Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

Εκδόθηκε η ΚΥΑ που λύνει τα προβλήματα των καστανεώνων του Ολύμπου

Εκδόθηκε η ΚΥΑ που λύνει τα προβλήματα των καστανεώνων του Ολύμπου
Εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου και της Υφυπουργού Οικονομικών Αικατερίνης Παπανάτσιου (ΦΕΚ Β 3941) που αφορά τη δενδροκομική εκμετάλλευση καστανοτεμαχίων.


Η συγκεκριμένη ΚΥΑ τροποποιεί προηγούμενη απόφαση (ΦΕΚ Β΄3095) και προβαίνει σε μια ακόμα ρύθμιση που εξυπηρετεί τους καστανοπαραγωγούς της χώρας, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου παραδοσιακά η δραστηριότητα αυτή αποτελεί σημαντική οικονομική εκμετάλλευση των δασών και δασικών εκτάσεων, όπως ο Όλυμπος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το θέμα της ρύθμισης του προβλημάτων (κλίση εδάφους και βεβαίωση αρχαιολογικής υπηρεσίας), που δημιουργούσε η προηγούμενη ΚΥΑ στους καστανεώνες του Ολύμπου, είχε καταθέσει υπόμνημα στον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος ο βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Καστόρης, ενώ τον περασμένο Αύγουστο, σε συνάντηση που είχαν στο υπουργείο οι τρεις βουλευτές του νομού, ο κ. Φάμελλος είχε δεσμευτεί για την έκδοση της διορθωτικής ΚΥΑ.

Συγκεκριμένα με τη νέα ΚΥΑ προβλέπεται:

• Η κλίση του εδάφους να μην υπερβαίνει το 45%, αντί του 25% που ίσχυε έως σήμερα, στις περιπτώσεις που η δασική έκταση στερείται βλάστησης ή αυτή έχει καταστραφεί, υποβαθμιστεί ή αραιωθεί.

• Εάν μετά την εγκατάσταση του δικαιούχου στην έκταση, προκύψουν αρχαιολογικά ευρήματα, αυτός υποχρεούται να ενημερώσει άμεσα την Αρχαιολογική Υπηρεσία για τις δέουσες ενέργειες εκ μέρους της (η ρύθμιση αντικαθιστά τη βεβαίωση της αρχαιολογικής υπηρεσίας, που απαιτούνταν μέχρι σήμερα) .