Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018

Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΠΟΙΗΘΕΙ.

Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΠΟΙΗΘΕΙ.
*Ούνας Τσώλης Χρήστος

Όσο και αν προσπαθούν να μας πείσουν εντός και εκτός της Πατρίδας μας ότι αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της γείτονος χώρας να αυτοπροσδιοριστεί όσον αφορά την ονομασία της με το όνομα Μακεδονία, θα έλεγα ότι κάτι τέτοιο αποτελεί το λιγότερο ασέβεια προς την ίδια την επιστήμη της ιστορίας.

Δεν είναι δυνατόν να παραποιούνται τόσο κατάφορα τα ιστορικά γεγονότα και να προσπαθούμε να αποδείξουμε το αυτονόητο, ότι δηλαδή δεν είμαστε ελέφαντες. Πώς είναι δυνατόν να γίνονται συζητήσεις με θέμα την Ελληνικότητα ή μη της Μακεδονίας μας; Μήπως τελικά μας χαρακτηρίζει η ημιμάθεια, η οποία είναι χειρότερη και από την αμάθεια; Ή μήπως τελικά είμαστε τόσο αδιάφοροι με αποτέλεσμα να σιωπούμε σε ένα τόσο σπουδαίο Εθνικής σημασίας ζήτημα;

Για του λόγου το αληθές θα ήθελα να παραθέσω επιγραμματικά κάποια αδιάψευστα στοιχεία όσον αφορά την Ελληνικότητα της μιας και μοναδικής Μακεδονίας και προκαλώ οποιονδήποτε να αποδείξει το αντίθετο .

1.Το βασικότερο στοιχείο που χαρακτηρίζει έναν λαό, ένα Έθνος, μια φυλή είναι η γλώσσα και οι αρχαίοι Μακεδόνες ομιλούσαν ελληνικά και όχι σλάβικα.

2.Στους αρχαίους Ολυμπιακούς αγώνες(και σε άλλους πανελλήνιους αγώνες) ελάμβαναν μέρος μόνο τα Ελληνικά κράτη και μέσα σε αυτά ήταν και η Μακεδονία.

3.Είχαν την ίδια Θρησκευτική παράδοση και λάτρευαν τους ίδιους Θεούς με τους αρχαίους Έλληνες.

4.Ο γεωγράφος Στράβων έγραφε ΄΄Έστιν μεν ούν Ελλάς και η Μακεδονία΄΄.

5.Αναφορές για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας γίνονται σε όλους τους μεγάλους ιστορικούς της αρχαιότητας, Θουκιδίδης, Ηρόδοτος κ.α.

Όλα αυτά ας τα έχουν υπόψιν τους οι πολιτικοί που θα μας εκπροσωπήσουν σε μια επικείμενη επικύρωση συμφωνίας για το θέμα της ονοματοδοσίας της γείτονος χώρας.Ας μην ξεχνάν όμως πως ο ιστορικός του μέλλοντος θα καταγράψει την στάση τους πάνω σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα.


Ούνας Τσώλης Χρήστος
Εκπαιδευτικός