Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017

Γνωσούλα Χαϊλατζίδου: «Βρεφονηπιακοί σταθμοί Δήμου Κατερίνης: Πλήρης αδιαφάνεια και δεκάδες παιδιά εκτός»

Γνωσούλα Χαϊλατζίδου: «Βρεφονηπιακοί σταθμοί Δήμου Κατερίνης: Πλήρης αδιαφάνεια και δεκάδες παιδιά εκτός»
Για ακόμη μία σχολική χρονιά δεκάδες παιδιά έμειναν εκτός των βρεφονηπιακών σταθμών του Δήμου Κατερίνης.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, τα κριτήρια και ο τρόπος επιλογής των παιδιών χαρακτηρίζονται από πλήρη αδιαφάνεια.




Από την περσινή ήδη σχολική χρονιά γνωρίζαμε το πρόβλημα τόσο της έλλειψης θέσεων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου – κυρίως για βρέφη ηλικίας 18 μηνών έως 2,5 ετών-, όσο και της αδιαφανούς επιλογής και κατανομής των παιδιών σε αυτούς.

Για αυτό το λόγο ζήτησα από τις 17/7/2017 να συζητηθεί το θέμα στο ΔΣ του Οργανισμού Παιδείας, Πρόνοιας, Αθλητισμού και Πολιτισμού του Δήμου Κατερίνης (ΟΠΠΑΠ) και να αποφασιστούν συγκεκριμένα κριτήρια επιλογής παιδιών. Πήραμε πολλές και γενικόλογες απαντήσεις, όπως ότι υπάρχει ψηφισμένος από πέρυσι τρόπος επιλογής, ότι ισχύουν «κοινωνικά κριτήρια» ή ότι υπάρχουν προσωπικά δεδομένα (ασθένειες γονέων κλπ.) που δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν, παρά μόνο στον Πρόεδρο του Οργανισμού (!!!).

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπήρχε καμία ψηφισμένη απόφαση για τον τρόπο επιλογής παιδιών για τους βρεφονηπιακούς, ούτε καν κάποια καταγεγραμμένη πρόβλεψη στα πρακτικά του ΔΣ. Υπήρχε απλά ένα χειρόγραφο σημείωμα-πρακτικό της επιτροπής επιλογής, με γενικά και αόριστα «κριτήρια» επιλογής.

Ως εκπρόσωπος του «Άλλου Δρόμου» στο ΔΣ του ΟΠΠΑΠ ζήτησα τα εξής:

1. Συγκεκριμένα κριτήρια επιλογής παιδιών με μοριοδότηση κάθε κριτηρίου και κατάταξη των αιτήσεων σύμφωνα με το άθροισμα των μορίων.

2. Η συνεδρίαση της επιτροπής επιλογής να είναι ανοιχτή για τα μέλη του ΔΣ του ΟΠΠΑΠ

3. Ανάρτηση των κριτηρίων επιλογής στο κτήριο του Δημαρχείου και σε κάθε παιδικό και βρεφονηπιακό σταθμό.

Η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή.

Πήραμε μόνο μία δέσμευση πως τα μέλη του ΔΣ θα κληθούν στη συνεδρίαση της επιτροπής. Ας σημειωθεί ότι η επιτροπή επιλογής αποτελείται από τον Πρόεδρο του ΟΠΠΑΠ, τον υπεύθυνο παιδικών σταθμών του Οργανισμού και εκπρόσωπο των εργαζομένων.

Αντιθέτως, και παρά τις δεσμεύσεις, στη συνεδρίαση του ΟΠΠΑΠ στις 14/9/2017 μας ζητήθηκε να επικυρώσουμε τις αποφάσεις της επιτροπής, η οποία συνεδρίασε εν κρυπτώ και αποφάσισε ποια παιδιά θα επιλεγούν και ποια θα μείνουν εκτός!

Στις επίμονες ερωτήσεις μας για το ποια κριτήρια εφαρμόστηκαν και γιατί έμειναν εκτός τόσα παιδιά, δεν πήραμε καμία απολύτως σοβαρή απάντηση.

Θεωρούμε απαράδεκτη την αδιαφανή πρακτική επιλογής παιδιών για τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς του Δήμου Κατερίνης.

Θεωρούμε απαράδεκτη την εκμετάλλευση των αναγκών των δημοτών.

Θεωρούμε απαράδεκτο, σε αυτές τις δύσκολες εποχές, να επιβαρύνονται οικονομικά οι νέες οικογένειες του δήμου μας και να οδηγούνται σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.

Οι ευθύνες του πρόεδρου του ΟΠΠΑΠ Θόδωρου Παυλίδη που εφαρμόζει αυτές τις πρακτικές είναι μεγάλες.

Οι ανοχή και αποδοχή όλων αυτών από το Δήμαρχο Κατερίνης, Σάββα Χιονίδη, η αδιαφάνεια τα στεγανά και οι πελατειακές σχέσεις αναδεικνύονται και πάλι ως χαρακτηριστικά της διοίκησής του.

Απαιτούμε τη θέσπιση κριτηρίων επιλογής (κοινωνικών και εισοδηματικών) των παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του ΟΠΠΑΠ και της ΔΗΚΕΔΗΚ, κριτηρίων γνωστών εκ των προτέρων σε όλους.

Απαιτούμε ο Δήμος να μεριμνήσει άμεσα για τη δημιουργία υποδομών με τη λειτουργία περισσότερων τμημάτων για βρέφη προκειμένου να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των δημοτών.



Χαϊλατζίδου Γνωσούλα
Δημοτική σύμβουλος του «Άλλου Δρόμου»
Μέλος του ΔΣ του ΟΠΠΑΠ