Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

Δ.Τ. ΟΛΥΜΠΙΑ ΕΝ ΔΙΩ 2017

Δ.Τ. ΟΛΥΜΠΙΑ ΕΝ ΔΙΩ 2017
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε και φέτος η διοργάνωση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας με τίτλο: Διεθνής Νεανική Συνάντηση Αρχαίου Δράματος, Μουσικής και Αθλητισμού «ΟΛΥΜΠΙΑ ΕΝ ΔΙΩ» 2017.








Το Γραφείο Καινοτόμων Δράσεων της ΔΙΔΕ Πιερίας δέχθηκε φέτος πάνω από 300 αιτήσεις από τις οποίες η Οργανωτική Επιτροπή και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής επίλεξαν μόλις 22.

Οι παραπάνω παραστάσεις παρουσιάστηκαν στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου για εννέα ημέρες όσες και οι εννέα Πιερίδες Μούσες. Τη φετινή χρονιά η Οργανωτική Επιτροπή αποφάσισε να καθιερώσει και μια επιπλέον ημέρα παρουσίασης θεατρικών παραστάσεων, η οποία θα είναι αφιερωμένη στα Δημοτικά Σχολεία.

Όπως κάθε χρόνο, η Πιερία δέχθηκε ομάδες νέων από όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης από κάθε γωνιά της Ελλάδας και το εξωτερικό. Οι 560 μαθητές και φοιτητές παρουσίασαν έργα με θέμα το Αρχαίο Ελληνικό Δραματολόγιο, καθώς και έργα που αποτυπώνουν την κουλτούρα και την παράδοση της εκάστοτε χώρας.

Έτσι, οι περίπου 12000 θεατές παρακολούθησαν «Ικέτιδες» από το 4ο ΓΕΛ Σερρών, «Αντιγόνη» από το Γυμνάσιο Ζίτσας Ιωαννίνων και το 2ο ΓΕΛ Μοσχάτου, «Ελένη» από το Γυμνάσιο Βροντάδων Χίου και το Γυμνάσιο Παξών, «Όρνιθες» από την ομάδα της Ιεράπετρας και το Γυμνάσιο Καλλιθέας Θεσσαλονίκης, «Ιππείς» από το 7ο Γυμνάσιο της Κέρκυρας, «Ορέστεια» από 1ο Γυμνάσιο της Αμαλιάδας, «Ατρείδες» από ΓΕΛ Ευρωπού Κιλκίς, «Πλούτο» από το 1ο ΓΕΛ Παπάγου Αττικής, «Εκκλησιάζουσες» του 1ου Γυμνασίου Καλύμνου, «Τρωάδες» από το Fanoos Art School- Πανεπιστήμιο του Ιράν και “Cultural Identity” από το Saba School του Ιράν στο χώρο του Αρχαίου Θεάτρου.

Τα «ΟΛΥΜΠΙΑ ΕΝ ΔΙΩ» πλαισιώνονται επίσης από παράλληλες δράσεις, οι οποίες λαμβάνουν χώρα σε περιφερειακά θέατρα και αίθουσες πολλαπλών χρήσεων του Νομού μας. Φέτος οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου, του Γυμνασίου και Λυκείου Κορινού παρακολούθησαν τον «Φιλάργυρο» του Μολιέρου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του παλιού δημοτικού σχολείου Κορινού, τα εσπερινά Γυμνάσια και Λύκεια παρακολούθησαν στο θεατρικό εργαστήρι «ΜΩ» την παράσταση «Lora» από το Gymnasium “Mirce Acev”, ενώ οι μαθητές των σχολικών μονάδων του Αιγινίου, του Κολινδρού και Μακρυγιάλου παρακολούθησαν τις «Ατρείδες» του ΓΕΛ Ευρωπού Κιλκίς στο αμφιθέατρο του Αιγινίου.

Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης παρακολούθησαν στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 2ου και 5ου ΓΕΛ Κατερίνης την παράσταση «Ηλέκτρα» του Παπαστράτειου Γυμνασίου Αγρινίου, το Γυμνάσιο και Λύκειο της Κάτω Μηλιάς παρακολούθησε την παράσταση «Αντιγόνες» του Γυμνασίου Αγίου Νικολάου Χαλκιδικής, οι μαθητές του Γυμνασίου Περίστασης παρακολούθησαν στο χώρο του σχολείου τους «Νεφέλες» από το Γυμνάσιο Αμμοχωρίου Φλώρινας, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του ΓΕΛ Κονταριώτισσας παρακολούθησαν οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου της περιοχής την παράσταση «Περί έρωτος το σπήλαιο» από τη σύμπραξη Γυμνασίων και Λυκείων Αγίας Παρασκευής Αττικής, το Εκκλησιαστικό ΓΕΛ Ριζαρείου Σχολής και Ειδικό Γυμνάσιο Κωφών& Βαρηκόων Αγίας Παρασκευής Αττικής και τα Δημοτικά σχολεία του Λιτοχώρου παρακολούθησαν στις αίθουσες πολλαπλών χρήσεων του 1ου και 2ου Δημοτικού Σχολείου τις παραστάσεις «Η πεντάμορφη και το τέρας» και «Τα μεγάλα Παναθήναια». Τέλος, το Δημοτικό Σχολείο της Βροντούς καθήλωσε το κοινό στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου με την παράσταση «Ο Μικρός Πρίγκιπας» του Antoine de Saint Exupery, την οποία παρακολούθησαν η Αντιπεριφερειάρχης κ. Σ. Μαυρίδου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Τσιμήτρης, Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Δίου –Ολύμπου, καθώς και εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής.

Καθ’όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης πραγματοποιούνταν στο χώρο του Αρχαίου Θεάτρου βιωματικά εργαστήρια από το ΚΠΕ Ελασσόνας- Κισσάβου στον αύλιο χώρο των αποδυτηρίων, ενώ στο Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών λειτούργησε έκθεση Φωτογραφίας με τίτλο: «Μαθητές του Κόσμου μέσα από το φακό του Νίκου Μπαμπανίκα». Τα έσοδα από την πώληση των φωτογραφιών θα διατεθούν για τον εξοπλισμό του γυμναστηρίου του ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Κατερίνης.

Την έναρξη των ΟΛΥΜΠΙΩΝ ΕΝ ΔΙΩ κήρυξε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνα κ.κ. Γεώργιος και τις αποστολές χαιρέτισε ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας Δρ. Ι. Καζταρίδης. Κατά τη διάρκεια της βραδιάς απονεμήθηκε από τον Διευθυντή της Α.Δ. Πιερίας κ. Γ. Τζήμα το τιμητικό βραβείο «ΟΛΥΜΠΙΟΝ ΓΕΡΑΣ» στην ηθοποιό Χρυσούλα Διαβάτη για τη συνεισφορά της στην τέχνη του θεάτρου. Με την παρουσία τους τίμησαν τα «ΟΛΥΜΠΙΑ ΕΝ ΔΙΩ» τη βραδιά της έναρξης οι εκπρόσωποι των Βουλευτών κ. Χ. Τζαμακλή και Κ. Κουκοδήμου, η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΙΔΕ Σερρών κ. Σ. Ευθυμιάδου, ο αναπληρωτής Διευθυντής της ΔΙΠΕ Πιερίας κ. Ν. Ναχόπουλος, ο Προϊστάμενος Διοικητικών Θεμάτων της ΔΙΔΕ Πιερίας κ. Αθανασιάδης, η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της ΔΙΠΕ Πιερίας κ. Μ. Αμανατίδου,ο Υπεύθυνος Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων κ. Α. Χαρίσης, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου κ. Γ. Παπαχρήστου, η Σμηναγός του ΚΕΔΑ Σκοτίνας κ. Ε. Καραχάλιου, ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δήμου Δίου- Ολύμπου κ. Α. Καλαϊτζής, η Αντιδήμαρχος Δίου –Ολύμπου κ. Λ. Γιαννακά, , ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ κ. Ζησιμόπουλος, γονείς, κηδεμόνες, εκπαιδευτικοί και μαθητές. Την επιμέλεια της παρουσίασης της βραδιάς είχαν η Υπεύθυνη του Γραφείου Καινοτόμων Δράσεων κ. Μ. Παππά και ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Α. Μπίντας.

Στην τελετή έναρξης οι παραβρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την εκπληκτική παράσταση «Αποδημητικά πουλιά» του Γυμνασίου και Λυκείου Λιτοχώρου, καθώς και τη μουσική παράσταση «Ταξίδι στο έντεχνο τραγούδι» από το 4ο Γυμνάσιο Πετρούπολης.

Η Οργανωτική Επιτροπή τίμησε και τους συνδιοργανωτές και χορηγούς των «ΟΛΥΜΠΙΩΝ ΕΝ ΔΙΩ» για τη στήριξη που παρείχαν στη διοργάνωση. Μέσω των εκπροσώπων τους τιμήθηκαν η Υπουργός Διοικητικών και Εσωτερικής Ανασυγκρότησης (πρώην Μακεδονίας- Θράκης) κ. Μ. Κόλλια- Τσαρουχά, η ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε. μέσω της Υπεύθυνης Δημοσίων Σχέσεων κ. Ε. Ζαβρίδου, ο Διοικητής του ΚΕΔΑ Σκοτίνας Σμήναρχος κ. Γ. Φιλιππίδης, ο Διοικητής ΧΧΙV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας Λιτοχώρου κ. Ι. Βασιλάκης και ο περιηγητής κ. Ν. Μπαμπανίκας.

Τα «ΟΛΥΜΠΙΑ ΕΝ ΔΙΩ» συντονίζονται από το Γραφείο Καινοτόμων Δράσεων της ΔΙΔΕ Πιερίας και συνδιοργανώνονται με το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (πρώην Μακεδονίας-Θράκης), το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το Υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και τελούν υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNESCO, ενώ συνεργάζονται με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.