Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017

Ολύμπιο Κέντρο Αστροφυσικής: Ολοκληρώθηκαν οι ημερίδες Αστροφυσικής για μαθητές.

Ολύμπιο Κέντρο Αστροφυσικής: Ολοκληρώθηκαν οι ημερίδες Αστροφυσικής για μαθητές.
Το Ολύμπιο Κέντρο Αστροφυσικής σε συνεργασία με το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών Πιερίας και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας, διοργάνωσαν για τρίτη συνεχή χρονιά ημερίδες Αστροφυσικής για μαθητές Β' και Γ' Γυμνασίου.

Οι ομιλίες πραγματοποιήθηκαν στο χώρο των 2ου και 5ου Λυκείων Κατερίνης τη Δευτέρα 18 και την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017. Συμμετείχαν συνολικά 850 μαθητές από 12 σχολεία του Νομού Πιερίας. Στις ημερίδες μίλησαν ο Καθηγητής Αστροφυσικής του Α.Π.Θ. Γιάννης Σειραδάκης με θέμα “Αναζητώντας εξωγήινη ζωή”, ο Καθηγητής Αστρονομίας του Α.Π.Θ. Κλεομένης Τσιγάνης με θέμα “Συγκρούσεις αστεροειδών με τη Γη”, και ο αστροφυσικός του Πανεπιστημίου της Φλόριντα των Η.Π.Α. Θωμάς Μπίσμπας με θέμα “Ο κύκλος ζωής των αστεριών”, ενώ ο κ. Νίκος Ιωάννου αναφέρθηκε στη δράση που συμμετείχε το ΕΚΦΕ Πιερίας με θέμα “Το Πείραμα του Ερατοσθένη” που πραγματοποιήθηκε τα έτη 2015-2016-2017 από 13 χιλιάδες μαθητές σε όλη την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ελληνικό σχολείο της Ίμβρου.


Οι ημερίδες Αστροφυσικής ξεκίνησαν το Δεκέμβριο του 2015 και λαμβάνουν χώρα την τελευταία σχολική εβδομάδα κάθε ημερολογιακού έτους. Έως σήμερα έχουν συμμετάσχει πάνω από 2200 μαθητές του Νομού Πιερίας. Ο σκοπός των ημερίδων αυτών είναι η σωστή, έγκυρη και υπεύθυνη ενημέρωση των μαθητών από επιστήμονες του κλάδου για θέματα που άπτονται της Αστροφυσικής και των Θετικών Επιστημών γενικότερα. Το Ολύμπιο Κέντρο Αστροφυσικής στοχεύει όχι μόνο να επιμορφώσει τους μαθητές, αλλά επίσης να διεγείρει την έμπνευση και τη δημιουργικότητά τους και να τους παροτρύνει να αγαπήσουν και να ασχοληθούν με την Επιστήμη και την ακαδημαϊκή έρευνα. Απώτερος αλλά και φιλόδοξος στόχος, είναι να εμπνεύσει μαθητές να ασχοληθούν επαγγελματικά με την Αστροφυσική ώστε να εξελιχθούν σε μελλοντικούς ερευνητές επιστήμονες.

Το Ολύμπιο Κέντρο Αστροφυσικής συνεχίζει έτσι την ενημέρωση των συμπολιτών μας σε επιστημονικά θέματα, μια παράδοση που ξεκίνησε σε προηγούμενες εκδηλώσεις, όπως τα Ολύμπια Συμπόσια 2014, 2015 και το Ολύμπιο Σχολείο Αστροφυσικής 2016 που διοργανώθηκαν στην Παραλία Κατερίνης και έφεραν στην Πιερία πάνω από 330 επιστήμονες 75 και πλέον πανεπιστημίων και κορυφαίων ερευνητικών κέντρων. Στα άμεσα σχέδια του Ολύμπιου Κέντρου Αστροφυσικής, είναι η διοργάνωση του τρίτου Ολύμπιου Συμποσίου την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου 2018 το οποίο τελεί επισήμως υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO.