Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

Ανακοινώθηκε επίσημα ο πρώτος συνδυασμός διεκδίκησης του Δήμου Κατερίνης.

Σήμερα το απόγευμα σε συνέντευξη τύπου ο κ. Γεώργιος Νταντάμης ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητά του για το αξίωμα του Δημάρχου Κατερίνης στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.


Στην αίθουσα του ξενοδοχείου όπου έδωσε την συνέντευξη τύπου ο κ. Νταντάμης το παρών έδωσε αρκετός κόσμος, γνωστοί συνδημότες μας καθώς και νυν δημοτικοί σύμβουλοι (ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Κυριακίδης, ο δημοτικός σύμβουλος του "Άλλου Δρόμου" Χρήστος Λιανός) όπως και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Ρωτήσαμε τον κ. Νταντάμη για το θέμα της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Πιέρια Όρη, τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Σκουπιδιών στην Γανόχωρα, τον ΧΥΤΑ, καθώς και την άποψη του για την τωρινή διοίκηση του Δήμου Κατερίνης.



Τι απάντησε ο κ. Νταντάμης στις ερωτήσεις της "ΑΛΗΘΕΙΑΣ" :



"ΑΛΗΘΕΙΑ": Ποια η άποψη σας για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Πιερία Όρη και αν εκλεγείτε θα πάρετε πίσω την απόφαση του Δήμου Κατερίνης που εγκρίνει την εγκατάσταση τους.
Τι θα κάνετε για τον ΧΥΤΑ Κατερίνης και αν συμφωνείτε με την δημιουργία σταθμού μεταφόρτωσης σκουπιδιών στην Γανόχωρα Πιερίας.



Νταντάμης Γεώργιος: "Αντιλαμβάνεστε ότι οι ερωτήσεις που θέσατε δεν είναι να απαντηθούν σήμερα. Σήμερα το κυρίαρχο είναι η επίσημη ανακοίνωση δια στόματος του δικού μου ότι είμαι υποψήφιος Δήμαρχος και ότι προχωρούμε στην δημιουργία συνδυασμού.

Όμως έχουμε να δούμε πολλά ζητήματα τα οποία θα πρέπει να τα μελετήσουμε. Αν σκεφτείτε ότι δεν είμαι καν μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου πώς μπορώ να απαντήσω για αυτά τα ζητήματα που βάζετε.

Θα απαντήσω μόνο στο πρώτο ενδεικτικά.

Είμαι σαφώς υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Όπως είμαι σαφώς υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος.

Όταν λοιπόν κάνεις μια εγκατάσταση, μια επένδυση για να παράγεις ανανεώσιμη ενέργεια, εννοείται το κάνεις για να προστατέψεις το περιβάλλον.

Άρα θα πρέπει να έχουμε τον απόλυτο συνδυασμό, όπου θα στηθούν ανεμογεννήτριες ή οτιδήποτε άλλο προκύψει στο μέλλον, δεν θα πρέπει να βλάπτουν το περιβάλλον.

Αφού μελετήσουμε την υπόθεση όταν θα έρθει η ώρα θα απαντήσουμε δεόντος.

Η επιτροπή που ασχολήθηκε και ασχολείται με το θέμα με την οποία συναντήθηκα μας είχε πει ότι θα δώσει μια ημερίδα στο επιμελητήριο όπου θα καλέσει και καθηγητές πανεπιστημίου, δασολόγους, περιβαλλοντολόγους όπου εκεί θα μας εκθέσει κανονικά το θέμα για να έχουμε πλήρη άποψη.

Για τον ΧΥΤΑ και τον σταθμό μεταφόρτωσης σκουπιδιών στην Γανόχωρα θα πρέπει πρώτα να τα μελετήσω και να σας απαντήσω αργότερα."




"ΑΛΗΘΕΙΑ": Ποια είναι η άποψη σας για την τωρινή διοίκηση του Δήμου Κατερίνης; 


Νταντάμης Γεώργιος: "Θα απαντήσω γενικότερα γιατί γενικά διακατέχομαι από ένα τακτ.

Ο σημερινός συνδυασμός του χρόνου τέτοια εποχή θα έχει συμπληρώσει 13 χρόνια διαρκούς ευθύνης διαχείρισης εξουσίας του Δήμου Κατερίνης. Αυτό ήταν απόφαση φυσικά του λαού, των συνδημοτών μας και έτσι έπρεπε να γίνει και έτσι έγινε.

Προσωπικά θεωρώ ότι η πολύχρονη θητεία κουράζει και εξαντλείται στερεύει από φαντασία και ενέργεια.

Δεν θα περάσουμε σε άλλα παρελκόμενα και δεν μας αφορούν προς το παρόν.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ εκλέγεται δυο φορές.

Νομίζω ότι είναι ανάγκη και εμείς την καταθέτουμε την πρόταση ανανέωσης με νέο πολιτικό προσωπικό, με νέες ιδέες και ακόμη με νέο ήθος και ύφος.

Στον συνδυασμό μας θα βρίσκονται άτομα που για πρώτη φορά θα πολιτευτούν στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Έρχονται καινούργιες ιδέες, βοηθάμε δηλαδή με τις εντολές της φύσης την εξέλιξη.

Έχουμε προτάσεις, ξέρουμε τι γίνεται, δεν μας ήρθε ξαφνικά να κάνουμε πολιτική καριέρα.

Σχεδόν είχα τελειώσει με την πολιτική, δεκατέσσερα χρόνια δεν συμμετέχω πουθενά.

Ιερό χρέος αισθάνομαι ότι σοφία απέκτησα μαζί με τους συνεργάτες μου να την καταθέσουμε για το καλό του τόπου.

Μπορεί να ακούγεται επαρμένο, εγώ έτσι αισθάνομαι.

Το θεωρώ ηθική υποχρέωση μου.

Ευχαριστώ τον φίλο μου Σάββα Χιονίδη, συνάδελφοι ήμαστε, λίγοι μήνες μας χωρίζουν, δεν ξέρω ποιος είναι μεγαλύτερος, ίσως εγώ.

Τον ευχαριστούμε για ότι έργο έχει προσφέρει, νομίζω όμως ότι ήταν να δώσουν σαν συνδυασμός το έδωσαν.

Νομίζω πρέπει να ανοίξει ο δρόμος για εξελίξεις."




Τι δήλωσε ο κ. Νταντάμης στην αρχική του τοποθέτηση:



"Αγαπητοί εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης

Κυρίες και Κύριοι

Σας ευχαριστώ για τη σημερινή παρουσία σας. Σκοπός της συνάντησής μας, είναι η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου για τη θέση του Δημάρχου Κατερίνης στις προσεχείς δημοτικές εκλογές.

Eδώ και μήνες έχω αναλάβει πρωτοβουλίες για τη διαμόρφωση ενός δημοτικού συνδυασμού που θα είναι ανεξάρτητος, αυτόνομος και ακηδεμόνευτος. Σήμερα είμαι σε θέση να διαβεβαιώσω τις συνδημότισσες και τους συνδημότες μας πως αυτή η προσπάθεια βρίσκεται σε απόλυτη εξέλιξη και συνεχή πρόοδο.

Η προσπάθειά μας για την ανασυγκρότηση του Δήμου Κατερίνης προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της ποιότητας ζωής, της ανάπτυξης, της ανοιχτής δημοκρατικής διοίκησης, της καθιέρωσης συμμετοχικών διαδικασιών, της εξάλειψης των πελατειακών σχέσεων και του παραγοντισμού, βρήκε πολλούς υποστηρικτές.

Γυναίκες και άνδρες διαφόρων πολιτικών και κομματικών προελεύσεων, με ισχυρή και σεβαστή παρουσία στο εν γένει «κοινωνικό γίγνεσθαι» του τόπου μας, μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα και συμφωνήσαμε στις βασικές επιδιώξεις για έναν ισχυρό και δημιουργικό Δήμο Κατερίνης, και συμμετέχουν πλέον ενεργά στα πλαίσια του συνδυασμού.

Ο δημοτικός συνδυασμός του οποίου θα ηγηθώ στις επόμενες εκλογές μπορεί να είναι ανεξάρτητος και ακομμάτιστος, δεν είναι όμως «άχρωμος» και απολίτικος. Είναι «πολύχρωμος» και πολιτικοποιημένος. Η διαχείριση της εξουσίας του Δήμου είναι ίσως η κυριότερη και ουσιαστικότερη πολιτική πράξη, με άμεση αντανάκλαση στην καθημερινότητα όλων μας. Συγκροτείται από προσωπικότητες με ιδιαίτερες επιδόσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση, στην κοινωνική δράση, στους εργασιακούς χώρους, στις επιχειρήσεις, στις επιστήμες, στις τέχνες και στα γράμματα. Στα πλαίσια των βασικών αρχών που ανέφερα, έχουμε ήδη συμφωνήσει στους εξής προγραμματικούς άξονες:

Ο Δήμος Κατερίνης έχει τη δυνατότητα και οφείλει να γίνει μοχλός οικονομικής ανάπτυξης. Αυτό θα επιδιωχθεί με τη συνεργασία των επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων, με την εκπόνηση τοπικού αναπτυξιακού σχεδίου, προς την κατεύθυνση της τόνωσης της επιχειρηματικότητας και της βελτίωσης της απασχόλησης. Ο τουρισμός και η γεωργία είναι λαμπρά πεδία δράσης. Η προσέλκυση εθνικών και διεθνών επενδυτών είναι εφικτός στόχος. Η αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας είναι από μόνη της μία ενέργεια που δημιουργεί άπειρες αναπτυξιακές, και όχι μόνο, ευκαιρίες.

Η βελτίωση, αισθητική και λειτουργική, του αστικού χώρου σε συνδυασμό με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συνδημοτών μας, θα προσφέρει υπεραξία εν γένει και πολλαπλασιασμό της επισκεψιμότητας, με τα αντίστοιχα οφέλη. Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος αποτελεί ανυποχώρητη προτεραιότητα και στην πρώτη θέση βρίσκονται οι ακτές μας και τα Πιέρια.

Η ανάπτυξη δομών, υπηρεσιών και δράσεων για την προστασία των ευπαθών κοινωνικών ομάδων είναι από τις βασικές μας επιλογές. Η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός δεν έχουν θέση.

Η εισαγωγή νέων τεχνολογιών για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, η διεύρυνση των πηγών χρηματοδότησης από Ε.Ε. –Περιφέρεια– Κράτος, είναι πρωτοβουλίες που θα ενεργοποιηθούν άμεσα.

Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι το βασικό κύτταρο της δημοκρατίας και είναι αναγκαία η διεύρυνση της συμμετοχικότητας τόσο σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου όσο και στη λειτουργία των διαφόρων επιτροπών, οργανισμών κι ακόμη αυτών των δημοτικών επιχειρήσεων. Η ειλικρινής σχέση σεβασμού και συνεργασίας με το άξιο στελεχιακό δυναμικό των εργαζομένων του Δήμου, μπορεί να αναδείξει τις άπειρες δυνατότητες παραγωγής έργου επ’ωφελεία όλων και κυρίως των συνδημοτών μας. Η διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων και στην εκτέλεση έργων είναι κανόνας αδιαπραγμάτευτος. Θέλουμε την ελεύθερη και ανεμπόδιστη πρόσβαση των συνδημοτών μας στις Υπηρεσίες του Δήμου χωρίς ενδιάμεσους και χωρίς διακρίσεις. Θέλουμε έναν Δήμο ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους. Οι συνοικίες και τα χωριά μας πρέπει να ενταχθούν στη συμμετοχική διαδικασία αποφάσεων και οι τοπικές κοινωνίες να έχουν λόγο. Πρέπει να γίνει αντιληπτό πως ο Δήμος μας πρέπει να λειτουργεί ως μία ενότητα από τα Πιέρια, έως τις ακτές του Θερμαικού, χωρίς αποκλεισμούς και διαχωρισμούς. Τα Τοπικά Συμβούλια πρέπει να έχουν ουσιαστικό ρόλο και να μην είναι απλοί επαίτες. Οι Δημοτικές Ενότητες πρέπει να παύσουν να ζουν την εγκατάλειψη.

Η παιδεία, ο αθλητισμός και ο πολιτισμός είναι κεφάλαια σημαντικά· κορυφαία για μια σύγχρονη κοινωνία. Η βελτίωση των υποδομών, αλλά και η δημιουργία νέων, όπου αυτές απουσιάζουν, θα πρέπει να αποτελέσουν τις προτεραιότητες μας. Η διεκδίκηση ανάπτυξης των Τ.Ε.Ι. με τη δημιουργία νέων τμημάτων, όπως αυτά του τουρισμού και του πρωτογενούς τομέα, είναι απαραίτητα και η ύπαρξη τέτοιων τμημάτων θα δημιουργήσει νέες δράσεις και οφέλη ανεκτίμητης αξίας στον τόπο μας. Η ελεύθερη πρόσβαση όλων των ομάδων του πληθυσμού και η ανάπτυξη του μαζικού αθλητισμού με αντίστοιχα δημοτικά προγράμματα, θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και την υγεία των συνδημοτών μας.


Στον Δήμο Κατερίνης υφίσταται πολυπληθές δίκτυο πολιτιστικών συλλόγων. Για τον πολύτιμο αυτό πλούτο της λαϊκής παράδοσης, θα πρέπει να υπάρξει ειδική φροντίδα, ενώ θα υπάρξει στενή συνεργασία και με έναν από τους κορυφαίους πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας, το Φεστιβάλ Ολύμπου. Θα πρέπει να παράγουμε και οι ίδιοι πολιτισμό.

Για την ολοκλήρωση του προγράμματος, οργανώθηκαν ήδη θεματικές ομάδες εργασίας.

Από σήμερα ξεκινούμε την προσπάθεια για να δώσουμε στο Δήμο μας μια νέα προοπτική, την προοπτική της αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που του παρέχουν η γεωγραφική του θέση, οι παραγωγικές του δυνατότητες, και οι αξιοσύνη των κατοίκων του, με πολιτικές ανοικτές στον δημοκρατικό διάλογο και στον έλεγχο, με συνεργασίες και εξωστρεφείς δράσεις.

Οι συνεργάτες μου και εγώ θα αφιερωθούμε στον αγώνα για να γίνει ο Δήμος Κατερίνης αντάξιος των επιθυμιών των δημοτών του.


Σε αυτή την πορεία καλούμε τις συνδημότισσες και τους συνδημότες σε μια κοινή προσπάθεια για έναν Δήμο στον οποίο αξίζει, και θέλεις να ζεις... Όπου αξίζει να ζουν τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας... Έναν Δήμο, «μια μεγάλη αγκαλιά», για όλους. Θέλουμε ενότητα και συναδέλφωση χωρίς διχαστικά διλήμματα.

Και πάλι σας ευχαριστώ και σας προσκαλώ σε κοινό αγώνα."












*ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΝΤΑΡΤΖΗΣ
www.pierikialithia.gr
www.pierikialithia.blogspot.gr