Σάββατο 8 Ιουλίου 2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΦΕΡΝΟΥΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Απ’ τα τσακάλια δε γλιτώνεις
με ευχές και παρακάλια...
Κ.Βάρναλης

Η επιχειρούμενη προσπάθεια της διοίκησης του Δήμου Δίου-Ολύμπου( συγκεκριμένα του Δημάρχου κ. Δημόπουλου και του Aντιδημάρχου καθαριότητας κ. Χαρέλα) να απολύσει 14 συμβασιούχους στην καθαριότητα, δείχνοντας υπερβάλλοντα ζήλο στην εφαρμογή της νομοθετικής ρύθμισης που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πριν λίγες μέρες, έπεσε στο κενό κάτω από τη σθεναρή αντίσταση των εργαζομένων, των δημοτών και της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η δημοτική αρχή, κολυμπώντας στον φαρισαϊσμό και την υποκρισία εφαρμόζοντας αντεργατικές πρακτικές, δεν στάθηκε δίπλα στους εργαζόμενους-συμβασιούχους, δεν έπραξε το παραμικρό προκειμένου να πιέσει την κυβέρνηση ώστε να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου. Πώς να το κάνει άλλωστε μια δημοτική αρχή που πολύ πιο γρήγορα από άλλους Δήμους της χώρας -συγκεκριμένα από τον χειμώνα του 2015- επιχειρεί να εκχωρήσει την αποκομιδή των απορριμμάτων σε ιδιώτη;

Στη «θυελλώδη» συνεδρίαση του ΔΣ (5/7/2017), ο Δήμαρχος πρότεινε στο 1ο θέμα της τροποποίησης του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας πολύ λιγότερες θέσεις για να καλυφθεί με μόνιμο προσωπικό η υπηρεσία καθαριότητας λέγοντας ότι για να καλυφθούν οι ανάγκες θα προσλάβει και δίμηνα. Ενώ αρχικά ψηφίστηκε η εισήγηση του Δημάρχου(με ψήφους 13 υπέρ και 12 κατά), στο 2ο θέμα που αφορούσε την ανανέωση των συμβάσεων και εισηγήθηκε τη λίστα με τους εργαζόμενους που «κρατούσε» στη δουλειά και εκείνους που τους χαρακτήριζε... αναπληρωματικούς!!! με άλλα λόγια τους απέλυε, καταψηφίστηκε.

Η καταψήφιση της δεύτερης εισήγησης του Δημάρχου από την πλειοψηφία του ΔΣ σύμφωνα με την οποία θα προέβαινε στην απόλυση 14 εργαζομένων, είχε ως αποτέλεσμα την αναδίπλωση της δημοτικής αρχής, την ανάκληση της πρώτης απόφασης για τροποποίηση του οργανογράμματος που ψήφισε η συμπολίτευση λίγα λεπτά πριν, και την ομόφωνη τελικά απόφαση για 54 μόνιμες θέσεις στην υπηρεσία της καθαριότητας, καμιά απόλυση συμβασιούχου και καταβολή των δεδουλευμένων μια που υπάρχει και η αναγκαία χρηματική πρόβλεψη στον προϋπολογισμό του 2017. Απόφαση καθαρή και ξάστερη που δεν επιδέχεται καμία άλλη ερμηνεία, διαστρέβλωση, χάλκευση και πολιτική καπηλεία από κανέναν.-

Όσες απεγνωσμένες προσπάθειες έκανε ο Δήμαρχος μέχρι την τελευταία στιγμή, όσα επεισόδια και αν τεχνηέντως προκλήθηκαν τόσο στο ΔΣ όσο και στη διάρκεια των κινητοποιήσεων, ο αγώνας των εργαζομένων και όσων στήριξαν τα δίκαια αιτήματά τους έφερε αποτέλεσμα. Να σημειώσουμε ότι τα κρούσματα εκφοβισμού, πιέσεων, και τρομοκράτησης των εργαζομένων στο Δήμο μας και στις δημοτικές επιχειρήσεις εκδηλώνονται το ένα μετά το άλλο με τη μορφή χιονοστιβάδας. Ο αυταρχικός κατήφορος που ακολουθεί η δημοτική αρχή δεν έχει όρια!

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» και από τη θέση της αντιπολίτευσης στο Δήμο Δίου-Ολύμπου αλλά και όπου είναι δημοτική αρχή διεκδικεί πάγια και αταλάντευτα μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων και αγωνίζεται για το δικαίωμα των νέων ανθρώπων στη δουλειά.

Ο αγώνας των συμβασιούχων στην καθαριότητα είναι πέρα για πέρα δίκαιος. Είναι αγώνας ελπιδοφόρος. Είναι αγώνας συνεχής για τη μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου! Δε χρωστάνε τίποτα και σε κανέναν!

Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα διεκδίκησαν και πέτυχαν το αυτονόητο: το δικαίωμά τους στη δουλειά, στη μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, με ανθρώπινα ωράρια, αξιοπρεπείς μισθούς, επαρκείς συνθήκες υγείας και ασφάλειας προβάλλοντας ταυτόχρονα την υποχρέωση που έχουν το κράτος και οι κυβερνήσεις να παρέχουν υπηρεσίες αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς εργολάβους και ιδιώτες, χωρίς χαράτσωμα των λαϊκών νοικοκυριών.

Καλούμε τους εργαζόμενους :

να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να περιφρουρήσουν με οργανωμένους αγώνες τα δικαιώματά τους απέναντι στις εχθρικές μεθοδεύσεις που μετέρχονται η κρατική διοίκηση και η τοπική διοίκηση του Δήμου Δίου-Ολύμπου,

να μετατρέψουν την οργή και την αγανάκτησή τους, σε οργανωμένη, ταξική πάλη

να καταλάβουν ότι η δύναμή μας βρίσκεται στην ενότητα των εργαζομένων, μόνιμων και συμβασιούχων,

να ορθώσουν το ανάστημα τους απέναντι σε αυτές τις αντιλαϊκές-αντεργατικές πολιτικές και στους εκπροσώπους τους στις κυβερνήσεις και στο δήμο που ενώ εδώ και χρόνια ψήφισαν και στήριξαν τα αντιλαϊκά μέτρα, που παγίδευσαν τους εργαζόμενους, τώρα επιχειρούν να τους απολύσουν, επικαλούμενοι την αστική νομιμότητα.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Δίου-Ολύμπου
Κατερίνα Κουρίτα