Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

Νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα και την ΑΕΠΙ Ε. Σκούφα: «Ποτέ εδώ και σαράντα χρόνια δεν τόλμησαν Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ να βάλουν τέλος στην ανομία»

Σκληρή κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις άσκησε η βουλεύτρια Πιερίας Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα στην ομιλία της στη ολομέλεια της Βουλής (13/7) για το νομοσχέδιο που αφορούσε τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών και την ΑΕΠΙ.
  Η κα Σκούφα αναφέρθηκε στο πόρισμα για την ΑΕΠΙ και κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι δε διέταξαν ποτέ διαχειριστικό έλεγχο, λέγοντας χαρακτηριστικά πως έπρεπε να έλθει η σημερινή κυβέρνηση για να μπει πλέον τάξη στο τοπίο, υπέρ των δικαιωμάτων των δημιουργών.

«Δικό σας παιδί η ΑΕΠΙ»

«Ο ελληνικός λαός θα γνωρίσει ακόμα ένα παιδί που γαλουχήσατε και νταντέψατε όσο δεν πάει άλλο, που εκτράφηκε από τους νόμους της ανομίας και που δεν μπορέσατε ή δεν θελήσατε να μαλώσετε και να βάλετε σε τάξη» ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Σκούφα και πρόσθεσε ότι ουδέποτε, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, έλεγξαν ένα ακόμη παράδειγμα δυσλειτουργίας, ένα ακόμη παράδειγμα εκμεταλλευτηρίου ζωών και δημιουργών.

Οφειλές πολλών εκατομμυρίων ευρώ από την εταιρία

«Έπρεπε να έρθει η σημερινή Κυβέρνηση για να δώσει εντολή ειδικού διαχειριστικού ελέγχου και να φέρει στο φως τα άδυτα των αδύτων της εταιρείας» τόνισε η βουλεύτρια Πιερίας, και συνέχισε λέγοντας ότι ενώ η εταιρεία χρωστάει περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ στους μόνους δικαιούχους, που είναι οι δημιουργοί, ενώ χρωστάει χρήματα στο ελληνικό δημόσιο από ΦΠΑ, άλλους φόρους, καθώς και ασφαλιστικές εισφορές, την ίδια στιγμή ο ιδιοκτήτης της εισέπραττε ποσά μεταξύ των 515.000 ευρώ και 625.000 ευρώ ετησίως. Τέσσερα άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, που όλως τυχαίως ανήκαν στην οικογένειά του, εισέπρατταν αντίστοιχα ποσά από 44.000 ευρώ έως 466.000 ευρώ, επίσης, ετησίως.

«Παράφορη ανομία και σφηκοφωλιά κακής διαχείρισης»

Αυτά τα στοιχεία, συνέχισε η κα Σκούφα, και πολλά άλλα που έδωσε ο διαχειριστικός έλεγχος δεν ήρθαν εύκολα στο φως. Η εταιρεία, ΑΕΠΙ, γεμάτη «χάρη και καπρίτσιο» αρνούνταν να αποκαλύψει ο,τιδήποτε. Ο ίδιος ο έλεγχος επιβλήθηκε με τη βοήθεια Εισαγγελέως και μετά από κύρωση προστίμου στην εταιρεία, επειδή ακριβώς αρνούνταν να δώσει στοιχεία. Κάποια άλλα δείγματα παράφορης ανομίας και σφηκοφωλιάς κακής διαχείρισης ήταν τα άτοκα δάνεια, άλλες παροχές προς τα μέλη του ΔΣ και της ίδιας οικογενείας και το στήσιμο ενός ολόκληρου δικτύου θυγατρικών εταιριών, οι οποίες ανήκαν στα ίδια πρόσωπα, στην ίδια οικογένεια, και συναλλάσσονταν αποκλειστικά με την ΑΕΠΙ. Εντύπωση μας προκάλεσε ή μάλλον δεν μας προκάλεσε, όταν μάθαμε για το ακίνητο στη Θεσσαλονίκη που αγοράστηκε πριν από δύο, τρία χρόνια με χρήματα της ΑΕΠΙ, τα οποία χρήματα ήταν αυτά που είχαν πληρώσει οι χρήστες, για να πάνε στους δημιουργούς για τα πνευματικά τους δικαιώματα, αλλά «όλως τυχαίως» και ανεξελέγκτως έγιναν ακίνητα στη Θεσσαλονίκη. Δεν θα αναφερθώ σε άλλα στοιχεία με τα οποία φρίττει ο κάθε νοήμων και σύννομος πολίτης. Θα πω μόνο και θα θίξω το γεγονός ότι ενώ εδώ πέρα μέσα, αγαπητοί συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, χύνετε κροκοδείλια δάκρυα για το γεγονός ότι καθυστέρησε αυτό το νομοσχέδιο, ποτέ επί παραπάνω των σαράντα χρόνων διακυβέρνησής σας δεν τολμήσατε και στο φαινόμενο του πολιτισμού και στο φαινόμενο της κακής και παράνομης διαχείρισης πνευματικών, κατά τα άλλα, δικαιωμάτων να βάλετε το χέρι επί τον τύπον των ήλων.

«Μεγάλο φαγοπότι δεκαετιών»

Όπως χαρακτηριστικά είπε η βουλεύτρια Πιερίας, όλα αυτά δεν προκαλούν πλέον εντύπωση στον ελληνικό λαό, ο οποίος αντιλαμβανόμενος το μεγάλο φαγοπότι που έπεφτε επί δεκαετίες στη χώρα και μάλιστα εις βάρος του, ανέθεσε σε μια κρίσιμη στιγμή μέσω εκλογών το τιμόνι της χώρας στην τωρινή κυβέρνηση. «Όπου και να γυρίσει, όπου και να κοιτάξει κανείς υπάρχουν θύλακες ανομίας, θύλακες παράνομου ή έστω στα όρια της νομιμότητας θησαυρισμού, οι οποίοι θύλακες βέβαια για να σπάσουν και να αποκαλυφθούν, απαιτούνται πολλά πολλά χρόνια χρηστής, σύννομης, αυστηρής με την τήρηση των νόμων διακυβέρνησης της χώρας. Είμαστε σε μια εποχή, λοιπόν, που έρχονται τα πάνω κάτω. Το μέχρι τώρα υπάρχον σύστημα ξερνά τον εαυτό του και τους υποστηρικτές του, ξερνά αυτούς που το χάιδεψαν, το ντάντεψαν, το εξέθρεψαν».

«Έχουμε πολλή δουλειά ακόμη να κάνουμε»

Έχουμε, ως Κυβέρνηση, πολλή δουλειά να κάνουμε ακόμη, σημείωσε η κα Σκούφα, μέχρι να αποκαταστήσουμε τη διαφάνεια, τη νομιμότητα, τη δικαιοσύνη, τη χρηστή διοίκηση και τη δημοκρατία σε αυτή τη χώρα. Όμως, αυτή η δουλειά δεν μας τρομάζει. Αντίθετα μας συνεπαίρνει και μας συγκινεί. Μας δίνει πνευματική, πολιτική, κοινωνική τροφή για το παρόν και το μέλλον.

«Ή τώρα ή ποτέ»

«Έχουμε πάντα στο μυαλό μας το σύνθημα που μας έφερε στη διακυβέρνηση της χώρας το «Ή τώρα ή ποτέ». Ούτε και μας πτοούν οι όποιες αντιξοότητες, από όπου και αν αυτές προέρχονται, γιατί το δίκαιο και η αλήθεια πάντα λάμπουν και νικούν και γιατί το δίκαιο δεν είναι το δίκαιο του ισχυρού, των οικονομικών παραγόντων και της cosa nostra των θυλάκων της ανομίας. Ο ελληνικός λαός επιμένει και στηρίζει τη συγκεκριμένη Κυβέρνηση με πείσμα για να αναλάβει την αποκατάσταση της δικαιοσύνης και να φέρει το φως σε όλα τα επίπεδα θυλάκων μέχρι τώρα ανομίας» κατέληξε η βουλεύτρια Πιερίας.


Δείτε το σχετικό βίντεο της ομιλίας εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=9FoOvDnt0B0