Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017

Ημέρα Πένθους και Αναμνήσεων... Σκέψης και Τιμής για την Μικρά Ασία...

Ημέρα Πένθους και Αναμνήσεων... Σκέψης και Τιμής για την Μικρά Ασία...
Εκδήλωση τιμής στα πλαίσια της ημέρας Εθνικής Μνήμης για την γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017 στην Κατερίνη.
Η εκδήλωση ήταν μια συνδιοργάνωση της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, του Συλλόγου Μικρασιατών Πιερίας και του Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Εφέσου ο «ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ».


Σκοπός της εκδήλωσης να τονίσει ιδιαίτερα, να υπενθυμίσει και να μη λησμονήσει τα γεγονότα της φρικτής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων της Μ. Ασίας από το Τουρκικό Κράτος.

Το πρωί στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Θείας Αναλήψεως Κατερίνης τελέσθηκε Δοξολογία και Επιμνημόσυνη Δέηση, υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή, χοροστατούντος του Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνα κ. Βαρνάβα Λεοντιάδη, ο οποίος μίλησε σχετικά για την ημέρα, τονίζοντας και τιμώντας με επισημότητα τον «Άγιο Χρυσόστομο Σμύρνης και των συν αυτών αναιρεθέντων κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή, Αγίων Νεομαρτύρων» που γνώρισαν ατιμωτικό και βίαιο θάνατο.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Άγαλμα της Ελευθερίας από τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του τόπου, από τον ΓΓ Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Εσωτερικών, κ. Ευάγγελο Καπετάνιο, που εκπροσώπησε την κυβέρνηση, τη Βουλευτή Πιερίας, κ. Ελισσάβετ Σκούφα, που εκπροσώπησε τη Βουλή των Ελλήνων, την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, κα. Σοφία Μαυρίδου, τον Επιτελάρχη της 24ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας Λιτοχώρου, την Αντιδήμαρχο Κατερίνης, κ. Ροδή Ελευθεριάδου, τον Αστυνομικό Διευθυντή Πιερίας, το Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, το Λιμενάρχη Σκάλας Κατερίνης, την Τομεακή Επιτροπή Πιερίας του ΚΚΕ, τη Νομαρχιακή Επιτροπή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, τη Νομαρχιακή Επιτροπή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού Πιερίας, την ΕΔΕΣ-ΠΑΟ, τον Σύλλογο Μικρασιατών Πιερίας, τον Σύλλογο Μικρασιατών Ν. Εφέσου ο «ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ», τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κονταριώτισσας «ΠΙΕΡΕΣ», τον Μορφωτικό Εξωραϊστικό Σύλλογο Παραλίας, την Ένωση Ποντίων Πιερίας, τον Ποντιακό Σύλλογο Κατερίνης «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ», το Σύλλογο Κρητών Ν. Πιερίας «ΟΙ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΙ», τον Σύλλογο Κρητών Πιερίας «Το Ξαθέρι» και τη Θρακική Εστία Κατερίνης.

Μετά την κατάθεση ακολούθησε η κύρια εκδήλωση στην Αστική Σχολή Κατερίνης με χαιρετισμούς, ομιλία από τον Διευθυντή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης Δρ. Νικόλαο Ναχόπουλο... και μουσική παράσταση από τις χορωδίες των δύο Συλλόγων.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Λεοντιάδης, ο ΓΓ Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Εσωτερικών, κ. Ευάγγελος Καπετάνιος, η Βουλευτής Πιερίας, κ. Ελισσάβετ Σκούφα, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κ. Σοφία Μαυρίδου, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Εφέσου «Ο ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ», κ. Δέσποινα Αβρουδιάδου και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Πιερίας, κ. Αναστάσιος Μπογιατζής.

Αίσθηση και αμείωτο το ενδιαφέρον προκάλεσε η ομιλία του Διευθυντή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης Δρ. Νικόλαο Ναχόπουλο.

Η μουσική παράσταση των χορωδιών των δύο Συλλόγων που ακολούθησε, γέμισε με συγκίνηση και περηφάνεια τους παρευρισκομένους. Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Βατουσιάδη για τα άκρως συγκινητικά κείμενα που διάβασε, καθώς και την Γιάννα Πριόνα για την μοναδική ερμηνεία της σε προσφυγικό τραγούδι που σκόρπισε ρίγη συγκίνησης και περηφάνειας.

Εγκάρδιες Ευχαριστίες προς όλους τους Προέδρους και εκπροσώπους των Πολιτιστικών Συλλόγων και Φορέων, που μας τίμησαν με την παρουσία τους, καθώς και με την κατάθεση στεφάνων.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στην πλατεία Ελευθερίας, Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε μουσικοχορευτική εκδήλωση. Στη μουσικοχορευτική εκδήλωση με χορούς από τη Μικρά Ασία, συμμετείχαν τα χορευτικά τμήματα Προσφυγικών Συλλόγων:

• Σύλλογος Μικρασιατών Πιερίας

• Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Εφέσου «ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ»

• Μορφωτικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Παραλίας

• Πολιτιστικός Σύλλογος Κονταριώτισσας «ΠΙΕΡΕΣ»

• Σύλλογος Σμυρναίων Μικρασιατών Ελευθερίου Κορδελιού «Η Αγία Φωτεινή» .

Μουσικά «έντυσε»… το μουσικό σχήμα του μαέστρου Νίκου Πατρή. Συγκεκριμένα, λαούτο έπαιξε ο Νίκο Πατρής, τουμπερλέκι ο Νίκος Σκρέτας, βιολί ο Μανώλης Εμμανουηλίδης και τραγούδι η Χαρούλα Παπαγιαννίδου.

Για άλλη μια φορά ευχαριστούμε όλους εσάς που παραβρεθήκατε και στηρίξατε και αυτή την εκδήλωση, καθώς επίσης και όλους όσους εργαστήκατε για να πραγματοποιηθεί με επιτυχία η εκδήλωση.

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι φετινές εκδηλώσεις που ήταν τετραήμερες. Ξεκίνησαν από την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017 στον εκθεσιακό χώρο της Αστικής Σχολής, με ομιλία αφιερωμένη στη Μικρασιατική Καταστροφή, επίκαιρα μικρασιατικά τραγούδια από τη χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών Πιερίας και επετειακή έκθεση φωτογραφίας από τους δύο Μικρασιατικούς Συλλόγους και έκθεση ζωγραφικής αφιερωμένη στη Μικρά Ασία από τον Γιάννη Αμπεριάδη. Την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017 το πρόγραμμα περιλάμβανε τις μικτές χορωδίες του Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Κατερίνης «Παναγία Σουμελά» και του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέου Κεραμιδίου «Μακεδονία», σε επίκαιρα προσφυγικά τραγούδια.

Το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017 το κοινό παρακολούθησε τις χορωδίες της Θρακικής Εστίας Κατερίνης και του Πολιτιστικού Συλλόγου Κουμπαγιωτών Κορινού « Άγιος Γρηγόριος Καλλίδης».






Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Αναστάσιος Μπογιατζής Βαλεντίνα Χατζηκωνσταντίνου