Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Ο απολογισμός του Διοικητή του Γ.Ν. Κατερίνης, οι στόχοι και η παραλαβή νέου ασθενοφόρου.

Ο απολογισμός του Διοικητή του Γ.Ν. Κατερίνης, οι στόχοι και η παραλαβή νέου ασθενοφόρου.
Σεβασμιότατε-Πανοσιολογιότατε-Σεβαστέ Πατέρα- Αιδεσιμότατε της Ευαγγελικής Εκκλησίας, μέλη του Δ.Σ , προσωπικό του νοσοκομείου, αξιότιμοι προσκεκλημένοι.
Έχω την χαρά να σας καλωσορίσω σήμερα στο Νοσοκομείο της πόλης μας, στο νοσοκομείο που έχω την τιμή εδώ και ένα ακριβώς χρόνο να διοικώ με την συμπαράσταση ενός εξαιρετικού Συμβουλίου.

Είναι λοιπόν για μένα σήμερα μια σημαντική ημέρα καθώς θα σας παρουσιάσω τα πεπραγμένα της διοίκησης και την στοχοθεσία για τα επόμενα τουλάχιστον δυο χρόνια .

Παράλληλα θα έχω την τιμή να παραλάβω επίσημα το ασθενοφόρο -κινητή μονάδα Εντατικής που μας δώρισαν οι Σαμαρείτες της Γερμανίας με την μεσολάβηση φυσικά του συλλόγου Ελληνικό του Αμβούργου Γερμανίας και της προέδρου Καλιόπης Τρίγκα. Επίσης θα ακολουθήσει τιμητική τους βράβευση.

Πρίν ακόμη αναλάβω τα καθήκοντά μου είχα αποφασίσει να κινηθώ σε 3 άξονες που θα καθόριζαν και τους στόχους που έπρεπε να υλοποιήσω στην τριετία. Αυτοί οι άξονες ήταν:

1. Η καθολική διασφάλιση της προσβασιμότητας των πολιτών στον δευτεροβάθμιος οργανισμό υγείας του νοσοκομείου και ψυχιατρικού τομέα Κατερίνης.

2. Η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με την στήριξη των Δημόσιων Δομών όπως είναι το νοσοκομείο μας.

3. Και ο τρίτος άξονας περιλαμβάνει παρεμβάσεις ηθικοποίησης του ΕΣΥ ώστε να ξεφύγουμε από την κακοδιαχείριση και κατασπατάληση πόρων που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη, και να τους επιστρέψουμε πάλι ανταποδοτικά στο σύστημα αυξάνοντας την ποιότητα του.

Ξεκινώντας λοιπόν το ταξίδι αυτό διαπίστωσα ότι ο οργανισμός του Νοσοκομείου μας δεν είχε την καλή έξωθεν μαρτυρία. Ειδικά στον υγειονομικό χώρο της 3 ΥΠΕ, σε θέματα που είχαν σχέση με την ποιότητα κάποιων υπηρεσιών υγείας, καθώς και με τις πολλές διακομιδές περιστατικών που είχαμε κάθε μήνα στα 2βάθμια και 3 βάθμια νοσοκομεία κυρίως της Θεσσαλονίκης. Επακόλουθο όπως καταλαβαίνετε όλης αυτής της κατάστασης ήταν, οι επαγγελματίες υγείας, και κυρίως οι γιατροί, να απαξιώνουν το νοσοκομείο μας, ψάχνοντας να βρουν ποιο οργανωμένα και ασφαλή νοσοκομεία.

Έτσι γεννήθηκε ο πρώτος στόχος μας που ήταν η πραγματική αναβάθμιση του οργανισμού τόσο στα μάτια του ιατρικού κόσμου όσο και στους πολίτες που τόσο ανάγκη το είχαν.

Όταν ανακοίνωνα πριν ένα χρόνο την πρόθεσή μου να λειτουργήσω την ΜΕΘ ,ένα όνειρο δεκαετίας, πολλοί με αμφισβήτησαν και κάποιοι που δεν με γνώριζαν είπαν: και άλλα μεγάλα λόγια από έναν ακόμη διοικητή, που τα ακούσαμε πολλές φορές. Και όμως με σκληρή δουλειά και βοήθεια από όλο το προσωπικό , το όνειρο έγινε πραγματικότητα σε 6 μήνες. Το αποτέλεσμα το βιώνουμε όλοι μας καθώς στατιστικά και με βεβαιότητα αποδεικνύεται πλέον, ότι έχουμε μια από τις ποιο ασφαλείς και οργανωμένες μονάδα εντατικής.

Τα ευχαριστήρια των ανθρώπων που σώθηκαν πάμπολα. Αλλά θα σταθώ μόνο σε αυτά που αφορούν ανθρώπους που τακτικά επισκέπτονται εντατικές σε διάφορα νοσοκομεία και ξεχωρίζουν την δική μας σαν την καλύτερη. Οφείλουμε λοιπόν να δώσουμε συγχαρητήρια στον διευθυντή της Κ. Μπεκριδέλη, στο εξαιρετικό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Με αφετηρία την ΜΕΘ ξεκίνησε και η συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων με υπεύθυνη συντονισμού την αναισθησιολόγο – εντατικολόγο της ΜΕΘ κα Οικονόμου και την υποδιευθύντρια νοσηλευτής κα Ποταμοπούλου. Έχουν γίνει οι πρώτες δωρεές οργάνων από το νοσοκομείο μας και μάλιστα την Δεύτερα έγινε και δωρεά κερατοειδών.

Δεν σταματάμε όμως εδώ. Στους μήνες αυτούς λειτούργησε ιατρείο διαβητικού ποδιού με πρωτοβουλία του επιμελητή κ. Τσανικίδη , καθώς και πνευμονολογικό ιατρείο κάθε Τετάρτη με τον πνευμονολόγο της ΜΕΘ κ. Πανούση.

Επίσης με πρωτοβουλία της διευθύντριας νεφρολόγου Κ. Μαλλιάρα σε συνεργασία με την διεύθυνση νοσηλευτικής και όλου του προσωπικού προστέθηκε τρίτη βάρδια ώστε να εξυπηρετείται μεγαλύτερος αριθμός νεφροπαθών.

Μεγάλη συμβολή ακόμη στην ποιοτική αναβάθμιση του οργανισμού είχε η λειτουργεία του Ιατρείου Καρδιακής Ανεπάρκειας από τον Ιανουάριο του 2017 με υπεύθυνο τον διευθυντή της καρδιολογικής κλινικής κ. Σπυρομήτρο. Το ιατρείο λειτουργεί κάθε Τρίτη με μέγιστο αριθμό 6 ασθενών. Να σημειώσουμε ότι είμαστε από τα λίγα περιφερειακά νοσοκομεία που λειτουργεί παρόμοιο ιατρείο, και συμβάλει στην αντιμετώπιση μιας νόσου με τεράστια νοσηρότητα , θνητότητα και κόστος για όλα τα συστήματα υγείας.

Στις ενέργειες της διοίκησης για την καλύτερη προσβασιμότητα και εξυπηρέτηση των πολιτών συγκαταλέγονται :

• η βελτίωση της λειτουργείας των τηλεφωνικών ραντεβού

η ενίσχυση νοσηλευτών στο ΤΕΠ

• η άμεση στελέχωση λειτουργεία και υποστήριξη του Γραφείου Προστασίας Ληπτών- Ληπτριών Υπηρεσιών υγείας με νοσηλευτικό προσωπικό που υποδέχεται και καταγράφει τους ασθενείς και τους προωθεί στα αντίστοιχα ιατρεία του ΤΕΠ υπό την καθοδήγηση της αντιπροέδρου του ΔΣ Κας Πορφυρίδου.Επίσης έχει οριστεί και διοικητικός υπάλληλος με αρμοδιότητα την εξυπηρέτηση των πολιτών.

• Η μείωση του χρόνου αναμονής στο ακτινολογικό εργαστήριο για πραγματοποίηση υπερήχων και αξονικών.

• Ο περιορισμός στο ελάχιστο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους προμηθευτές με την καταβολή 6 εκατομμυρίων ευρώ για χρέη συσσωρευμένα από το 2011 έως και τον Ιούλιο του 2016.

Στα πλαίσια της αποδοτικότερης διοίκησης, φροντίσαμε να ενισχύσουμε τις προσπάθειες των προηγούμενων διοικήσεων, για τη μεταφορά και μετεγκατάσταση του ξενώνα του ψυχιατρικού τομέα Θάλεια, σε καλύτερο ιδιόκτητο ειδικά διαμορφωμένο χώρο με καλύτερες συνθήκες διαμονής και εργασίας. Πετύχαμε έτσι ετήσια εξοικονόμηση πόρων άνω των 30.000 ευρώ. Προχωρήσαμε σε νέα σύμβαση με πρόσκληση ενδιαφέροντος για εσωτερικό ελεγκτή, με ετήσιο κόστος 4,5 χιλ. ευρώ από 19.000 που ήταν η προηγούμενη, εξοικονομώντας 14.500 ευρώ σε ετήσια βάση.

Δημιουργήσαμε Δίκτυο συνεργασίας με φορείς και συλλόγους του εξωτερικού, οι οποίοι προσέφεραν δωρεές σε ιατροτεχνολογικό και λοιπό εξοπλισμό αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, και συνέβαλαν στην καλύτερη λειτουργία της ΜΕΘ και τμημάτων όπως η καρδιολογική και το τεχνητό νεφρό.

Σήμερα θα γίνετε και μάρτυρες μιας μεγάλης δωρεάς πάλι από τη Γερμανία με πρωτοβουλία της ακούραστης και συμμάχου μας στον δύσκολο αυτό αγώνα κ. Τρίγκα Καλιόπης . Αυτή τη φορά πρόκειται για ένα σύγχρονο ασθενοφόρο κινητή μονάδα, πλήρως εξοπλισμένο αξίας 150,000 ευρώ , δωρεά των καλλών Σαμαρειτών Γερμανίας, τους οποίους και θα βραβεύσουμε σήμερα μετά την τελετή παράδοσής του. Είδη έχει γίνει εκπαίδευση του προσωπικού του ΕΚΑΒ και των ιατρών από Γερμανό ειδικό εκπαιδευτή.

Για ητν κα Καλλιόπη Τρίγκα τα λόγια είναι λίγα καθώς δεν αρκείται μόνο σε δωρεές αλλά την έχουμε συνέχεια κοντά μας όταν την χρειαστούμε θυσιάζοντας τον πολύτιμο προσωπικό της χρόνο. Τα αεροπορικά ταξίδια της από Γερμανία – Ελλάδα κα αντίστροφα αμέτρητα, το τι προσέφερε σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό θα το περιγράψει ο κ. Τσιμπονίδης. Κα Τρίγκα ακόμη και σήμερα χρησιμοποιούμε τις 10.000 ευρώ από τη δωρεά σου για τη λειτουργία της ΜΕΘ. Το ΓΝΚ και οι πολίτες σε ευχαριστούν για την προσφορά σου,

Το Δίκτυο όμως αυτό περιλαμβάνει και δωρητές εντός Ελλάδος που οφείλουμε να τιμήσουμε με αναφορά όπως:

• Η εθελοντική ομάδα δράσης Νομού Πιερίας ο τόπος μου.

• Η πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων Πιερίας

• Πολλοί επώνυμοι και ανώνυμοι συμπολίτες μας που κινητοποιούνται κυρίως μετά τις άριστες υπηρεσίες που δέχονται από το νοσοκομείο μας.

Τους ευχαριστούμε όλους!!!

Προχωρήσαμε και εφαρμόσαμε τις πολιτικές επιλογές του υπουργείου υγείας για άμεση πρόσληψη στην καθαριότητα υπαλλήλων με ατομικές συμβάσεις εργασίας. Πετύχαμε έτσι καλύτερες συνθήκες και αμοιβές για τους υπαλλήλους , εξοικονομώντας παράλληλα πολύτιμους πόρους.

Ενισχύσαμε τον ΚΟΙΣΠΕ (κοινωνικό συνεταιρισμό του Τομέα Ψυχικής Υγείας) με παραχώρηση κτιρίου στον χώρο του παλαιού Νοσοκομείου για ανάπτυξη δράσεων που εντάχθηκαν σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα που υλοποιείται.

Τέλος παραχωρήσαμε κτίριο του παλαιού νοσοκομείου στο ΕΚΑΒ Πιερίας με διπλό όφελος. Την 24ωρη παρακολούθηση του χώρου και την εξοικονόμηση πόρων του Δημοσίου από ενοίκια. Στο ΕΚΑΒ επίσης εξαντλήσαμε την κοινωνική μας ευαισθησία με επιδιόρθωση και παράδοση 2 ασθενοφόρων με ιδία χρηματοδότηση.

Η ασφάλεια επίσης των διοικητικών υπηρεσιών, μας οδήγησε στην εγκατάσταση με κάμερες παρακολούθησης και καταγραφής, καθώς παλαιότερα παρατηρήθηκαν κρούσματα κλοπής και παραβίασης χώρων με ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Αυτές ήταν οι κυριότερες δράσεις μας τον πρώτο μόλις χρόνο της διοίκησής μας . Συγκριτικά με παλαιότερα κρίνουμε ότι υλοποιήσαμε πολλά περισσότερα και δεν σταματάμε εδώ.

Συνοπτικά οι στόχοι που σκοπεύομε να υλοποιήσουμε τα επόμενα δύο χρόνια είναι :

1. Ανάπτυξη μονάδας αποκατάστασης 4 κλινών αφού πάρουμε την έγκριση καταλληλότητος του εξοπλισμού από το υπουργείο.

2. Λειτουργία ελικοδρομίου που πέρασε τη φάση της έγκρισης και απομένει η μελέτη και υλοποίηση.

3. Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των ιδιόκτητων δομών του ψυχιατρικού τομέα, και αντικατάσταση των κουφωμάτων του νέου νοσοκομείου.

4. Λειτουργεία αιμοδυναμικού εργαστηρίου.

5. Μεταφορά του κέντρου ημέρας του ψυχιατρικού τομέα σε ιδιόκτητο ανακαινισμένο χώρο του παλιού νοσοκομείου

6. Παραχώρηση χώρου του παλιού νοσοκομείου για την λειτουργεία ΤΟΜΥ.

7. Υλοποίηση του έργου ΣΗΘΕΙΑ (Σχεδιασμός παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας ανανεώσιμων πηγών και συμπαραγωγής ηλεκτρισμού θερμότητας υψηλής απόδοσης για το Γ.Ν. Κατερίνης).

8. Προσπάθεια σχεδιασμού και χρηματοδότησης έργων παραγωγής οξυγόνου και επεξεργασίας -καταστροφής των μολυσματικών αποβλήτων .

9. Λειτουργία ιατρείου ύπνου.

10. Προσέλκυση Ιατρικού προσωπικού απόρροια της συνεχούς αναβάθμισης του οργανισμού.

11. Ολοκλήρωση ενεργειών για έναρξη διανομής φαγητού από τα μαγειρεία του νοσοκομείου προς τις ψυχιατρικές δομές. Έργο που θα ανεβάσει την ποιότητα του φαγητού καθώς και το σωστό διαιτολόγιο των ενοίκων, εξοικονομώντας παράλληλα πόρους.

12. Ενέργειες και πρόταση στο υπουργείο για σύσταση νέου οργανισμού.

13. Αξιοποίηση εναπομείναντος χώρου στο νέο νοσοκομείο για δημιουργία μονόκλινων δωματίων μαιευτικής κλινικής με στόχο αύξηση των εσόδων.

14. Μελέτη και ενέργειες για κατασκευή εξωτερικού κυλικείου στον χώρο του ΤΕΠ στο νέο νοσοκομείο , με στόχο την αύξηση των ιδίων πόρων του οργανισμού από τα εισπραττόμενα ενοίκια.

15. Εξωτερικές κάμερες ασφαλείας για την παρακολούθηση του αύλειου χώρου και την αποτροπή κλοπών και παραβιάσεων του κτηρίου.

16. Ενέργειες για την απόκτηση νέου μαστογράφου, καθώς η πολυδάπανη επισκευή του παλαιού κρίθηκε ασύμφορη. Παράλληλα προγραμματισμός στελέχωσης με ειδικούς ακτινολόγους -μαστολόγους , ώστε ο μαστογράφος να θεωρηθεί και βιώσιμη επένδυση , πέρα από την κοινωνική του διάσταση.

Κυρίες και κύριοι θα μπορούσα πιστέψτε με να αναφέρω πολλές ακόμη ενέργειες που σκέφτομαι να υλοποιήσω αλλά σίγουρα δεν είναι όλες εφικτές στο διάστημα των επόμενων 2 ετών. Σας βεβαιώνω όμως με την ειλικρίνεια που με διακατέχει ότι η προσπάθειά μου θα είναι να υλοποιηθούν τα περισσότερα από όσα έχω προαναφέρει. Άλλωστε εδώ θα είμαστε σε 2 χρόνια για να με κρίνετε.

Τίποτα από όλα αυτά δεν θα γινόταν χωρίς την σύμπραξη της διοίκησης με όλους τους διευθυντές υπηρεσιών κλινικών και τμημάτων τους προϊσταμένους καθώς και το προσωπικό οι οποίοι αγωνίζονται καθημερινά για την καλύτερη δυνατή παροχή υπηρεσιών υγεία υπερβάλλοντας εαυτό.

Είμαι περήφανος που κάθε μέρα που περνά κερδίζω περισσότερο την εμπιστοσύνη σας και αυτό αποτυπώνεται στην πράξη.

Συγχαρητήρια για το έργο που παράγετε.

Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ στη γραμματειακή υποστήριξη της διοίκησης που με ανέχεται και μου συμπαραστέκεται παρόλες τις ιδιαιτερότητες που έχω σαν άτομο.