Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018

«ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ» - Ανικανότητα και κοροϊδία.

«ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ» - Ανικανότητα και κοροϊδία.
Του Φώντα Μπαραλιάκου
Οικονομολόγου – Συμβούλου επιχειρήσεων


Προφανώς οι περισσότεροι θα γνωρίζετε το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον». Είναι ένα συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα που παρέχει κίνητρα στους πολίτες, στην ουσία τους χρηματοδοτεί μέρος της συνολική δαπάνης, προκειμένου να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού τους, εξοικονομώντας χρήματα και ενέργεια και αυξάνοντας την αξία του.


Η πρώτη φορά που διενεργήθηκε το πρόγραμμα ήταν το 2014, οπότε και ο προϋπολογισμός δεν ήταν αρκετός για να ικανοποιήσει τις ανάγκες όλων των ενδιαφερομένων. Ειλημμένη ήταν η απόφαση το πρόγραμμα να «ξανατρέξει» με συνολική τη δημόσια δαπάνη να ξεπερνάει τα 290 εκατ. € .

Το κακό όμως με αυτό το πρόγραμμα, που πραγματικά το περιμένει η μισή Ελλάδα και κάποιες δεκάδες επαγγελμάτων, και άμεσα θα έπεφτε «ζεστό» χρήμα στην τόσο ταλαιπωρημένη αγορά, είναι ότι αν και έχει προαναγγελθεί η έναρξη του από επίσημα κυβερνητικά στελέχη – ακόμα και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό- εδώ και 2 χρόνια παραμένει στα συρτάρια του Υπουργείου!

Από τις δεκάδες ανακοινώσεις (το «δεκάδες» είναι πραγματικό και όχι μεταφορικό) για το πότε θα ξεκινήσει το πρόγραμμα σας παραθέτω τις πιο βαρυσήμαντες :

• Οι εξαγγελίες του προγράμματος ξεκίνησαν νωρίς, τον Μάιο του 2015, όταν ο τότε Υπουργός Π.Λαφαζάνης (τον θυμάστε πιστεύω) ανακοινώνει τις προθέσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος στη Βουλή, να προκηρύξει νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ΄οίκον».

• Στις αρχές Φεβρουαρίου του 2016, τόσο ο Υπουργός ΠΕΝ Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας σε συνέδρια για την ενέργεια, ανακοίνωνε ότι το νέο «εξοικονομώ» έχει χρονοδιάγραμμα ανακοίνωσης από δύο έως πέντε μήνες.

• Τον Φεβρουάριο του 2016, απατώντας σε ερώτηση στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης δηλώνει ότι ο οδηγός του προγράμματος για τις νέες εντάξεις αναμένεται το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

• Τον Μάιο του 2016 ο Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξη στην ΕΡΤ προαναγγέλλει ότι τον προσεχή Ιούνιο (του… 2016) επανεκκινείται το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον».

• Τον Ιούνιο του 2016, σε συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αλέξης Χαρίτσης προαναγγέλλει ότι το νέο Εξοικονομώ θα είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο του 2016. Στις αρχές Ιούλη 2016, σε ελληνογερμανικό συνέδριο για την ενέργεια, προαναγγέλλει ότι το νέο πρόγραμμα θα προκηρυχθεί Σεπτέμβρη με Οκτώβρη.

• Στα τέλη Ιουλίου 2016, σε συνέντευξη τύπου, ο τότε υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γ.Σταθάκης και ο υφυπουργός Α.Χαρίτσης ανακοινώνουν ότι το νέο Εξοικονομώπροκηρύσσονται εντός του φθινοπώρου του 2016 και δίνουν στοιχεία για τον προϋπολογισμό.

• Στις αρχές Φεβρουαρίου 2017 ο Α. Χαρίτσης σε ημερίδα στη Θεσσαλονίκη αναφέρει ότι είναι θέμα εβδομάδων η προκήρυξη του προγράμματος.

• Στις αρχές Μαρτίου 2017, απαντώντας σε ερωτήσεις στη βουλή, Ο ίδιος σημειώνει ότι το νέο πρόγραμμα αναμένεται μέσα σε δύο μήνες, ενώ ο Γ. Σταθάκης βάζει ως χρονοδιάγραμμα το πρώτο εξάμηνο του 2017.

• Σε ημερίδα στη Θεσσαλονίκη στο τέλος Μαρτίου 2017 ο Αλέξης Χαρίτσης αναφέρει ότι το νέο Εξοικονομώ θα τρέξει εντός του δευτέρου τριμήνου του 2017.

Και για το τέλος άφησα τις δηλώσεις του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα. Έχει προαναγγείλει δύο φορές την έναρξη του νέου εξοικονομώ με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

• Η πρώτη φορά ήταν κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τον Μάιο του 2017 , όπου ανακοίνωσε ότι «τέλη καλοκαιριού» ξεκινά το νέο «εξοικονομώ» και

• η δεύτερη φορά στα μέσα του Νοέμβρη της προηγούμενης χρονιάς , στο 6ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, στην Κομοτηνή, όταν ο Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε δημοσίως ότι το νέο «εξοικονομώ» ξεκινά μέσα στο Νοέμβριο (!!!).

Που θα πάει …. Κάποια στιγμή, αναγκαστικά, και υπό την πίεση των Ευρωπαίων το πρόγραμμα θα προκηρυχθεί !

Δύο λέξεις συνοψίζουν όλα τα παραπάνω : Ανικανότητα και κοροϊδία…

Φώντας Μπαραλιάκος
fontasbaraliakos.gr