Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

ΜΙΑ ΣΥΝΘΕΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ – ΜΙΑ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 3ου & 5ου ΓΕΛ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επταήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη σε Ελβετία και Ιταλία (από 16 έως 22 Μαρτίου) του 5ου και 3ου Γενικού Λυκείου Κατερίνης, στο πλαίσιο της συνεργασίας τους σε πρόγραμμα περιβαλλοντικό με τίτλο, «Κόσμος και Μικρόκοσμος».


Ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας της δράσης ξεκίνησε με την επίσκεψη σε δύο κορυφαία επιστημονικά κέντρα της Γενεύης.

Μία ομάδα μαθητών και καθηγητών έγιναν δεκτοί στο Ερευνητικό Κέντρο του CERN, προσκεκλημένοι από την Dr. Χατζηφωτιάδου Δέσποινα, Φυσικό- Ερευνήτρια του CERN, η οποία και δέχτηκε, κατ’ εξαίρεση, μαζί με άλλους τρεις επιστήμονες, να ξεναγήσει τους μαθητές στις εγκαταστάσεις του πειράματος ALICE, 50 μέτρα κάτω από τη γη. Προηγήθηκε μία εισήγησή της για το πείραμα αυτό στην αίθουσα διαλέξεων του κεντρικού κτηρίου του CERN. Η εμπειρία και τα πνευματικά εφόδια που αποκόμισαν οι μαθητές ήταν μοναδικά. Είχαν την ευκαιρία να βρεθούν σε ένα χώρο με αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας, να δουν από κοντά τον τρόπο με τον οποίο επιστήμονες από διάφορες χώρες ερευνούν και επεξεργάζονται δεδομένα, προκειμένου να δώσουν απάντηση στα μεγάλα αναπάντητα ερωτήματα της δημιουργίας του σύμπαντος. Η ξενάγηση έγινε στα αγγλικά και οι μαθητές με πραγματικό ενδιαφέρον διατύπωναν ερωτήματα στους ερευνητές. Τέλος, παρακολούθησαν σε ειδική αίθουσα μία πολύ ενδιαφέρουσα διαδραστική προβολή ταινίας για τα όσα ερευνώνται στο CERN.

Μια δεύτερη ομάδα μαθητών και καθηγητών έγιναν δεκτοί στο Campus Biotech της Γενεύης από τον Dr. Σεραφείμ Περδίκη, Μηχανολόγο Mηχανικό και Mηχανικό Η/Υ., Μεταδιδακτορικό Eρευνητή – Μηχανικό Έρευνας στο EPFL στη Λωζάνη, ο οποίος με μια ομάδα τεσσάρων συνεργατών επιστημόνων ξενάγησαν τους μαθητές στο εργαστήριο BCI (Brain Computer Interface), σχετικό με τις εφαρμογές μη επεμβατικών διεπαφών εγκεφάλου – υπολογιστή. Οι μαθητές γνώρισαν την προωθημένη έρευνα πάνω στην αλληλεπίδραση του ανθρώπου με τον υπολογιστή, αλλά και την συμβολή της στην διευκόλυνση της καθημερινότητας των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες. Το συγκλονιστικό για τα παιδιά ήταν πως δέχτηκαν τα ίδια να αποτελέσουν κομμάτι πειράματος διεπαφής εγκεφάλου με υπολογιστή με απόλυτη επιτυχία.

Η δράση συνεχίστηκε με επισκέψεις σε πολλές πόλεις της Ελβετίας και Ιταλίας και ξεναγήσεις στα ιστορικά τους κέντρα και στα σημαντικότερα μνημεία και μουσεία αυτών. Οι μαθητές γνώρισαν τη Βασιλεία, τη Γενεύη, το Μιλάνο, το Κόμο, το μεσαιωνικό χωριό Σιρμιόνε, τη Βερόνα, το Μέστρε, τη Βενετία, την Πάδοβα, την καστροπολιτεία Γκραντάρα κ. ά. Γέμισαν με εικόνες, εμπειρίες, γεύσεις, εντυπώσεις, επικοινώνησαν με ανθρώπους που ζουν και εργάζονται σε διαφορετικές χώρες, με διαφορετική γλώσσα, ήθη και έθιμα. Έγιναν για μια εβδομάδα πολίτες του κόσμου.

Αξίζει να σημειώσουμε πως το επιστημονικό – διδακτικό κομμάτι της όλης δράσης είχε αποτελέσει θέμα πολλών εργασιών που συντάχθηκαν από τους μαθητές κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος και το οποίο θα συμπεριληφθεί στο βιβλίο που θα εκδοθεί ως τελικό προϊόν.



Την παιδαγωγική ομάδα που σχεδίασε, συντόνισε και πραγματοποίησε αυτή την εκπαιδευτική δράση αποτελούν οι:

Γκουτζαμάνη Ντίνα Φυσικής Αγωγής, Δημόπουλος Δημήτρης Φιλόλογος, Μαρινοπούλου Βούλα Κοινωνιολόγος, Μεταξιώτη Τζένη Φιλόλογος και Μαργαριτίδης Ανέστης Πληροφορικός (Αρχηγός) του 3ου ΓΕΛ Κατερίνης, και Κορύτσα Μαρία Αρχιτέκτων Μηχανικός (Διευθύντρια), Γράμπας Αντώνης Μαθηματικός, Παπακώστα Αικατερίνη Πληροφορικός, Σαββίδου Δέσποινα Φυσικός και Σαραϊλίδης Κώστας Φυσικός (Αρχηγός) του 5ου ΓΕΛ Κατερίνης.