Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

1ος Διαγωνισμός Αυθόρμητου Λόγου & Λόγου - Αντίλογου Γυμνασίων Ν. Πιερίας

Ιδιαίτερα όμορφη σχολική ημέρα η Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018 στο 1ο Γυμνάσιο Κατερίνης, που είχε τη χαρά να φιλοξενήσει τον 1ο μαθητικό διαγωνισμό Αυθόρμητου Λόγου και Λόγου – Αντίλογου, στους οποίους συμμετείχαν μαθητές/τριες των γυμνασίων της Πιερίας.



Την πρωτοβουλία για τους διαγωνισμούς ανέλαβαν η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας, η Διεύθυνση Εκπαιδευτικών Θεμάτων και ο Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων κος Αλέξανδρος Νικολαΐδης.

Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν πέντε γυμνάσια: το 7ο Γυμνάσιο Κατερίνης, το Γυμνάσιο Περίστασης, το Γυμνάσιο Λιτοχώρου, το Γυμνάσιο Αλωνίων και το 1ο Γυμνάσιο Κατερίνης.

Η διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Κατερίνης κα Σοφία Σκούμπα – Πατσαρίκα στο σύντομο χαιρετισμό της, αφού καλωσόρισε τους φιλοξενούμενους, υπογράμμισε τη σημασία του δομημένου προφορικού λόγου ενώπιον ακροατηρίου, ο οποίος έχει εν πολλοίς παραγκωνιστεί, και την ωφέλεια που έχει ένας μαθητής με την εξοικείωση του. Τόνισε επίσης ότι όταν αναλαμβάνεται μία εκπαιδευτική πρωτοβουλία σε τοπικό επίπεδο, καλό είναι να την αγκαλιάζουμε όλοι, ώστε να θεσμοποιείται και να αξιοποιείται από περισσότερα σχολεία στο μέλλον.

Οι δύο διαγωνισμοί διεξήχθηκαν σε πολύ φιλικό και παιδαγωγικό κλίμα. Οι διαγωνιζόμενοι επέδειξαν ένα εντυπωσιακό για την ηλικία τους επίπεδο, τόσο σε γνώσεις και επικοινωνιακές ικανότητες, όσο και στη διατύπωση απόψεων και προβληματισμών για το ατομικό και κοινωνικό μέλλον.

Η τριμελής επιτροπή αξιολόγησης, αποτελούμενη από τις κυρίες Μελιτινή Αμπάδου, Οικονομολόγο (ΓΕΛ Κονταριώτισσας), Μαρία Καναβούρα, Φιλόλογο (ΓΕΛ Κονταριώτισσας) και Ελένη Μπασιά, Οικονομολόγο (2ο ΓΕΛ Κατερίνης), με πολλή υπομονή και υπευθυνότητα άκουσε κάθε παιδί με προσοχή και κατέληξε ότι το επίπεδο ήταν υψηλό και οι διαφορές στην αξιολόγηση μεταξύ των μαθητών μικρές.

Σύμφωνα με τους όρους του πρώτου διαγωνισμού (Αυθόρμητου Λόγου), οι μαθητές που συμμετείχαν έπρεπε να επιλέξουν ένα από τα τρία θέματα: α) Όνειρο, β) Αν μπορούσα τον κόσμο να άλλαζα και γ) Τέλος καλό, όλα καλά.

Είχαν στη διάθεσή τους ο καθένας ενάμισι λεπτό για να το προετοιμάσει και δύο έως τρία λεπτά για να το αναπτύξει – παρουσιάσει προφορικά στην επιτροπή και στο κοινό.

Οι κριτές, λαμβάνοντας υπόψη τους τη συνολική παρουσίαση του θέματος, προέκριναν τις οκτώ καλύτερες παρουσιάσεις. Από τους είκοσι δύο διαγωνιζόμενους, τους οποίους συγχαίρουμε για τη συμμετοχή και την απόδοσή τους, διακρίθηκαν οι εξής: Βασιλειάδης Ιωάννης (1ο Γυμνάσιο), Ηλιάδου Σταυρούλα (7ο Γυμνάσιο), Κάκαλος Κλεομένης (Γυμνάσιο Λιτοχώρου), Κακάνας Αστέριος (Γυμνάσιο Αλωνίων), Κουριάτη Ελένη (Γυμνάσιο Λιτοχώρου), Νονώτα Μαρία Τριανταφυλλιά (Γυμνάσιο Περίστασης), Σαλονικίδου Ελένη (1ο Γυμνάσιο) και Τασοπούλου Σταυρούλα (Γυμνάσιο Αλωνίων).

Στο δεύτερο διαγωνισμό (Λόγου – Αντίλογου), ο οποίος διεξήχθη παράλληλα, πήραν μέρος οι ομάδες του Γυμνασίου Περίστασης και του Γυμνασίου Αλωνίων, αναπτύσσοντας επιχειρήματα και αντεπιχειρήματα, αντίστοιχα. Διακρίθηκε το Γυμνάσιο Περίστασης.

Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας κος Ιωάννης Καζταρίδης, ο Σχολικός Σύμβουλος κος Νικολαΐδης και η κα Μιράντα Παππά, Υπεύθυνη του Γραφείου Καινοτόμων Δραστηριοτήτων, τίμησαν με την παρουσία τους και τη συμβολή τους δύο διαγωνισμούς.

Ο κος Καζταρίδης στο χαιρετισμό του εξήρε το συναγωνιστικό ήθος, την ωριμότητα και την κριτική σκέψη των συμμετεχόντων και την έκφραση κοινωνικών προβληματισμών. Ευχήθηκε να πραγματοποιηθούν τα όνειρα των παιδιών, καθώς η πλειοψηφία αυτών επέλεξε να πραγματευθεί ως θέμα το «όνειρο».

Με την παρουσία τους τίμησαν επίσης τη διοργάνωση οι διευθύντριες κα Μπέη του Γυμνασίου Περίστασης, κα Δεληγιαννίδου του Γυμνασίου Λιτοχώρου, κα Γιαλαμά του Γυμνασίου Αλωνίων και κα Παπαδοπούλου του 2ου Γυμνασίου Κατερίνης, καθώς και πολλοί εκπαιδευτικοί.

Τι πέτυχε, μεταξύ άλλων, ο διαγωνισμός; Τα παιδιά κατάφεραν να σταθούν μπροστά σε ακροατήριο και να αναπτύξουν προφορικά τις σκέψεις τους, μία διαδικασία που τους γεννούσε άγχος και φόβο ότι δεν θα τα καταφέρουν. Απέδειξαν σε όλους και κυρίως στον εαυτό τους ότι μπορούν να ξεπεράσουν κάθε εμπόδιο, όταν το θέλουν. Τους αξίζουν για αυτή την προσπάθεια πολλά συγχαρητήρια!

Συγχαρητήρια αξίζει και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου Κατερίνης, ο οποίος είναι παρών σε κάθε εγχείρημα του σχολείου μας. Οι υπέροχες μητέρες – κηδεμόνες πλαισίωσαν το διαγωνισμό με νοστιμότατα χειροποίητα εδέσματα.