Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018

Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με αφορμή τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και την ψήφιση ενός ακόμα άθλιου νομοσχεδίου το όποιο τσακίζει τον λαό θέλουμε να ενημερώσουμε τους συναδέλφους μας για τις πρωτοβουλίες που πήρε το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και τον ρόλο που έπαιξε και παίζει ο κυβερνητικός συνδικαλισμός. 


Το πολυνομοσχέδιο που ψήφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εμπεριέχει μέτρα φωτιά για το λαό τα οποία υπηρετούν τον στρατηγικό στόχο του κεφαλαίου που είναι η επανεκκίνηση της κερδοφορίας του με τη μείωση του κόστους της εργατικής δύναμης. Αυτούς τους στόχους υπηρετούν οι περικοπές μέχρι κατάργησης των προνομιακών επιδομάτων στους πολύτεκνους, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί της λαϊκής περιουσίας, η ένταξη στο ΤΑΥΠΕΔ της δημόσιας περιουσίας ( αεροδρομίων, λιμανιών, των επιχειρήσεων ύδρευσης κ.α ) με σκοπό να πουληθούν στο μεγάλο κεφάλαιο. Μαζί με τα μέτρα φωτιά που μειώνουν την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων ψήφισαν και το απεργοκτόνο άρθρο με το όποιο αρχίζει το ξήλωμα του δικαιώματος στην απεργία με σκοπό να επιβάλουν σιωπητήριο στους χώρους δουλειάς. Έναν νόμο ο οποίο είχε στα συρτάρια της η ΝΔ αλλά δεν πρόλαβε να τον ψηφήσει .

Μαζί με τα πιο πάνω ψήφησαν νέες συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολείων, ακόμα και συστεγαζόμενων, καθώς και το 30ωρο παραμονής στο σχολείο που ανοίγει το δρόμο για αύξηση του διδακτικού ωραρίου και ακόμη περισσότερους συναδέλφους στη διάθεση και στη κινητικότητα.

Πλάτη για να περάσει το πολυνομοσχέδιο, το όποιο θα προστεθεί δίπλα σε όλα τα άλλα αντιλαϊκά μέτρα που τσακίζουν τα λαϊκά στρώματα, έβαλαν οι δυνάμεις του παλιού και νέου κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού που πλειοψηφεί σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ υλοποιώντας έτσι τις εντολές του ΣΕΒ και της ΕΕ. Έτσι η ΓΣΕΕ δεν κήρυξε ούτε καν απεργία ενώ η ΑΔΕΔΥ κάνοντας τα γνωστά κόλπα της που αποπροσανατολίζουν κήρυξε μια 3ωρη στάση εργασίας χωρίς αρχικά να προσδιορίσει ούτε τη μέρα.

Επιπλέον η πλειοψηφία του Δ.Σ της ΟΛΜΕ έπαιξε το δικό της παιχνίδι για πολλοστή φορά στις πλάτες των εκπαιδευτικών. Αφού δεν μπόρεσε να ξεγελάσει τους εκπαιδευτικούς μεταφέροντας στις Γ.Σ τη δική της ευθύνη για λήψη απόφασης για απεργία κάτω από την πίεση πολλών ΕΛΜΕ που πίεσαν για απεργία αναγκάστηκε τελικά να κηρύξει μια τρίωρη στάση εργασίας στο παραπέντε της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου.

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών που στηρίζει το ΠΑΜΕ στη συνεδρίαση του Δ.Σ της ΕΛΜΕ κατάθεσε πρόταση για στάση εργασίας για τις 12/01/18, ημέρα απεργιακών κινητοποιήσεων εκατοντάδων πρωτοβάθμιων σωματείων ,ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ομοσπονδιών, Ε.Κ., ανάμεσα τους και 23 ΕΛΜΕ και 32 ΣΕΠΕ, ώστε να εκφραστεί ενιαία η αντίθεση των εργαζομένων ενάντια σε αυτό το βάρβαρο πολυνομοσχέδιο. Παρόλα αυτά η πρόταση μας απορρίφθηκε από τη πλειοψηφία του Δ.Σ της ΕΛΜΕ. Στην πραγματικότητα απέρριψαν με παιδαριώδη επιχειρήματα την ενιαία δράση των εργαζομένων με βάση τα κοινά τους προβλήματα, ενισχύοντας έτσι τη λογική του διαίρει και βασίλευε .

Ας μας πουν είναι φιλολαϊκά μέτρα, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί της λαϊκής κατοικίας, οι κατασχέσεις του λαϊκού εισοδήματος η μείωση των επιδομάτων, η πώληση της δημόσιας περιουσίας, όπως το νερού ,της ΔΕΗ , κλπ. Αλήθεια είναι φιλολαϊκό μέτρο το ξήλωμα του δικαιώματος στην απεργία που κατακτήθηκε με αίμα από της προηγούμενες γενιές; Είναι αστείο να ακούγεται στην συνεδρίαση το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι το απεργοκτόνο άρθρο ενισχύει την δημοκρατία και τη λειτουργία των σωματείων.

Ένα είναι το μόνο σίγουρο .Ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός βάζει πλάτη στην εκάστοτε αστική κυβέρνηση να περνά η πολίτικη του κεφαλαίου γιατί αυτός είναι και ο λόγος ύπαρξης του .Σαμποτάρουν και υπονομεύουν κάθε διεκδίκηση των εργαζομένων που βελτιώνουν την ζωή τους. Το γεγονός και μόνο ότι ούτε οι ίδιοι που πρότειναν τις 3ωρες στάσεις εργασίας, ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ/ΠΕΚ-ΜΕΤΑ/ΣΥΡΙΖΑ, στις Ομοσπονδίες δεν κούνησαν το δακτυλάκι τους για να πετύχει η απεργία αυτό λέει πολλά.

Συνάδελφοι και Σναδέλφισσες. Ο καθένας και η καθεμιά μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα του/της για το ρόλο της πλειοψηφίας του Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Αυτός είναι ο κυβερνητικός συνδικαλισμός, πιστός υπηρέτης των διαχειριστών της εξουσίας των επιχειρηματικών ομίλων. Καλούμε τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν στις Γ.Σ,. να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να ξεπεράσουν τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες συσπειρωμένοι γύρω από την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών που στηρίζει το ΠΑΜΕ και να αλλάξουν τους συσχετισμούς στο συνδικαλιστικό κίνημα των εκπαιδευτικών σε κάθε σχολική μονάδα.Τους καλούμε να διεκδικήσουν τις κάλυψη των σύγχρονων αναγκών τους όπως και της Παιδείας, ένα σχολείο που θα μορφώνει τη νέα γενιά και δε θα υπηρετεί τα σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων και τις ανάγκες της αγοράς