Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

ΑΡΘΡΟ Χρήστου Γκουγκουρέλα σχετικά με λεχθέντα για την Υπερφορολόγηση από Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στο Επιμελητήριο Πιερίας

ΑΡΘΡΟ Χρ.Γκουγκουρέλα σχετικά με λεχθέντα για την Υπερφορολόγηση από Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στο Επιμελητήριο Πιερίας
ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ ΜΑΘΑΜΕ ΤΕΛΙΚΑ ΤΗΝ ‘‘ΑΛΗΘΕΙΑ’’ ΓΙΑ ΤΗΝ... ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ

Κάθε σύσκεψη του Επιμελητηρίου Πιερίας έχει προφανώς το ενδιαφέρον της, αλλά ειδικά αυτή της Δευτέρας, 22/1/2018, ήταν εξαιρετικά διδακτική για όλους μας. Το φως της ‘‘συριζαϊκής’’ αλήθειας για άλλη μια φορά άστραψε και μας ‘‘περιέλουσε’’.

Από το στόμα τοπικού Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ μάθαμε όλοι εμείς, έμπλεοι αγωνίας και απορίας, ότι ‘‘την υπερφορολόγηση σ’ εμάς την επιβάλλουν οι δανειστές’’, ότι ‘‘η Ελλάδα είναι ένα πειραματόζωο’’ και ότι ‘‘οι δανειστές της Χώρας θέλουν να κλείσουν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και να ανοίξουν οι μεγάλοι επιχειρηματίες’’.

Πράγματι, η υπερφορολόγηση στην Ελλάδα συνιστά ένα πανθομολογούμενο γεγονός και δη ‘‘εκρηκτικών’’ διαστάσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ (oecd.org, revenue statistics) η αναλογία φόρων προς ΑΕΠ αυξήθηκε στη Χώρα μας το 2016 κατά 2,2% εν σχέσει με το 2015 (από 36,4% ανήλθε σε 38,6%) και μάλιστα η Ελλάδα εμφανίζεται ως η μόνη χώρα του ΟΟΣΑ που αύξησε τους φόρους! Το συγκεκριμένο έτος οι εισπράξεις του Κράτους από άμεσους και έμμεσους φόρους έφτασαν στα 46 δις ευρώ, παρά το ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογουμένων προς το Δημόσιο αυξήθηκαν συνολικά κατά 13,5 δις ευρώ! Για να αντιληφθεί δε κάποιος πόσο ‘‘αντιαναπτυξιακή’’ είναι η επίδραση αυτού του τρόπου φορολόγησης, αρκεί να έχει κατά νου ότι από τους 14 μισθούς ενός εργαζομένου οι 8,5 μετατρέπονται σε άμεσους ή έμμεσους φόρους!

Είναι όμως όλα τα παραπάνω αποτέλεσμα ‘‘κυριαρχικού και δαιμονικού προτάγματος’’ των δανειστών, που ‘‘παίζουν’’ με την καταστροφή της Ελλάδας; Την απάντηση, δυστυχώς για τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ευτυχώς για εμάς που θέλουμε να ξέρουμε την αλήθεια, την έχει ήδη δώσει η ίδια η Κυβέρνηση, η οποία καυχάται για την υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, που ήταν 0,5% επί του ΑΕΠ (λιγότερο από 1 δις), δια της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος 3,9% επί του ΑΕΠ (6,9 δις). Αν και οι δανειστές, λοιπόν, θα αρκούνταν με ένα πολύ ‘‘συμμαζεμένο’’ πλεόνασμα για τη συγκεκριμένη χρονιά, εντούτοις η Κυβέρνηση, εκκινώντας από μια εξαιρετικά μυωπική και ‘‘μικροκομματική’’ δημοσιονομική αντίληψη, βασισμένη στην υπερφορολόγηση κάθε στοιχειώδους παραγωγικής δραστηριότητας και κάθε μορφής περιουσίας, υπερκάλυψε τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος μεν, θέτοντας όμως, δια της φορολαίλαπας, τροχοπέδη στην ανάκαμψη της πραγματικής Οικονομίας και στις εν γένει προοπτικές της Χώρας.


Αδιάψευστοι και απολύτως ‘‘αξιόπιστοι’’ μάρτυρες, άλλωστε, του γεγονότος ότι η υπερφορολόγηση ήταν κυβερνητική επιλογή είναι αφενός το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, στο οποίο (σελ. 4) η ελληνική πλευρά δέχεται ότι η ‘‘υπεραπόδοση’’ (overperformance) επί του πρωτογενούς πλεονάσματος προήλθε κυρίως από τη βαριά φορολογία που αυτή επέβαλε αλλά και τη μείωση των δαπανών για δημόσιες επενδύσεις και την αναιμική ζήτηση (The largest contributions on the revenue side came from the corporate income tax, VAT, and non-tax revenue, while the main expenditure shortfall was registered in investment spending and intermediate consumption), και αφετέρου η δημόσια και πασίγνωστη(;) παραδοχή των κ. Τσακαλώτου και Χουλιαράκη (Ε. Τσακαλώτος στη Βουλή: Υπερφορολογήσαμε τη μεσαία τάξη, αλλά το κάναμε για….ανθρωπιστικούς λόγους).


Το ποιος ευθύνεται, επομένως, για το γεγονός ότι το 2016 έκλεισαν 5.360 επιχειρήσεις περισσότερες απ’ όσες άνοιξαν και για το ότι το α’ εξάμηνο του 2017 πάνω από 14.000 επιχειρήσεις έβαλαν ‘‘λουκέτο’’, είναι ξεκάθαρα αντιληπτό! Η βίαιη φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης, ήτοι περίπου 700.000 ανθρώπων (ίδετε την έρευνα της ‘‘διαΝΕΟσις’’) αποτελεί, κατά συνέπεια, άρρητη μεν και υπολανθάνουσα, μα ευανάγνωστη, ωστόσο, εκ προμελέτης στοχοθεσία ιδεοληπτικά ταξικής και ανερμάτιστης πολιτικής της Κυβέρνησης.


Υπ’ αυτά τα δεδομένα, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στο Επιμελητήριο παραδέχθηκε ότι η καταφυγή των πολιτών στην… παρανομία, δηλαδή στη φοροδιαφυγή, και ευρύτερα σε πρακτικές ‘‘Μαύρης Οικονομίας’’ είναι γεγονός ότι αποτελεί την ουσιαστικότερη επιλογή τους μπροστά στο ‘‘παλιρροϊκό κύμα’’ και στα αδιέξοδα της υπερφορολόγησης!!!


Δεν παρέλειψε, παρά ταύτα, να τονίσει ότι δέσμευση του Πρωθυπουργού μέσα στο 2018, ελπίζοντας αυτή να τηρηθεί ‘‘στο βαθμό του εφικτού και δυνατού’’, είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών. Αλλά λέγοντας αυτό απευθυνόταν μάλλον ή σε…. ‘‘απολύτως αδαείς’’ ή σε… ‘‘αλλοδαπούς’’!


Και τούτο γιατί είναι ήδη γνωστό ότι ως το 75 % του εισοδήματος (!!!) θα φτάσουν οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές το 2018. Περισσότεροι από 1,4 εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες θα επιβαρυνθούν περαιτέρω καθώς αλλάζει επί τα χείρω ο τρόπος υπολογισμού των εισφορών, ενώ με τη νέα χρονιά ‘‘επελαύνουν’’ 8 καινούργια φορολογικά μέτρα: 1) Η μείωση στις μηνιαίες αποδοχές 1,5 εκατ. φορολογούμενων (με ετήσιες αποδοχές σε μισθό ή σύνταξη άνω των 9.000), που θα προκύψει από την κατάργηση της έκπτωσης του 1,5%, που γίνεται στη μηνιαία παρακράτηση φόρου. 2) Η επιβάρυνση περίπου 1 εκατ. φορολογουμένων που θα κληθούν να πληρώσουν την επερχόμενη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων (οι νέες τιμές της Εφορίας θα είναι έτοιμες στα μέσα του 2018), 3) Η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ με τους μειωμένους κατά 30% συντελεστές σε περισσότερα από 30 νησιά, γεγονός που θα προκαλέσει σημαντική αύξηση στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών, 4) Η μείωση κατά 50% του επιδόματος θέρμανσης, πράγμα που σημαίνει ότι αυτό ή θα δοθεί σε λιγότερους ή θα περιοριστεί για όλους κατά 50%, 5) Η κατάργηση της έκπτωσης των ιατρικών εξόδων, που θα πλήξει 1,9 εκατ. φορολογούμενους, 6) Η φορολόγηση όσων αποκτούν εισοδήματα από τη μίσθωση ακινήτων με συντελεστές έως και 45%!, 7) Η επιβολή του ειδικού τέλους διαμονής στα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια και 8) Η απώλεια της ρύθμισης για όσους έστω και μια μέρα καθυστερήσουν να πληρώσουν τη δόση τους και η έντοκη και άμεσα απαιτητή αναβίωση ολόκληρης της οφειλής τους.


Και βέβαια μπροστά μας είναι η μείωση κατά 18% των κύριων και επικουρικών συντάξεων από το 2019 μέχρι το 2022 και η μείωση του αφορολόγητου, άρα και η ακόμα μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση των πολιτών, από το 2020 μέχρι και το 2022!!! Και βέβαια για το 2018 ο στόχος του ΕΝΦΙΑ είναι 3,2 δις (γεγονός που δεν συνεπάγεται κάποια ‘‘φοροελάφρυνση’’), και επιπλέον μέσα στο 2018 θα επιβάλλεται (νέος) φόρος υπεραξίας 20% σε όσους… τολμήσουν να προβούν σε αγοραπωλησία ακινήτου!


Τη στιγμή μάλιστα που για φέτος, το 2018, η Κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευτεί για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% επί του ΑΕΠ, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να εξοικονομήσει πάνω από 6,5 με 7 δις σε μια χρονιά, η περικοπή φόρων, δεδομένου του τρόπου που υλοποιεί την πολιτική της, μάλλον θα έχει την ίδια κατάληξη με εκείνες τις εξαγγελίες για 13η σύνταξη, κατώτατο μισθό 751 ευρώ και τα συναφή….


Τέτοιες, λοιπόν, κορώνες ανακρίβειας και απόλυτης παραπλάνησης δεν θα λέγονταν ούτε καν σε εσωκομματικό ακροατήριο, την εποχή που υπήρχε ‘‘Λαφαζάνης’’ και οι λοιποί ακραίοι των συνιστωσών και όσα ειπώθηκαν στο Επιμελητήριο από τους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένα απλά ένα ‘‘ρητορικό πισωγύρισμα’’ αλλά, δυστυχώς, φανερώνουν έναν τρόπο σκέψης απόλυτα και άρρηκτα συνδεδεμένο με τον λαϊκισμό και τη καταστροφική, δημαγωγική μυθοπλασία.


Εν κατακλείδι, σύντροφοι εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ, αν και κατανοώ πόσο δύσκολη είναι η ‘‘εσωτερική πάλη’’, εντούτοις πρέπει να το ‘‘παλέψετε’’ και να τελειώνετε μια και καλή με τη διπροσωπία και διγλωσσία. Επιλέξτε, επιτέλους, για να ξέρουμε και εμείς, τι είστε πραγματικά: ‘‘Επαναστάτες’’ κατά της ‘‘φασιστικής μπότας’’, όπως είπε πολύ πρόσφατα η κ. Μπαζιάνα (Δημοσιογράφος: ‘‘ο ΣΥΡΙΖΑ άλλα υποσχέθηκε και άλλα έκανε’’, Μπαζιάνα: ‘‘αυτό το λέει ποιος; Εκείνοι που έσκυβαν το κεφάλι χωρίς να χάσουν καθόλου χρόνο, πρόθυμοι σε όλες τις εντολές; Αυτοί που έχουν χρεωθεί για πάντα την αναξιοπρέπεια της υποταγής τους;’’) ή ‘‘εντολοδόχοι’’ των δανειστών (Μπαζιάνα: ‘‘Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την κυβέρνηση αλλά όχι την εξουσία’’ - άρα την αληθινή εξουσία έχουν οι δανειστές;;; -, Βουλευτής: ‘‘οι δανειστές επέβαλαν την υπερφορολόγηση’’ - άρα την εξουσία την έχουν αυτοί και ‘‘εκτελεστής’’ της θέλησης τους είναι η ‘‘υποταγμένη’’ κυβέρνηση;;;) ;


Και μάλιστα επιλέξτε το τι ακριβώς είστε, ειδικά τώρα που αυτοδηλώνετε τη στροφή σας προς το ρεαλισμό. Μόνο που, παρεμπιπτόντως, κάθε φορά που θα την επικαλείσθε αυτήν τη ‘‘στροφή’’, θα πρέπει να μας υπενθυμίζετε, προκειμένου να είστε ‘‘έντιμοι’’, πόσο στοίχισε στον ελληνικό λαό μέχρι να κάνετε τη ‘‘στροφή’’: Να μην ξεχνάμε τα 100 δις ευρώ του τρίτου και αχρείαστου Μνημονίου, το τέταρτο, στην ουσία, Μνημόνιο με μέτρα 5,2 δις ευρώ το 2019 και 2020, τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5 % επί του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και τη διατήρηση της υποχρέωσης επίτευξης υψηλών πλεονασμάτων μέχρι το 2060. Και την 99ετή λειτουργία του ‘‘Υπερταμείου’’ βεβαίως…


Με αυτά που ακούμε, γίνεται άμεσα πεποίθηση στους πολλούς ότι την τωρινή Κυβέρνηση δεν την αντέχει άλλο η Χώρα. Είναι αυτή που επικίνδυνα υπέσκαψε και υποσκάπτει το εθνικό συμφέρον, το βιος μας και τις προοπτικές μας, με μια φράση το Παρόν και το Μέλλον αυτού του Τόπου. Ένα ‘‘Παρόν και Μέλλον’’ για το οποίο πρέπει επιτέλους να νοιαστούμε υπεύθυνα όλοι μας. Όσο για τους ανθρώπους του κυβερνώντος κόμματος, θα υπάρξει, όταν μας ‘‘αποχαιρετίσουν’’, ασχολία. Όπως τουλάχιστον στην Πρωθυπουργική οικία κάνουν, κατά τα λεγόμενα και της κας Μπαζιάνα, (Μπέτυ Μπαζιάνα: Προσωπικά μιλώντας, τα τελευταία τρία χρόνια κάθε 5η Ιουλίου κλαίω από νεύρα, από οργή, ναι κυριολεκτώ) θα μπορούν ελεύθερα κάθε 5η Ιουλίου να διενεργούν δημόσιο, ομαδικό λυγμό…..


Κατερίνη, 26/1/2018

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΥΓΚΟΥΡΕΛΑΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ