Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

ΕΣΠΑ : από εργαλείο ανάπτυξης, εργαλείο... προπαγάνδας!

ΕΣΠΑ : από εργαλείο ανάπτυξης, εργαλείο... προπαγάνδας!
*Του Ξενοφώντα Ελ. Μπαραλιάκου

Με έκπληξη διαπιστώνουμε καθημερινά ότι τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και τα στελέχη της κυβέρνησης, υπερθεματίζοντας για την δήθεν στροφή τους προς την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, να χρησιμοποιούν συνεχώς στον λόγο τους τα προγράμματα ΕΣΠΑ. 

Όταν τα ακούει ο ακροατής – τηλεθεατής πραγματικά νιώθει ότι κάτι αλλάζει και πάει προς το καλύτερο μιας και οι λέξεις που ηχούν καλά στα αυτιά μας όπως : «χρηματοδοτικά εργαλεία», «ανάπτυξη στην Περιφέρεια», «Δίκαιη ανάπτυξη» , «εξωστρέφεια», «καινοτομία», «εξαγωγές», «Αναπτυξιακός Νόμος», κτλ δίνουν προοπτική και ελπίδα.

Σας παραθέτω μικρό απόσπασμα από την ομιλία προ ημερών (22/9/2017) του Πρωθυπουργού στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Κρήτης : « Οι επιχειρήσεις που ενισχύονται από το ΕΣΠΑ, και είναι πολλές, διότι καταφέραμε -και είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό- εκεί που η χώρα ήταν τελευταία στην απορροφητικότητα σήμερα να είναι πρώτη και να έχουμε απορροφήσει το 100% στο προηγούμενο πρόγραμμα και να πηγαίνουμε «σφαίρα» και στο νέο πρόγραμμα, στην νέα περίοδο, οι επιχειρήσεις, λοιπόν, όλες που ενισχύονται, υποχρεούνται να διατηρούν ή να ενισχύουν τις θέσεις εργασίας».

Δυστυχώς (για την χώρα και όλους εμάς) η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει να κυβερνά με το ψέμα και την επικοινωνιακή προπαγάνδα!

Σε ότι έχει να κάνει με την απορροφητικότητα το 100% είναι για τα ευρωπαϊκά προγράμματα 2007-2013 που «έτρεξε» η προηγούμενη κυβέρνηση και έληξαν με την παράταση τους τα επόμενα χρόνια . Συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2015** παρέλαβαν απορροφητικότητα 87,97% και ολοκλήρωσαν έργα που είχαν δρομολογηθεί. Για τα νέα προγράμματα που «πηγαίνουν σφαίρα» (!!!) όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, ενάμιση χρόνο μετά την προκήρυξη τους (Φεβρ. 2016), δεν έχουν ανακοινωθεί τα οριστικά αποτελέσματα (αφορούσαν πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, νεοφυή επιχειρηματικότητα, τουρισμό και μικρομεσαίες επιχειρήσεις ). Ενώ από τα παραπάνω τέσσερα προγράμματα έχει «ανοίξει» ο Β Κύκλος μόνο του ενός ! Τόσο «σφαίρα» πάνε !!!

Στο πρόγραμμα «Ερευνώ - Δημιουργώ – Καινοτομώ» (οι υποβολές τελείωσαν 15 Ιουνίου 2017) υποβλήθηκαν 2646 προτάσεις. Προ ημερών ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα για τις 38 από αυτές… Τόσο «σφαίρα» πάνε !!!

Για το πρόγραμμα «Ειδικές Δράσεις Υδατοκαλλιέργειες, Βιομηχανικά Υλικά, Ανοικτή Καινοτομία στον Πολιτισμό» η έναρξη υποβολής προτάσεων μεταφέρθηκε με νέο ΦΕΚ κατά δυο μήνες πιο πίσω (15/11/2017!) απ ότι αρχικά είχε οριστεί… Τόσο «σφαίρα» πάνε !!!

Για το πρόγραμμα «4.2.1 Μεταποίηση Αγροτικών Μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων με τελικό γεωργικό προϊόν», το οποίο προκηρύχθηκε 27/04/2017 με προϋπολογισμό ανά έργο (προσέξτε: ανά έργο)ως και 5.000.000€ και λήγει 2/10/2017, μόλις προχθές δόθηκαν διευκρινήσεις σε συγκεκριμένες ερωτήσεις ενδιαφερόμενων επενδυτών . Τόσο «σφαίρα» πάνε !!!

Όσο για το πακέτο Γιουνκέρ … αφήστε το καλύτερο ! Αυτό θέλει Business Plan και ποιος να το κάνει ;

Είναι καλά να μιλάει ένας Πρωθυπουργός μιας χώρας, ειδικά μετά από 7 χρόνια κρίσης και μνημονίων, στους πολίτες και να τους δίνει ελπίδα και κουράγιο. Να τους παρουσιάζει μια Ελλάδα όπως ενδεχόμενα θα ήθελαν να είναι. ‘Η θα έπρεπε να είναι ! Αλλά σε καμία περίπτωση δε μπορεί να τον πείσει ότι ξαφνικά ο ΣΥΡΙΖΑ αγάπησε την επιχειρηματικότητα. Αυτοί που ήταν απέναντι σε οποιασδήποτε επιχειρηματική προσπάθεια έγινε τα προηγούμενα χρόνια, που κατέβαζαν τον κόσμο στους δρόμους, που διαδήλωναν, που έκλειναν τους δρόμους που όλα τα έβλεπαν ως ξεπούλημα …..

Ελληνικό, COSCO , ΤΑΡ, Κασσιόπη, Σκουργιές, Αεροδρόμια – Fraport, σύμβαση ΟΣΕ με Hewlett-Packard κ.α. το μαρτυρούν. Το μαρτυρούν επίσης και η αποχώρηση του Κατάρ από τις προγραμματισμένες επενδύσεις στην Ελλάδα, το κλείσιμο του μεγαλύτερου εργοστασίου παγωτού στην Ελλάδα (Frioneri Hellas) και το πωλητήριο της ΕΛΑΪΣ-Unilever Hellas στις εταιρείες ελαιολάδου που είχε στη χώρα μας.

Ότι και να λέει ο Πρωθυπουργός περί επενδύσεων, ανάπτυξης και νέων θέσεων εργασίας δεν πείθει πλέον κανέναν. Η καθημερινότητα αποδεικνύει το αντιεπενδυτικό του σχέδιο ! Δεν πιστεύουν σε αυτές (επενδύσεις) και δεν πρόκειται ποτέ κανένας να τους εμπιστευθεί.

Δεν τις θέλουν και δεν είναι δυνατόν ποτέ να τις προσελκύσουν.

Και αν με θεωρείτε υπερβολικό, στους 32 μήνες που κυβερνούν ας μας υποδείξουν έστω και ΜΙΑ επένδυση με δικιά τους υπογραφή...
** Η Ελλάδα το 2012 σε απορροφητικότητα ευρωπαϊκών κονδυλίων βρισκόταν στην 20η θέση ενώ τον Δεκέμβριο του 2014 στην 4η !

*Ο Ξενοφών Μπαραλιάκος είναι οικονομολόγος – σύμβουλος επιχειρήσεων

fbaraliakos@gmail.com