Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

Ανακοίνωση για την απόταξη του στρατιωτικού Βαγγέλη Φώτη

Το ΕΠΑΜ εκφράζει την έντονη αποδοκιμασία του για την απόφαση του δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού, το οποίο σε συνεδρίασή του στις 21/2, αποφάσισε την απόταξη του υπαξιωματικού Βαγγέλη Φώτη από το στράτευμα.

Η απόφαση αυτή είναι παράνομη και υποκινείται σαφώς από πολιτικές σκοπιμότητες, καθώς αντιβαίνει στον ίδιο τον στρατιωτικό κανονισμό, ο οποίος υπαγορεύει ότι η άρνηση ανάληψης υπηρεσίας αποτελεί πειθαρχικό αδίκημα μόνο όταν η διαταχθείσα υπηρεσία αφορά στο αξιόμαχο του στρατεύματος.

Για την ίδια ακριβώς κατηγορία, τόσο ο Β. Φώτης, όσο και συνάδελφοί του, αθωώθηκαν παμψηφεί από το Στρατοδικείο. Παρόλα αυτά, το Πειθαρχικό αποφάσισε να τον καταδικάσει και μάλιστα με την «εσχάτη των ποινών», ερχόμενο σε αντίφαση με τη Στρατιωτική Δικαιοσύνη, η οποία ερμηνεύοντας τις ίδιες νομικές διατάξεις κατέληξε σε τελείως διαφορετικό συμπέρασμα

Τα μέλη του ΕΠΑΜ από την πρώτη στιγμή σταθήκαμε στο πλευρό του γενναίου υπαξιωματικού και θα συνεχίσουμε να του συμπαραστεκόμαστε σε οποιαδήποτε νομική διαδικασία αποφασίσει να προβεί εναντίον αυτής της απόφασης.

Το οξύμωρο της υπόθεσης αυτής είναι η χρονική στιγμή που επιλέχθηκε. Όπου ο ελληνικός στρατός ευτελίζεται καθημερινά από τους πολιτικούς ταγούς μας, το πολεμικό μας ναυτικό είναι αποδιωγμένο από το Ανατολικό Αιγαίο και δύο στρατιωτικοί μας βρίσκονται όμηροι του καθεστώτος Ερντογάν που μηχανεύεται τη νομιμοποίηση της ομηρίας με τη δίκη τους! Σ’ αυτήν τη συγκυρία και αντί να ενισχύσει το ηθικό των ένοπλων παιδιών μας, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων πράττει το ακριβώς αντίθετο: ενεργώντας δήθεν προς υπεράσπιση της τιμής του στρατού, αποτάσσει ένα από τα πιο άξια στελέχη της που είχαν το θάρρος να αντιταχθούν στην γενόμενη υποβάθμιση του στρατεύματος, δηλ. στη συνεχιζόμενη μετατροπή των στελεχών του και των στρατευμένων από υπερασπιστές της πατρίδας, σε βοηθητικό προσωπικό για την παράνομη διακίνηση και κράτηση εξαθλιωμένων μεταναστών.

Δυστυχώς, με στρατιωτική ηγεσία τέτοιας νοοτροπίας και ποιότητας, μόνο ασφαλείς δεν μπορούμε να αισθανόμαστε…


Αθήνα, 15/3/2018
Η ΠΓ του ΕΠΑΜ