Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

ΤΟ ΟΧΙ ΦΩΤΕΙΝΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΜΑΣ


*Του Ανδρέα Βέτσου.

28 οκτωμβρίου 2017 ,σήμερα αποτίουμε φόρο τιμής στους προγόνους μας που όρθωσαν το ανάστημά τους στις ορδές αυτών που αιματοκύλησαν, για δεύτερη φορά φορά στον ίδιον αιώνα, μεγάλο μέρος του πλανήτη και κυρίως την Ευρώπη.


Στα βουνά της Πίνδου και της Αλβανίας, στα στενά του Ρούπελ και στην Κρήτη γράφτηκαν σελίδες μεγάλου ηρωισμού από τους προγόνους μας, που έδειξαν απαράμιλλο σθένος και περίσευμα ψυχής, που πολέμησαν υπέρ βωμών και εστιών, σκληρά και υπό αντίξοες συνθήκες έναντι πολύ υπερτέρων δυνάμεων, με πρωτοφανές για τα παγκόσμια χρονικά θάρρος. Στα δίσεκτα χρόνια της τριπλής κατοχής που ακολούθησε ο Ελληνας, με την αντίσταση που προέβαλε, συνετέλεσε τα μέγιστα στη συμμαχική νίκη των δυνάμεων του ναζιστικού άξονα, κάτι που αναγνωρίσθηκε διεθνώς.

Οι πρόγονοί μας έδειξαν σ’ εμάς ότι πάντοτε, κυρίως δε στις κρίσιμες περιστάσεις, είναι άκρως αναγκαία η αρραγής ενότητα του λαού και του έθνους για την αντιμετώπιση των εξωτερικών σοβαρών κινδύνων και επιβουλών, όσες διαφορές και αν υπάρχουν στο κοινωνικοπολιτικό πεδίο.

Η άκρως πικρή εμπειρία του καταστροφικού εμφυλίου, που ακολούθησε το μεγαλειώδες ΟΧΙ του ’40 και τη ρωμαλέα εθνική μας αντίσταση, είναι αναγκαίο να μας οδηγήσει στην εξαγωγή χρησίμων εθνικώς συμπερασμάτων. Να μας εμπεδώσει την πεποίθηση ότι όλα τα προβλήματα, όσο δύσκολα και αν είναι, μπορούν να αντιμετωπιστούν με υψηλό αίσθημα πατριωτικής ευθύνης, με σύνεση, με καταλλαγή, με ομαλές δημοκρατικές συνθήκης, με αλληλεγγύη, με ειλικρινή διάλογο. Να πρυτανεύσει η αρχή ότι η πατρίδα είναι υπεράνω όλων μας, ότι όλες οι φιλοδοξίες πρέπει να υποτάσσονται στο εθνικό συμφέρον και στις πανανθρώπινες αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του ανθρωπισμού, που γεννήθηκαν σ’ αυτή τη γη.

Η διατήρηση ζωντανής της μνήμης του εθνικού μας ηρωικού αγώνα το ’40 συνιστά αναμφισβήτητα χρέος όλων μας προς την πατρίδα. Μόνον με ελεύθερη και όρθια πατρίδα μπορούμε να ανταποκριθούμε στη βαριά ιστορική κληρονομιά που μας άφησαν οι πρόγονοί μας

ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗ ΣΤΟ ΟΧΙ

ΑΝΤΡΕΑΣ ΝΙΚ. ΒΕΤΣΟΣ
Πολιτευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων