από όλους τους εμπλεκόμενους.

Τέλος, διάχυτη υπήρξε η αισιοδοξία ότι η Μαθητεία στο άμεσο μέλλον θα αναπτυχθεί, θα εξελιχθεί και θα αγκαλιάσει περισσότερους μαθητές.