Σάββατο 3 Μαρτίου 2018

Το ΕΕΕΕΚ Κατερίνης και το Γυμνάσιο ΠΛΑΤΩΝ στην ημερίδα του ECOCITY και του Δήμου Κατερίνης

Σημαντικά ήταν τα αποτελέσματα και οι δράσεις που παρουσιάστηκαν από τους μαθητές του ΕΕΕΕΚ Κατερίνης και του Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων ΠΛΑΤΩΝ στην ημερίδα του Δήμου Κατερίνης για τις εκστρατείες free και eco mobility αντίστοιχα.

Με το moto: «Οι μαθητές ερευνούν – Οι πόλεις αλλάζουν» η Εκστρατεία ECOMOBILITY Οικολογική Μετακίνηση, που διοργανώνεται για δέκατη πέμπτη συνεχόμενη χρονιά από το ECOCITY, με τη συνεργασία και τη συστράτευση σημαντικών Επιστημονικών Ιδρυμάτων και Οργανισμών, καθώς και η παράλληλη Εκστρατεία FREE MOBILITY Ελεύθερη Μετακίνηση, που διοργανώνεται για τέταρτη χρονιά, υλοποιούνται και στην πόλη της Κατερίνης με τη σύμπραξη, συνεργασία και συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών του Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων ΠΛΑΤΩΝ και του ΕΕΕΕΚ Κατερίνης αντίστοιχα.

Στόχος των δύο εκστρατειών είναι ο ερεθισμός των νέων για την προσέγγιση προβλημάτων της πόλης. Μέσα από τη βιωματική ενεργοποίησή τους αναμένεται να οδηγηθούν στην αναζήτηση λύσεων, με προσανατολισμό στην ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας, στην αλλαγή συμπεριφορών και στην προώθηση της ποιότητας ζωής στην πόλη μας.

Οι ομάδες των μαθητών των δύο σχολείων, με τις εργασίες και τις προτάσεις τους, ανέδειξαν λύσεις για την αλλαγή συνθηκών και συνηθειών κυκλοφορίας στην πόλη μας, με κυρίαρχο στοιχείο την στήριξη του δικαιώματος όλων μας για την ελεύθερη μετακίνηση και τον περιορισμό του εμποδισμού στην προσβασιμότητα στην πόλη της Κατερίνης.

Από τον περασμένο Οκτώβριο μέχρι και τον Ιανουάριο διοργάνωσαν συντονισμένες δράσεις ενημέρωσης των συμπολιτών μας απλώνοντας το μήνυμα σε όλους τους κατοίκους της Κατερίνης. Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων οι μαθητές του ΕΕΕΕΚ και του Γυμνασίου των εκπαιδευτηρίων ΠΛΑΤΩΝ, βγήκαν στην πόλη, κατέγραψαν ανάγκες και προβλήματα, συνεργάστηκαν με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους τοπικούς φορείς και οργανώσεις, διοργάνωσαν και συμμετείχαν σε βιωματικές δραστηριότητες στην Κεντρική Πλατεία της πόλης. Το μήνυμά τους διαδόθηκε με ραδιοφωνικές συνεντεύξεις και την φυσική τους παρουσία σε περίπτερο των εκστρατειών των δύο σχολείων στο Πάρκο των Χρωμάτων τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ο Δήμος Κατερίνης που υποστήριζε τις εκστρατείες των σχολείων, διοργάνωσε τοπικές ενέργειες που πρόβαλαν την ελεύθερη μετακίνηση, ενώ σε ειδικές εκδηλώσεις πρόσφερε βήμα στις ομάδες των μαθητών για να καταθέσουν τις προτάσεις τους σε εκπροσώπους Τοπικών Φορέων και Πολιτών.

Μία τέτοια δράση παρουσίασης και κατάθεσης των προτάσεων έγινε την περασμένη Τρίτη 27-02-2018 στις 18:00μ.μ. στην ΕΚΑΒΗ, στη διάρκεια ημερίδας του ECOCITY και του Δήμου Κατερίνης, στην οποία παρέστησαν πλήθος κόσμου, μαθητές, επίσημοι προσκεκλημένοι, γονείς και εκπαιδευτικοί ενώ τον συντονισμό της ημερίδας είχε ο ίδιος ο Πρόεδρος του ECOCITY κ. Ζαφειρόπουλος.

Οι μαθητές του ΕΕΕΕΚ Κατερίνης παρουσίασαν στο κοινό όλες τις δράσεις που έκαναν οι ίδιοι στο πλαίσιο της εκστρατείας τους, όπως την επιτόπια καταγραφή των προβλημάτων στη μετακίνηση στην Κατερίνη, τις επισκέψεις τους στο Δήμο και την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, την συνεργασία τους με την ποδηλατική απόδραση Πιερίας, τον Ερυθρό Σταυρό, τους διασώστες, το σύλλογο ΑμεΑ «Στηρίζω», με κορυφαία την βιωματική εκδήλωση ευαισθητοποίησης των συμπολιτών μας που διοργάνωσαν οι ίδιοι οι μαθητές του ΕΕΕΕΚ Κατερίνης στην Πλατεία Ελευθερίας την Πέμπτη 22-02-2018.

Ιδιαίτερη αίσθηση και ενδιαφέρον από την παρουσίαση προκάλεσε η πρότασή τους προς το Δήμο Κατερίνης για τοποθέτηση κούνιας για αναπηρικά αμαξίδια στο χώρο της υπό διαμόρφωση σήμερα Πλατείας της Δημοκρατείας στο κέντρο της πόλης.

Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη μελέτη και πρόταση των μαθητών του ΕΕΕΕΚ Κατερίνης, η οποία βασίστηκε στα πραγματικά αρχιτεκτονικά σχέδια του Δήμου για τη διαμόρφωση της πλατείας, και η οποία πρόταση συνοδευόταν και με μία μακέτα που κατασκεύασαν οι μαθητές για το σκοπό αυτό, καθώς και από την σχετική εισήγησή τους προς το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας.

Επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν οι παρευρισκόμενοι τόσο κατά την παρουσίαση όσο και στη συζήτηση που ακολούθησε θέτοντας ερωτήσεις, και για την πρόταση των μαθητών του Γυμνασίου των εκπαιδευτηρίων ΠΛΑΤΩΝ για την δημιουργία νέων ποδηλατοδρόμων από και προς τις σχολικές μονάδες.

Ο Πρόεδρος του ECOCITY κ. Ζαφειρόπουλος στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι «οι μαθητές των δύο σχολείων έδρασαν σύμφωνα με τις προδιαγραφές των εκστρατειών κάνοντας εξαιρετική δουλειά και κατέληξαν σε χρήσιμα αποτελέσματα και σημαντικές προτάσεις». Στο τέλος της ημερίδας απένειμε επαίνους στους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τα σχολεία τους.

Τέλος τα δύο σχολεία, το ECOCITY και ο Δήμος Κατερίνης ανανέωσαν το ραντεβού τους για την 21-04-2018 στην Αθήνα, όπου θα γίνει η τελική ημερίδα παρουσίασης και βράβευσης των δράσεών τους με την συμμετοχή 31 σχολείων γενικής και ειδικής Αγωγής από όλη την Ελλάδα, τα οποία συμμετέχουν στις φετινές εκστρατείες.