Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017

Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών. Ανακοίνωση-καταγγελία.

Αγωνιστική Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών. Ανακοίνωση-Kαταγγελία.
Το ψηφοδέλτιο Πιερίας της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών καταγγέλλει τόσο στους εκπαιδευτικούς όσο και στους μαθητές και στους γονείς τους την ανάλγητη πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που οδηγεί στο κλείσιμο τα ολιγομελή τμήματα της Γ΄ τάξης του 1ου ΕΠΑ.Λ και του Εσπερινού ΕΠΑ.Λ Κατερίνης.


Η κυβερνητική πολιτική βλάπτει σοβαρά τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών/τριών

Με αυτό τον τρόπο τινάζει στον αέρα το αναφαίρετο δικαίωμα των μαθητών/τριών στην ελεύθερη επιλογή ειδικότητας. Ταυτόχρονα τίθεται σε κίνδυνο το εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών οι οποίοι κινδυνεύουν να τεθούν στη διάθεση και στη κινητικότητα ακόμη και σε όμορους νομούς.

Η κυβέρνηση εφαρμόζοντας κατά γράμμα τους νόμους που ψήφισαν οι προηγούμενες αστικές κυβερνήσεις, αφού πρώτα μείωσε ώρες και κατάργησε μαθήματα του Γυμνασίου, προχώρησε σε συμπτύξεις τμημάτων, άφησε ανέπαφο το όριο των 27 μαθητών/τριών ανά τμήμα και θέσπισε την ανάθεση ενός μαθήματος σε πολλές ειδικότητες, έρχεται με τη μη έγκριση των ολιγομελών τμημάτων να επιβάλει τη κινητικότητα όχι μόνο των εκπαιδευτικών αλλά και των μαθητών/τριών. Τους αναγκάζει στη καλύτερη περίπτωση είτε να αλλάξουν ειδικότητα ή ΕΠΑ.Λ στο οποίο υπάρχει η ίδια ειδικότητα με αυτή που επέλεξαν είτε να μετακινηθούν σε ΕΠΑ.Λ γειτονικών νομών στη χειρότερη περίπτωση.

Δε φτάνει που ετοιμάζουν το αυριανό φτηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό έρχεται με τον τρόπο αυτό να τους στερήσει ακόμη και την ολοκλήρωση των σπουδών τους. Ιδιαίτερα ανάλγητα φέρεται απέναντι σε μαθητές/τριες της Γ΄ τάξης του Εσπερινού ΕΠΑ.Λ που στη πλειοψηφία τους είναι εργαζόμενοι αφού με αυτό τον τρόπο τους αποβάλλει από την εκπαιδευτική διαδικασία. Όλα αυτά την ώρα που λείπουν βιβλία ειδικοτήτων και Γενικής Παιδείας και που υπάρχουν ελλείψεις σε υποδομές όπως η έλλειψη αιθουσών στο 1ο και 2ο ΕΠΑ.Λ, στο 3ο Γυμνάσιο και Λύκειο, στο 5ο Γυμνάσιο, στο Μουσικό Σχολείο και αλλού.

Στόχος των μέτρων αυτών δεν είναι μόνο η εξυπηρέτηση των δημοσιονομικών στόχων που επιβάλλει το 3ο μνημόνιο για δήθεν δίκαιη ανάπτυξη και η εξοικονόμηση εργατικού δυναμικού που θα μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες ή θα απολυθούν αλλά η εφαρμογή μέσα και από την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών του αντιδραστικού πλαισίου για την εκπαίδευση ( αυτονόμηση, αυτοτέλεια, ανταγωνιστικό σχολείο προσαρμοσμένου στις απαιτήσεις της καπιταλιστικής οικονομίας, ελαστικών σχέσεων κ.α)

Τα μέτρα υπογραμμίζουν και αυτά με τη σειρά τους την αναγκαιότητα του Ενιαίου 12χρονου Σχολείου Σύγχρονης Γενικής Παιδείας στο οποίο όχι μόνο θα γίνονται σεβαστά τα μορφωτικά δικαιώματα της νεολαίας προσφέροντας τέτοια θεωρητική και πρακτική μόρφωση που θα καλύπτει τις διευρυνόμενες μορφωτικές και υλικές τους ανάγκες αλλά θα εξασφαλίζει ταυτόχρονα μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους ανεξαίρετα τους εκπαιδευτικούς.

Το κλείσιμο των ολιγομελών τμημάτων δεν αφορά μόνο τους εκπαιδευτικούς και τα σχολεία που θίγονται αλλά αφορούν τόσο τους μαθητές όσο και τη λαϊκή οικογένεια. Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, τους συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, τις Ενώσεις Γονέων και Κηδεμόνων της Πιερίας καθώς και τα συνδικάτα Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα να πάρουν δημόσια θέση και να απαιτήσουν:

 Να μη κλείσει κανένα ολιγομελές τμήμα.

 Να καταργηθεί το κατώτερο όριο των 13 μαθητών/τριών ανά τμήμα και το ανώτερο των 27.

 Τη συγκρότηση των τμημάτων με βάση τους 20 μαθητές/τριες και των εργαστηριών με βάση τα 20.

 Να καταργηθεί το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά τις συμπτύξεις τμημάτων.

Συνάδελφοι και Συναδέλφισσες

Είναι η ώρα πού ο κλάδος πρέπει να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα και να οργανώσει τον αγώνα με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, μικρούς αυτοαπασχολούμενους και τους φτωχούς αγρότες για ριζικές αλλαγές στην παιδεία. Μια παιδεία που θα υπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες του λαού μας και όχι τους στόχους της καπιταλιστικής ανάπτυξης η οποία γεννά πολέμους και δυστυχία για τους λαούς και κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους.