Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

Όταν τα σχολεία "παράγουν" πολιτισμό και προσφέρουν γνώσεις και ιστορία στα παιδιά μας. - Αφιέρωμα στην εκπαιδευτική επίσκεψη του 4ου Γυμνασίου Κατερίνης στα Ιωάννινα. (Φωτογραφίες)

Όμορφες εικόνες, γνώσεις, πολιτισμός και ιστορία ήταν μερικά από αυτά που θα μείνουν χαραγμένα για πάντα στο μυαλό και την ψυχή των μαθητών και μαθητριών του 4ου Γυμνασίου Κατερίνης, από την εκπαιδευτική τους επίσκεψη στα Ιωάννινα.

Ένα ταξίδι στο παρελθόν και την Ιστορία της πατρίδας μας, την Ορθοδοξία, με οδηγούς την φιλανθρωπία και την αλληλεγγύη.

Η εκδρομή πραγματοποιήθηκε μέσα στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος «Καλλιτεχνικές και Πολιτιστικές Δράσεις των μαθητών και μαθητριών με στόχο την ανάπτυξη συνεργασίας και την επίδειξη Κοινωνικής Αλληλεγγύης.»

Εμπνεύστρια και ψυχή της εκπαιδευτικής επίσκεψης ήταν η κ. Αιμιλία Ζαχαριάδου (Θεολόγος) και στην εκδρομή συνόδεψαν οι κ. Μελιοπούλου Διονυσία και Παπατολίκα Αναστασία.


Η καθηγήτρια του 4ου Γυμνασίου Κατερίνης, κ. Αιμιλία Ζαχαριάδου.


*Η εκδρομή πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

*Τα τρόφιμα που προσφέρθηκαν στην Μονή Ντουραχάνης και στην Κιβωτό του Κόσμου αγοράσθηκαν με χρήματα που συγκεντρώθηκαν από το Χριστουγεννιάτικο Παζάρι του 4ου Γυμνασίου Κατερίνης.


Σκοπός της ήταν η επαφή με ανθρώπους που αφιερώνουν μέρος ή όλο το χρόνο τους για να βοηθήσουν, να στηρίξουν και να μορφώσουν παιδιά που έχουν αντιμετωπίσει σοβαρά οικογενειακά και κοινωνικά προβλήματα. Να δουν, να καταλάβουν και να εκτιμήσουν πόσο σημαντικά είναι η οικογένεια και αυτά που έχουν και πόσο διαφορετικός και σκληρός μπορεί να είναι ο κόσμος για κάποια άλλα παιδιά στην ηλικία τους. Νομίζουμε πως αυτό είναι ένα σημαντικό μάθημα ζωής, ώστε να ορίσουν ποια είναι τα πραγματικά και ουσιαστικά αγαθά και ποια τα δευτερεύοντα. Ακόμα να εκτιμήσουν πόσο σημαντικό είναι να συνεισφέρουμε ώστε να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας που υποφέρουν και πόσο μπορεί αυτό να μας γεμίσει με χαρά και αγάπη. Ακόμη ότι τα προβλήματα είναι μέρος της ζωής και ο καθένας μπορεί να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις τις οποίες πρέπει να παλέψει και η συμπαράσταση, η κατανόηση και η βοήθεια των ανθρώπων που ενδιαφέρονται κάνουν την ζωή πιο όμορφη.

-----------------------------------------

*Οι μαθητές και μαθήτριες του 4ου Γυμνασίου Κατερίνης πρόσφεραν είδη διατροφής και πασχαλινές λαμπάδες στην "Κιβωτό του κόσμου" και στο ορφανοτροφείο της Ιεράς Μονής Ντουραχάνης.

Στα πλαίσια του προγράμματος επισκέφτηκαν το Μουσείο Βρέλλη, την Ιερά Μονή Ντουραχάνης και το ορφανοτροφείο, την Κιβωτό του Κόσμου στην Πωγωγιανή, καθώς και το Νησάκι, τη Μονή Φιλανθρωπινών και το χώρο που γινόταν το κρυφό σχολειό.

------------------------------------------


Μονή Ντουραχάνης.

Ο γέροντας Αθανάσιος, Ηγούμενος της Μονής Ντουραχάνης στα Ιωάννινα, ο γέροντας της αγάπης που φροντίζει ορφανά και κρατουμένους στα Ιωάννινα.

Το τεράστιο έργο του από το 1974 περιλαμβάνει οικοτροφείο, σχολείο, συσσίτια, ραδιόφωνο, μουσείο, ξυλουργείο, κήπους, ανακαίνιση στο ιστορικό μοναστήρι κ.α.
Έχει δημιουργήσει με την βοήθεια του Θεού ένα τεράστιο έργο από το 1974, οπότε και έγινε κληρικός, ως σήμερα.
Εκατοντάδες μαθητές ευεργετήθηκαν από το έργο του γέροντα Αθανασίου

---------------------------------------

Η Κιβωτός του Κόσμου.





Το Σπίτι της Κιβωτού άνοιξε τις πόρτες του στις 26/12/2013. Ο κάθε χώρος είναι ειδικά διαμορφωμένος ώστε να παρέχει στα παιδιά στιγμές ηρεμίας και δημιουργώντας τους μοναδικές αναμνήσεις που θα νοσταλγούν στην ενήλικη ζωή τους.

Στεγάζεται σε ένα κτίριο 8900 τ.μ.

Μπορεί να φιλοξενήσει έως και 120 παιδιά που φιλοξενούνται εκεί κατόπιν εισαγγελικής εντολής.

Είναι άρτια στελεχωμένο με ειδικούς παιδαγωγούς, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.

--------------------------------------


Μουσείο Π. Βρέλλη (Κέρινων ομοιωμάτων)



Το Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας Παύλου Βρέλλη, επίσης γνωστό και ως Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων, βρίσκεται στην περιοχή των Ιωαννίνων, στην Ήπειρο. Θεμελιώθηκε με πρωτοβουλία του Παύλου Βρέλλη τον Φεβρουάριο του 1983 και άνοιξε τις πόρτες του το 1995 και είναι το πλέον γνωστό μουσείο αυτού του είδους στην Ελλάδα. Είναι έργο ενός και μόνο ανθρώπου-του Παύλου Βρέλλη, όπου για 13 χρόνια εργάστηκε ακατάπαυστα, μόνο γι' αυτό το έργο. Σκοπός του καλλιτέχνη, ήταν να αναπαραστήσει Ιστορικά γεγονότα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, σε φυσικό μέγεθος μέσα στο μουσείο.

---------------------------

Επιστολή του π. Αντώνιου Παπανικολάου από την Κιβωτό του Κόσμου προς τους καθηγητές, τους μαθητές και μαθήτριες του 4ου Γυμνασίου Κατερίνης.






---------------------------------


*Εκτός από την κ. Αιμιλία Ζαχαριάδου και τις εκπαιδευτικούς που συνόδεψαν τα παιδιά στην εκπαιδευτική εκδρομή, συγχαρητήρια αξίζουν στον Διευθυντή του 4ου Γυμνασίου Κατερίνης Παπαργυρίου Αλέξανδρο και τον σύλλογο διδασκόντων του σχολείου που στηρίζουν τέτοιες πρωτοβουλίες.

---------------------------------

Δείτε φωτογραφικό υλικό από την εκπαιδευτική επίσκεψη στα Ιωάννινα:






































*Μιχάλης Κανταρτζής
www.pierikialithia.gr
www.pierikialithia.blogspot.gr