Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017

Είναι κακό στην άμμο να χτίζεις παλάτια...

Είναι κακό στην άμμο να χτίζεις παλάτια...
*Της Γνωσούλας Χαϊλατζίδου

Μπορεί την ώρα της καταστροφής να είναι τουλάχιστον άτοπο και ανώφελο να μιλάς για ευθύνες, μπορεί την ώρα που η κάθε βοήθεια είναι χρήσιμη για τους ανθρώπους που κινδυνεύουν, για τις περιουσίες που χάνονται, να είναι τουλάχιστον περιττό να υπενθυμίζεις πως είχαμε επισημάνει τους κινδύνους.


Τώρα όμως είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να δούμε τι έγινε, να δούμε κυρίως τι δεν έγινε εδώ και πολλά χρόνια.

Μετά και το τελευταίο (ευτυχώς χωρίς ανθρώπινα θύματα) «ταρακούνημα» που δεχτήκαμε από τα νερά του Πέλεκα και πριν ξαναγίνει το κακό, για να προλάβουμε ενδεχόμενες τραγωδίες, ας σκύψουμε επιτέλους σοβαρά και υπεύθυνα πάνω από το πρόβλημα.

Να δούμε τι έφταιξε, γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι δε φταίει μονάχα ο κακός καιρός, δε φταίει το κακό το ριζικό μας, φταίνε και όσοι δήλωσαν διαθεσιμότητα να υπηρετήσουν το κοινωνικό σύνολο και εκλέχθηκαν γι' αυτόν τον σκοπό.

Φταίει η πολιτεία, η κεντρική διοίκηση, που για πολλά χρόνια σε όλη τη χώρα , παρά τις διαπιστώσεις και τις εκθέσεις για τις περιοχές υψηλού κινδύνου πλημμύρας συνέχιζε να σφυρίζει εγκληματικά αδιάφορα.

Φταίει και η αυτοδιοίκηση, πρώτου βαθμού, που βολευότανε με έργα βιτρίνας και φρου-φρου αναπλάσεις (όπως ο κυβολιθικός πεζόδρομος που κατάπιε ο Πέλεκας), που απαξίωνε και λοιδορούσε χρόνια τώρα κινήματα της περιοχής που ζητούσαν να γίνει ο Πέλεκας με πρόγραμμα, όραμα και σοβαρότητα ποτάμι- σημείο αναφοράς μιας σύγχρονης πόλης.

Φταίει και η δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκηση που σχεδιάζει στο πόδι. Ευθύνη της περιφέρειας είναι το έργο της περιφερειακής οδού, συνδεδεμένο με το αντιπλημμυρικό έργο του Πέλεκα. Ευθύνη της είναι ο έλεγχος για τις αμμοληψίες που γίνονται στον ποταμό ο έλεγχος για την ποσότητα και τον τρόπο που γίνονται. Όμως παρά τις πολλές οχλήσεις από διάφορες μεριές, και παρά τα πολλά προβλήματα που το έργο παρουσίασε, η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας ποτέ δεν μπήκε στον κόπο να απαντήσει υπεύθυνα και με στοιχεία τόσο στην περιφέρεια όσο και στους πολίτες του νομού για το τι γίνεται.

Υπάρχουν ευθύνες για εγκληματικές παρεμβάσεις ή παραλείψεις, υπάρχουν ευθύνες για εγκληματικές κακοτεχνίες κι επιτέλους σε αυτή τη χώρα το έγκλημα πρέπει να τιμωρείται. Για να αποτρέψουμε να ξανασυμβούν στο μέλλον.

Τώρα λοιπόν (αν όχι χθες), είναι η ώρα να ειπωθούν όλα, να δοθούν συγκεκριμένες και πειστικές απαντήσεις σε ερωτήσεις που έμεναν χρόνια αναπάντητες. Για να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε το μέλλον προτάσσοντας σοβαρά έργα υποδομής. Με σεβασμό στο περιβάλλον. Όχι με φανφάρες του τύπου «πράσινες διαδρομές», που η βροχή παρασέρνει στο πρώτο της ξέσπασμα, όπως έγινε και στην περίπτωση του Πέλεκα, που ο δήμαρχος Κατερίνης διαφήμιζε, πριν εφτά χρόνια, ως «φωτεινότερο παράδειγμα ανάπλασης, πρότυπο περιβαλλοντικής και επιστημονικής (!) πολιτικής».

Ευθύνη όλων μας να είναι αυτή η καταστροφή η τελευταία που ζήσαμε!

*Χαϊλατζίδου Γνωσούλα
Δημοτική σύμβουλος με τον ΑΛΛΟ ΔΡΟΜΟ