Τρίτη 22 Αυγούστου 2017

Επενδυτές στην Πιερία; Που, πως και πότε...

Επενδυτές στην Πιερία; Που, πως και πότε...
Επενδύσεις στην Πιερία υπόσχονται να φέρουν τα μέλη του νεοϊδρυθέντος Ινστιτούτου Πολιτισμού και Ανάπτυξης Πιερίας (Ι.Π.Α.Π.) όπως ανέφεραν σε συνέντευξη τους σήμερα το πρωί σε κεντρικό ξενοδοχείο της Κατερίνης.

Στη συνέντευξη ήταν επίσης παρών και εκπρόσωποι του Ολυμπιακού Ινστιτούτου Ελιάς (Ο.Ι.Ε.). με το οποίο υπάρχει συνεργασία.


Η Γεν. Γραμματέας του Ι.Π.Α.Π. Χαρούλα Σοφιανίδου μιλώντας για τους σκοπούς και την ταυτότητα του νεοϊδρυθέντος Ινστιτούτου είπε τα εξής :

"Αποτελούμε μια δημιουργική απάντηση και παρέμβαση ενεργών πολιτών στην σημερινή κρίση με καινοτόμες προτάσεις που έχουν την δύναμη να φέρουν επενδύσεις στην Πιερία με ένα μοντέλο αυτοδύναμης, οικονομικής και θεματικής ανάπτυξης.
Γυρίζουμε το κλειδί για την λύση των προβλημάτων που μαστίζουν την κοινωνία μας.
Είμαστε μια κίνηση ενεργών πολιτών που θα εξελιχθούν σε κίνημα ενότητας, δημιουργίας και άρνησης να αποδεχτούμε όρους υποταγής και ήττας.
Θα μεταφέρουμε το όραμα των πολιτών από το ασαφές πεδίο της θεωρίας σε εκείνο της πράξης.
Φέρνουμε δυο δυνατές αναπτυξιακές προτάσεις και ξεκίνησε η προεργασία για την υλοποίηση τους."


*Σε ερώτηση μας για τις δράσεις του Ι.Π.Α.Π. στην Πιερία, η απάντηση που πήραμε είναι ότι δεν προβλέπονται να υπάρχουν παρεμβάσεις σε θέματα ζωτικής σημασίας που απασχολούν και "καίνε" την Πιερία, όπως π.χ. οι ανεμογεννήτριες στα Πιέρια Όρη, ο ΧΥΤΑ κ.α. και οι δράσεις τους έχουν να κάνουν αποκλειστικά με επενδύσεις.


Οι δύο αναπτυξιακές προτάσεις:

  • Θεματικό πάρκο μυθολογίας στην τοποθεσία Καρυές-Μηλιές Πιερίας.
  • Κατασκευή μονάδας συγκέντρωσης και τυποποίησης ελαιολάδου στην περιοχή Χράνης-Κ. Αγιάννη. 

*Για το θεματικό πάρκο απαιτούνται 1000 στρέμματα περίπου από ιδιοκτήτες της περιοχής.


*Πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν αντιδράσεις από κάποια μέλη του Δασικού Συναιτερισμού Καρυών που έχουν προσφύγει στα δικαστήρια με ασφαλιστικά μέτρα (τα οποία σε πρώτη φάση με την μορφή του κατεπείγοντος απορρίφθηκαν) και που δεν επιθυμούν να απολέσουν την διαχείριση του δάσους.


*Τα μέλη του Ι.Π.Α.Π. εκτιμούν ότι σε διάστημα 6 μηνών θα έχει ολοκληρωθεί η δυνατότητα να πουν στον επενδυτή να προχωρήσει σε προσύμφωνα δέσμευσης αν δεν προκύψει κάποιο πρόβλημα στην όλη διαδικασία.


*Δεν υπάρχει προς το παρόν καμία επαφή με την τοπική αυτοδιοίκηση (Περιφέρεια-Δήμος), αν χρειαστεί θα υπάρξει αργότερα, ενώ έχουν έρθει σε επαφή με ξενοδόχους της Πιερίας.


* Το Ι.Π.Α.Π. αυτή τη στιγμή αριθμεί 10 μέλη, ενώ στην πρώτη του Γενική Συνέλευση για την εκλογή Δ.Σ. δεν είχε απαρτία και ορίσθηκε νέα ημερομηνία σε ένα μήνα.



*Μιχάλης Κανταρτζής