Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Χωροταξίας, Υποδομών & Περιβάλλοντος της Κ.Ε.Δ.Ε. - Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης, Συντονιστής & Εισηγητής στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ στα Ιωάννινα

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Χωροταξίας, Υποδομών & Περιβάλλοντος της Κ.Ε.Δ.Ε. - Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης, Συντονιστής & Εισηγητής στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ στα Ιωάννινα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
Συντονιστής και εισηγητής στη Θεματική Ενότητα: Περιβάλλον – Πολιτική Προστασία, στη διάρκεια των εργασιών του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ...

το οποίο ξεκίνησε χθες στα Ιωάννινα και θα ολοκληρωθεί αύριο Σάββατο 2 Δεκεμβρίου ήταν σήμερα ο Δήμαρχος Κατερίνης, Πρόεδρος Επιτροπής Χωροταξίας, Υποδομών & Περιβάλλοντος, Σάββας Χιονίδης.


Χωροταξία

Όπως σημείωσε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος: «Ορισμένα θέματα δείχνουν δευτερεύοντα όπως π.χ. η χωροταξία, ωστόσο έχουν τεράστια βάση, καθώς πίσω από αυτά κρύβονται καίρια ζητήματα, όπως φυσικές καταστροφές, ο λάθος σχεδιασμός των πόλεων, οι συνθήκες θερμικής νησίδας, η υπανάπτυξη, η δημιουργία συνθηκών ασφυξίας όχι μόνο στην πόλη, αλλά και στην ύπαιθρο. Επιπλέον, προτεραιότητα πρέπει να αποτελούν τα στερεά απόβλητα από την ανακύκλωση ή τι σημαίνουν για τον αστικό ιστό μίας πόλης, για την υγεία μας, οι αέριοι ρύποι κ.α. Όλα αυτά είναι κρίσιμα και ουσιαστικά ζητήματα για το επίπεδο ζωής και για το λόγο αυτό οφείλουμε όλοι να τα θέσουμε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος».


Πολιτική προστασία


Σε ό, τι αφορά την πολιτική προστασία ο κος Χιονίδης υπενθύμισε την πρόταση εξοπλισμού των Δήμων με drones, όπως π.χ. συμβαίνει ήδη στην Κύπρο, «τα οποία μπορούν σε δύσκολες συνθήκες να προσεγγίζουν και ανά πάσα στιγμή να αποτυπώνουν την κατάσταση, την εξέλιξη των φαινομένων».

Επιπλέον, ο Δήμαρχος τόνισε: «Είναι σημαντικό να έχουμε «καρφωμένους» μετεωρολογικούς σταθμούς, ώστε όταν προκύπτει emergency - καθώς μία βροχόπτωση, δεν είναι σεισμός, προειδοποιεί- να μπορούμε να ενημερώσουμε τον κόσμο για εκκένωση, γιατί δεν είναι δυνατόν να πνιγεί μία περιοχή με 160 χιλιοστά βροχής. Έχουμε έναν οδηγό χρήσιμο ως προς αυτή την κατεύθυνση. Ζητάμε επιτέλους να γίνει ΣΑΤΑ πολιτικής προστασίας και τα χρήματα που λιμνάζουν και π.χ. αφορούν τις πυρκαγιές είναι καιρός να μπορούν να κατανεμηθούν σε περιοχές που προκαλούνται προβλήματα από το βαρύ χειμώνα κ.α. Όλα αυτά είναι ζητήματα πολιτικών επιλογών και δεν κοστίζουν χρήματα».

Τέλος, κος Χιονίδης διατύπωσε την πρόταση να δύνανται οι Δήμοι να δίδουν ετησίως μέχρι του ποσοστού ένα τοις εκατό του προϋπολογισμού τους, σε μικρομελέτες όπως π.χ. η τροποποίηση των τοπικών σχεδίων, σε θέματα κυκλοφοριακά κ.α έκτακτες περιπτώσεις προκειμένου όπως ανέφερε: «να μπορούμε να υλοποιούμε στοιχειώδη πράγματα με εξωτερικούς συνεργάτες με αυτό το ένα τοις εκατό, που είναι 18 εκατομμύρια ετησίως για όλους τους Δήμους από τα 1,8 δις που λαμβάνουν συνολικά».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι, εισηγητές στην συγκεκριμένη θεματική ήταν επίσης οι:

• Γιώργος Ψαθάς, Πρόεδρος Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας, Δήμαρχος Διρφύων – Μεσσαπίων

• Ιωάννης Καπάκης, Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας

• Νίκος Σελλάς, Συνεργάτης Κ.Ε.Δ.Ε.

• Λεωνίδας Ανθόπουλος, Αν. Καθηγητής Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας

• Γιώργος Πατρίκιος, Πρόεδρος Πράσινου Ταμείου

• Νίκος Ηλιού, Καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

• Γιώργος Αγερίδης, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Ενεργειακής Αποδοτικότητας Κ.Α.Π.Ε.

• Κώστας Τριάντης, Επίκουρος Καθηγητής Βιοποικιλότητας Οικοσυστημάτων, Ε.Κ.Π.Α.

• Τασία Λαγουδάκη, Συνεργάτης Κ.Ε.Δ.Ε.

• Ευθύμιος Λέκκας, Πρόεδρος Ο.Α.Σ.Π., μέλος Επιστημονικού Συμβουλίου Ι.Τ.Α.

• Βάσω Μυλωνά, Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς»

• Βασίλης Μαμαλούκας – Φραγκούλης, Ωκεανογράφος, Διευθυντής Τεχνικής Προστασίας Περιβάλλοντος Α.Ε.


Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις - τοποθετήσεις.