Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Π.Ε.ΠΙΕΡΙΑΣ:Σε πλήρη εξέλιξη και συντονισμό οι σωστικές ενέργειες από την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας για την αποκατάσταση ζημιών από τις πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις στην Πιερία

Με γοργό ρυθμό υλοποιούνται σωστικές εργασίες από την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, για την αποκατάσταση ζημιών από τις έντονες βροχοπτώσεις που έπληξαν το Νοέμβριο την Πιερία.

Με εντολή της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, κ Σοφίας Μαυρίδου και μέσω του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, ολοκληρώθηκε άμεσα η διαδικασία για την εγκατάσταση των εργοληπτών στο πεδίο, με εποπτεύουσα υπηρεσία- για την εξασφάλιση της θωράκισης της περιοχής- την Υποδιεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας.


Συγκεκριμένα, οι σωστικές εργασίες εκτελούνται στα σημεία:
 5η Επαρχιακή οδό: Ν. Έφεσσο – Κονταριώτισσα – Καρίτσα – Δίον

 4η Επαρχιακή οδό: Ν. Κεραμίδι – Αρωνά – Μοσχοπόταμο,

 15η Επαρχιακή οδό: Σβορώνο – Νεοκαισάρεια – Μοσχοχώρι – Βρύα – Ρητίνη – Ελατοχώρι,

 13η Εθνική Οδό: Μ. Μηλιά – Φωτεινά – Αγ. Δημήτριος – Φτέρη,

 3η Επαρχιακή οδό: Γανόχωρα – Αγ. Ιωάννης – Ρυάκια.


Επίσης, με εντατικό ρυθμό συνεχίζονται οι σωστικές ενέργειες αποκατάστασης:
 στο υδατόρεμα Ξηρολάκι: Ανάντι της 5ης Επ. Οδού έως τάφρο Στουπίου,

 στο Υδατόρεμα Ουρλιά: Ανάντι της 5ης Επ. Οδού & πλησίον αρχαιολογικού χώρου,

 στο Υδατόρεμα Τοπόλιανη: Κατάντι του παράπλευρου οδικού δικτύου (sr),

 Συλλεκτήρια τάφρος Στουπίου (Ν. Εφέσσου), στη συμβολή με το ρέμα Ξηρολάκι,

 στη συλλεκτήρια τάφρο Λιτοχώρου: Ανάντι του παράπλευρου οδικού δικτύου (sr) & στη συμβολή με το ρέμα Ενιππέα

 στην Περιμετρική τάφρο ΠΛΑΤΑΝΑΚΙΩΝ: Κατάντι της 5ης Επ. Οδού έως τη συμβολή με την τάφρο Λιτοχώρου.


Σημειώνεται, ότι, οι σωστικές ενέργειες υπό την επίβλεψη της Υποδιεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Πιερίας, υλοποιούνται από εργολήπτες οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην ανοικτή πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος από το 2015 [με Α.Δ.Α. 75ΑΛ7ΛΛ-757] «Για την κατάρτιση Μητρώου Εργοληπτών (εταιρειών - φυσικών προσώπων) για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από έντονα καιρικά φαινόμενα, κατολισθήσεις, πλημμύρες, χιονοπτώσεις, παγετούς, ατυχήματα μεταφορών, τεχνολογικά ατυχήματα κ.α.), στην περιοχή ευθύνης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας» και εντάχθηκαν στο μητρώο ,ενώ η επιλογή τους έγινε με τη διαδικασία της άμεσης απόκρισης και διαθεσιμότητας των πόρων, που θα ικανοποιούσαν τις απαιτήσεις των σωστικών εργασιών.


Επιπρόσθετα, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, μετά το πέρασμα του κύματος κακοκαιρίας με την κωδική ονομασία «Ευρυδίκη», που είχε ως αποτέλεσμα να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προχώρησε στη συγκρότηση Επιτροπών Ελέγχου, Καταγραφής και Αποτίμησης ζημιών σε πληγείσες επιχειρήσεις της Πιερίας.


Ειδικότερα, συγκροτήθηκαν έξι (6) τριμελής επιτροπές που πραγματοποίησαν αυτοψίες σε επιχειρήσεις, βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες, εμπορικά καταστήματα, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ώστε σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία να ολοκληρωθεί και η διαδικασία χαρακτηρισμού της Πιερίας, ως πλημμυροπαθούς περιοχή από τη Διεύθυνση Αποκατάστασης Εκτάκτων Φυσικών Καταστροφών.


«Κύριο μέλημά μας, είναι η άμεση υλοποίηση όλων των απαιτούμενων σωστικών ενεργειών για την ασφαλή μετακίνηση των συμπολιτών μας, η ολοκλήρωση της διαδικασίας καταγραφής και αποστολής στοιχείων στη Διεύθυνση Αποκατάστασης Εκτάκτων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) για χαρακτηρισμό της περιοχής ως πλημμυροπαθούς [όπως ο νόμος ορίζει] καθώς και η ενεργοποίηση κάθε διοικητικού μηχανισμού για τη γρήγορη αποζημίωση των πληγέντων» τονίζει η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας.