Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε στην Πιερία η ΚΘ' Πανορθόδοξη Συνδιασκέψη για θέματα Αιρέσεων και Παραθρησκείας

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε στην Πιερία η ΚΘ' Πανορθόδοξη Συνδιασκέψη για θέματα Αιρέσεων και Παραθρησκείας
Την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου ολοκληρώθηκαν οι τριήμερες εργασίες της ΚΘ΄ Πανορθόδοξης Συνδιάσκεψης Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων για θέματα Αιρέσεων και Παραθρησκείας με θέμα: «Ψευδοπροφήτες – Ψευδομεσσίες και Έσχατα» που συνδιοργάνωσαν η Συνοδική Επιτροπή επί των Αιρέσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος και η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος.

Οι εργασίες της Συνδιάσκεψης τελούσαν υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου Β'.

Συνολικά συμμετείχαν έντεκα (11) Εκπρόσωποι Ορθοδόξων Εκκλησιών και εβδομήντα τέσσερα (74) Εντεταλμένοι Εκπρόσωποι Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Κρήτης και της Δωδεκανήσου.

Η τελετή έναρξης διεξήχθη το απόγευμα της Δευτέρας 30 Οκτωβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης «Εκάβη» και περιλάμβανε την ακολουθία του Αγιασμού και ανάγνωση των Μηνυμάτων Προκαθημένων Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Στις εργασίες της Συνδιάσκεψης παρέστησαν οι Σεβασμιώτατοι και Θεοφιλέστατοι Αρχιερείς: Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός και Στρατονικείας κ. Στέφανος (Οικουμενικό Πατριαρχείο), Πτολεμαΐδος κ. Εμμανουήλ, Τριπόλεως κ. Θεοφύλακτος και Αρούσας και Κεντρικής Τανζανίας κ. Αγαθόνικος (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), Λύδδης κ. Δημήτριος (Πατριαρχείο Ιεροσολύμων), Βράτσας κ. Γρηγόριος (Πατριαρχείο Βουλγαρίας) και Σιεματίτσε κ. Βαρσανούφιος (Εκκλησία Πολωνίας). Από την Εκκλησία της Ελλάδος συμμετείχαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος, Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ. Παύλος, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, καθώς και ο οικείος Ιεράρχης κ. Γεώργιος.

Επίσης, συμμετείχαν ανώτεροι κληρικοί και λαϊκά στελέχη ως Εκπρόσωποι των Πατριαρχείων Ρωσίας, Σερβίας και Ρουμανίας, καθώς και των Εκκλησιών Κύπρου και Αλβανίας. Αξιοπαρατήρητη ήταν η παρουσία των τοπικών Αρχών όχι μόνο στην τελετή έναρξης αλλά και κατά τη διάρκεια εργασιών της Συνδιάσκεψης.

Χαιρετισμούς και παρεμβάσεις έκαναν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφίας Μαυρίδου, ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης και ο Πρόεδρος της Σχολής Γονέων-Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης Κων/νος Κορομπίλης.

Οι εργασίες της Συνδιάσκεψης πραγματοποιήθηκαν στο Ξενοδοχείο Poseidon Palace, κοντά στη Λεπτοκαρυά Πιερίας.

Στην τελετή λήξης της Συνδιάσκεψης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο και τα Μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος που εμπιστεύτηκαν στην τοπική Εκκλησία την τιμή και την ευθύνη φιλοξενίας της διοργάνωσης. Επίσης, ευχαρίστησε θερμά όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της ΚΘ' Πανορθόδοξης Συνδιάσκεψης και συγκεκριμένα τον Πρόεδρο της Συνοδικής Επιτροπής επί των Αιρέσεων Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιο, τον Γραμματέα Πρωτοπρεσβύτερο π. Κυριακό Τσουρό και όλα τα μέλη της Επιτροπής, τις τοπικές Αρχές και τους φορείς της Πιερίας για τη σημαντική τους αρωγή, τα ειδησεογραφικά μέσα για τη δημοσιογραφική κάλυψη και την προώθηση του Συνεδρίου, καθώς και τους χορηγούς που στήριξαν το εγχείρημα.

Το εύρος των θεμάτων και το υψηλό επίπεδο των εισηγήσεων κατέδειξαν τη σπουδαιότητα της διοργάνωσης. Οι δεκάδες Σύνεδροι, καταξιωμένοι όλοι στον τομέα τους, που προσέφεραν τον πολύτιμο καρπό των γνώσεων και των εμπειριών τους, πιστοποίησαν και τεκμηρίωσαν τη βαρύτητα αυτής της Πανορθόδοξης Συνδιάσκεψης, καθώς και τη σημασία της ως εργαλείου ποιμαντικής διακονίας.