Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Άρθρο του Χρήστου Γκουγκουρέλα για τις Σκουριές - 12.9.2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Άρθρο του Χρήστου Γκουγκουρέλα για τις Σκουριές - 12.9.2017
ΤΟ ΦΙΑΣΚΟ ΤΩΝ ΣΚΟΥΡΙΩΝ ΔΕΙΧΝΕΙ (ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΣΤΗ ΦΟΡΑ) ΠΟΙΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ

Η επένδυση στις Σκουριές από την ELDORADO GOLD, που αφορά μια εξόχως σημαντική δραστηριότητα, την εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική, είναι (ή μάλλον τώρα πια ‘‘ήταν’’) η μεγαλύτερη επένδυση στην Ελλάδα.

Επένδυση ύψους 3 δις ευρώ (!), στην οποία απασχολούνταν 2.400 εργαζόμενοι (!) από την ανάδοχο, 1.500 εργαζόμενοι σε προμηθευτές του έργου και άλλοι 1.000 εργαζόμενοι που θα έβρισκαν μόνιμη θέση εργασίας, δεν θεωρείται δα και το πιο σύνηθες ‘‘φαινόμενο’’ σε μια Οικονομία όπως η δική μας.

Δυστυχώς όμως την επένδυση αυτή έτυχε να διαχειριστεί και, υποτίθεται, θα διευκόλυνε η σημερινή κυβέρνηση και το αποτέλεσμα είναι ήδη γνωστό. Η επενδύτρια εταιρία μετά από υπερβολικά πολύμηνη καθυστέρηση στην έκδοση αδειών, ‘‘ανακρούει πρύμνα’’ και εγκαταλείποντας το έργο αναχωρεί από την Ελλάδα! Το γεγονός, αυτό καθ’ αυτό ενέχει μια τραγικότητα, η οποία όμως και αίτια έχει και πρωταγωνιστές, που δεν είναι άλλοι απ’ αυτούς που στο παρόν ορίζουν τις τύχες ημών και των παιδιών μας.

Κάποτε ο διάσημος Γιάνης Βαρουφάκης απευθυνόμενος προς τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών, προφανώς για να του δώσει να καταλάβει με ποιους είχε να κάνει, είχε περιγράψει τον νεοεκλεγέντα τότε ΣΥΡΙΖΑ, ως ‘‘αριστερό τσούρμο’’. Το μείζον ζήτημα, λοιπόν, στην προκείμενη περίπτωση είναι πως συμπεριφέρθηκε το πολυτασικό και πολύχρωμο αυτό… ‘‘μίγμα ιδεών και ανθρώπων’’.

Μια τάση του αποποιήθηκε ευθύνες και δηλώνει μάλιστα κατά το φαίνεσθαι και φιλοεπενδυτική από πάνω. Ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ ‘‘έσκιζε ιμάτια’’ διατεινόμενος ότι ‘‘η κυβέρνηση θέλει και θα αγωνιστεί για τις επενδύσεις’’. Ενώ ο πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος, κ. Σκουρλέτης, υπονοώντας ότι προώθησε τη συγκεκριμένη επένδυση, χαρακτήρισε ως «στρεβλή» την εικόνα ότι είχαν σταματήσει οι εργασίες και ότι μπλόκαρε η επένδυση εξαιτίας των δικών του ενεργειών.

Στο αντίθετο άκρο όμως κάποιοι άλλοι, ασυγκράτητοι, ξεσπαθώνουν. Ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού, κ. Καρανίκας, βρέθηκε σε τέτοια … ‘‘οξεία συναισθηματική κατάσταση’’ που τον οδήγησε να βγει στα fora και να στείλει επισήμως την επενδύτρια εταιρία στα…. τσακίδια, ενώ ο νυν Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταθάκης, θεώρησε εύλογο και πρέπον να ειρωνευτεί σαρκαστικά τους επενδυτές λέγοντας ότι δεν έχουν μάθει να λειτουργούν σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως τέτοια προφανώς θεωρεί την Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Και ουσιαστικά τους κατευόδωσε υποδεικνύοντας τους να ψάξουν την τύχη τους σε άλλη γη και σε άλλες…ηπείρους!

Υπήρξαν κι άλλοι όμως πιο ‘‘ψαγμένοι’’ και πάντως πιο καχύποπτοι. Βγήκε με τη σειρά του (άλλωστε στο τσούρμο τι νόημα έχουν οι κανόνες και οι κοινές γραμμές;;;) και ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Τσακαλώτος, και ισχυρίστηκε (λέτε επειδή θρυλείται πως είμαστε λαός ‘‘συνωμοσιολαγνικός’’, άραγε;;;) ότι υπήρξε «συνεργασία» της ΝΔ με την Eldorado Gold ώστε… ‘‘να βάλουν εμπόδια στην κυβέρνηση και στην πολιτική της για τις επενδύσεις’’!

Έπειτα απ’ όλα αυτά ποιο είναι το νόημα, ποιο είναι το άθροισμα, ποιο το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει κάποιος; Όλες οι άνω… ‘‘τάσεις’’ οδηγούν ουσιαστικά σε ένα ‘‘συνολικό τίποτα’’, σε ένα ‘‘τίποτα’’ αποτελούμενο από αλληλοαναιρούμενες τοποθετήσεις, μεστές είτε από υποκρισία είτε από ιδεοληψία. Αυτό δεν είναι βέβαια πρωτοφανές, ίσα-ίσα το συνηθίσαμε εδώ και 2 περίπου χρόνια, αλλά το αποκαρδιωτικό και συνάμα άκρως ζημιογόνο για το εθνικό συμφέρον γεγονός είναι ότι τούτο το αντιφάσκον κατά τον Βαρουφάκη ‘‘τσούρμο’’ προκαλεί έμπρακτα πλέον τον εκδιωγμό των επενδύσεων και συνεπαγωγικά την απώλεια τεράστιων ευκαιριών για την ίδια τη χώρα. Και αυτό γιατί άραγε; Την αληθινή απάντηση, που ούτε η Κυβέρνηση μπορεί να ‘‘σκεπάσει’’ ή ‘‘ξορκίσει’’ την δίνει ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ:

1) Στο από 14-4-2013 Ψήφισμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για τις Σκουριές γράφεται επί λέξει:

‘‘Η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ εκφράζει την αλληλεγγύη της στους κατοίκους της Ιερισσού και το κίνημα ενάντια στις εξορύξεις χρυσού που υφίστανται την οργανωμένη καταστολή της κυβέρνησης η οποία θέλει να επιβάλλει την συγκεκριμένη καταστροφική -για το περιβάλλον και την κοινωνία- επένδυση.

Το μεγαλειώδες κίνημα πολιτών ενάντια στις εξορύξεις κλονίζει τη νεοφιλελεύθερη αυταρχική πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικας και ανοίγει δρόμους για τη δημοκρατική ανασυγκρότηση της παραγωγής με όρους κοινωνίας και όχι του κεφαλαίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δεσμεύεται πως η κυβέρνηση της Αριστεράς, που θα στηριχθεί από το λαό, θα ακυρώσει τις συμβάσεις για εξορύξεις χρυσού στη Βόρεια Ελλάδα. Θα σταματήσει το συντελούμενο οικονομικό, οικολογικό και κοινωνικό έγκλημα’’

2) Στη δε από Ιούλιο του 2013 Ιδρυτική διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ διακοινώνεται πομπωδώς:

‘‘Για μας ο σοσιαλισμός δεν είναι ο εξωραϊσμός του καπιταλισμού ούτε η δήθεν 'φιλολαϊκή' διαχείρισή του. Ο καπιταλισμός συνιστά σύστημα εκμετάλλευσης που στηρίζεται στην κοινωνική παραγωγή με στόχο και κίνητρο το ιδιωτικό κέρδος, σύστημα που εμείς αντιμαχόμαστε στον ίδιο τον πυρήνα του….

Ο φορέας που ιδρύουμε είναι φορέας πλουραλιστικός… είναι ταξικά αγκυρωμένος στο εργατικό και ευρύτερα λαϊκό κίνημα.. συσπειρώνει δυνάμεις και ρεύματα της κομμουνιστικής, ριζοσπαστικής, ανανεωτικής, αντικαπιταλιστικής, επαναστατικής και ελευθεριακής Αριστεράς όλων των αποχρώσεων, αριστερούς σοσιαλιστές, δημοκράτες, δυνάμεις του αριστερού φεμινισμού και της ριζοσπαστικής οικολογίας.’’

Αυτοί, λοιπόν, είναι που διαχειρίζονται, με δική μας ευθύνη και ψήφο φυσικά, τις τύχες της χώρας μας. Ο εσμός των κομμουνιστών, αντικαπιταλιστών και πάσης φύσεως εναλλακτικών Αριστερών, ως βασικός κορμός της τωρινής Κυβέρνησης, μας φλόμωσε, ίσαμε με το ύψος της κεφαλής μας, με ψεύδη και ανερμάτιστα και απατηλά αφηγήματα και συνεχίζει κάθε μέρα που περνά να αμβλύνει τους εθνικούς ορίζοντες, να απεμπολεί την προοπτική εξόδου από τη δευτερογενή κρίση που από το 2015 αυτός προκάλεσε και παγίωσε, να ‘‘παίζει στα ζάρια’’ της ιδεοληψίας και του αματερισμού το μέλλον της χώρας μας. Μπλέξαμε και μάλιστα ‘‘μπλέξαμε χοντρά’’….

Κατερίνη, 12/11/2017





ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΥΓΚΟΥΡΕΛΑΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
LLM IN INTERNATIONAL COMMERCIAL LAW
LLM IN EUROPEAN LAW