Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ-ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΝΤΕΛΙΒΕΡΑΔΕΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ-ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΝΤΕΛΙΒΕΡΑΔΕΣ
Εργασιακή γαλέρα... σε δύο τροχούς. Αντιμέτωποι με την ένταση της εκμετάλλευσης οι διανομείς που εργάζονται στον κλάδο.

Στον κλάδο του Επισιτισμού, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, επεκτείνεται το λεγόμενο delivery...

δηλαδή η διανομή έτοιμου φαγητού, σε σύνδεση με το αυξανόμενο μερίδιο μεγάλων αλυσίδων του κλάδου, οι οποίες μπορούν έτσι να εξυπηρετούν μεγαλύτερες περιοχές. Παράλληλα, πέρα από το φαγητό, η «διανομή στο σπίτι» επεκτείνεται και σε άλλα είδη, όπως για παράδειγμα στον καφέ, ενώ πολλές φορές, για να γίνονται πιο ελκυστικές οι υπηρεσίες των καταστημάτων, δίνεται η δυνατότητα σε κάποιον μαζί με την παραγγελία του να ζητάει και τα τσιγάρα του ή την εφημερίδα του κ.λπ.

Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα να πληθύνουν κατά πολύ τα γνωστά σε όλους μας μηχανάκια με τα κουτιά. Πρόκειται, δηλαδή, για τους εργαζόμενους του κλάδου οι οποίοι πάνω σε δίκυκλα παρέχουν ακριβώς αυτού του είδους τις υπηρεσίες.

Ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, με αφορμή μια σειρά θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα», δεν ήταν λίγα τα μέσα ενημέρωσης που «ανακάλυψαν» το θέμα. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ωστόσο, τα ρεπορτάζ τους καταλήγουν στο «τι τραβάνε τα καημένα τα παιδιά», αποκόπτοντας όμως το θέμα από τη συνολικότερη κατάσταση στους χώρους δουλειάς, από την ίδια την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων για τα κέρδη του κεφαλαίου. Παράλληλα, ο τρόπος που ανέδειξαν κάποια πράγματα ήταν αυτός του «ξαφνιασμένου», αποκρύπτοντας το γεγονός πως οι ταξικές δυνάμεις στον κλάδο σε όλη τη χώρα, μεταξύ των οποίων και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών και Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ), εδώ και χρόνια αναδεικνύουν τους κινδύνους στους χώρους δουλειάς και τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες σε ορισμένες ειδικότητες, όπως αυτή των διανομέων.

Η κατάσταση στους χώρους δουλειάς

Είναι δύσκολο για κάποιον έστω και να προσεγγίσει τον αριθμό των εργαζομένων που εργάζονται ως διανομείς. Πρόκειται για εργαζόμενους που σε μεγάλο βαθμό απασχολούνται ανασφάλιστοι, συνεπώς αδήλωτοι σε οποιονδήποτε φορέα. Επίσης, έχουμε πολλές διαφορετικές περιπτώσεις. Υπάρχουν εργαζόμενοι που δηλώνονται με άλλες ειδικότητες, για παράδειγμα ως μπουφετζήδες και κάνουν και διανομές. Υπάρχουν άλλοι που εργάζονται σε περισσότερα από ένα καταστήματα. Άλλοι δουλεύουν ως διανομείς ακόμα και σε διαφορετικούς κλάδους, για παράδειγμα στον Επισιτισμό και σε μεταφορικές εταιρείες, και άλλοι δουλεύουν στη διανομή ως δεύτερη δουλειά για να συμπληρώσουν το μεροκάματο.

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό σε αυτήν τη δουλειά είναι ότι για να εργαστεί κάποιος ως διανομέας, θα πρέπει να έχει δικό του μηχανάκι, το οποίο θα διαθέτει στην εταιρεία! Αυτό συμβαίνει σχεδόν παντού και σημαίνει ότι ο ίδιος ο εργαζόμενος επιβαρύνεται τα έξοδα για τη συντήρηση του οχήματός του, που δεν είναι λίγα, αν σκεφτεί κανένας τα χιλιόμετρα που γίνονται σε καθημερινή βάση. Σαν να μην έφτανε αυτό, αν κάποιος έχει την ατυχία να του χαλάσει το μηχανάκι, σημαίνει αυτόματα ότι χάνει και το μεροκάματο.

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, τα ποσοστά αυτών που δουλεύουν ανασφάλιστοι ή μισοασφαλισμένοι είναι μεγάλα. Και αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος επιδείνωσης των συνθηκών εργασίας, καθώς ο ανασφάλιστος εργαζόμενος που πέφτει θύμα ενός τροχαίου δεν είναι καλυμμένος (π.χ. για να πάρει επίδομα ατυχήματος).

Όσο για τους μισθούς, οι περισσότεροι πληρώνονται με την ώρα. Στην περιοχή μας η εργατοώρα αμείβεται με 3 - 3,5 ευρώ. Με αυτά τα χρήματα ο διανομέας, πέρα από τη συντήρηση του οχήματος, θα πρέπει να καλύψει τις βενζίνες, τα έξοδα για κράνος και άλλον εξοπλισμό κ.ά.!

Όλα αυτά γίνονται την ώρα που μεροκάματο σημαίνει εργασία υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Μέσα σε βροχές, κρύα, ακόμα και χιόνια, η εργοδοσία βγάζει τους διανομείς στο δρόμο, γεγονός που με τη σειρά του αυξάνει κάθετα τους κινδύνους για εργατικά «ατυχήματα».

Μπορεί τα περισσότερα ΜΜΕ να ανακάλυψαν πρόσφατα το συγκεκριμένο ζήτημα, ωστόσο είναι αμέτρητες οι περιπτώσεις διανομέων που πέφτουν και τσακίζονται και δεν ακούγεται τίποτα. Είναι εργατικά «ατυχήματα» που κάτω από την εργοδοτική τρομοκρατία «κρύβονται», με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία τους να μη δηλώνονται καν στους αρμόδιους φορείς. Επίσης, ακόμα και αν κάποιος σταθεί τυχερός και δεν χτυπήσει κάποια στιγμή, δεν αποκλείεται να του μείνουν άλλα προβλήματα, όπως κρυοπαγήματα λόγω των συνθηκών εργασίας.

Οι βάρδιες βγαίνουν από ελάχιστα άτομα, ενώ η εντατικοποίηση εκφράζεται και με το «πήγαινε γρήγορα την παραγγελία, περιμένουν και άλλες». Αναπόφευκτα, αυτό αυξάνει τον κίνδυνο. Δεν είναι λίγες οι φορές που ορισμένοι λένε για τον τρόπο που οδηγούν οι ντελιβεράδες, όμως αυτό είναι έκφραση της μεγάλης πίεσης που τους ασκείται από την εργοδοσία. Και αν τυχόν υπάρξει μια ανάπαυλα στη δουλειά, ούτε και τότε υπάρχει χρόνος ξεκούρασης. Η εργοδοσία θα τους ζητήσει να κάνουν καθαριότητα ή άλλες δουλειές του μαγαζιού.

Όλα αυτά συμβαίνουν με τον αέρα που παίρνει η εργοδοσία από την αντεργατική πολιτική που προωθούν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Στο όνομα της ενίσχυσης της επιχειρηματικής δράσης, αφήνουν ελεύθερο το πεδίο, η εργοδοτική αυθαιρεσία πλέον παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Για ελεγκτικούς μηχανισμούς δεν τίθεται θέμα. Πρόκειται για μηχανισμούς αποδεκατισμένους, εξαιτίας της ίδιας πολιτικής που συνειδητά υπεχρηματοδοτεί τους αρμόδιους φορείς, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν ακόμα και σε στοιχειώδεις ελέγχους.

Αυτά και πολλά ακόμα είναι που χαρακτηρίζουν την καθημερινότητα ενός διανομέα. Με αυτόν τον τρόπο εκφράζεται η εντατικοποίηση σε αυτήν την ειδικότητα, φαινόμενο που εκφράζεται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σε όλες τις ειδικότητες του κλάδου, συνολικά σε όλους τους χώρους δουλειάς.

Η δράση του κλαδικού Συνδικάτου

Η ανάδειξη της ανάγκης για κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με ανάκτηση των απωλειών, η κατοχύρωση και η διεύρυνση των ΒΑΕ και μια σειρά άλλα ζητήματα είναι σταθερά στο επίκεντρο της δράσης του Συνδικάτου. Είναι ζητήματα που έχουν άμεση σχέση και με τα ίδια τα ιδιαίτερα ζητήματα των διανομέων που εργάζονται στον κλάδο.

Το θέμα είναι ότι και σε αυτήν την ειδικότητα είναι ακόμα πολύ χαμηλό το επίπεδο οργάνωσης. Οι διανομείς, όπως και πολλοί άλλοι εργαζόμενοι, νιώθουν μόνοι τους απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας. Εμείς, από την άλλη, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να καταλάβουν οι συνάδελφοί μας ότι αυτό δεν ισχύει. Είχαν και θα έχουν στο πλευρό τους το κλαδικό Συνδικάτο, συνολικά τις ταξικές δυνάμεις.

Μέσα από τη δράση μας, όπως και από επιμέρους νίκες που αποσπάσαμε, αναδεικνύουμε την προοπτική που έχει ο οργανωμένος αγώνας. Στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας για την ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος και στον κλάδο της εστίασης, δίνουμε βαρύτητα και στα ιδιαίτερα ζητήματα των διανομέων. Σε αυτήν την κατεύθυνση, εξειδικεύοντας τη δουλειά μας, δουλεύει ομάδα του Συνδικάτου που συγκροτήθηκε από συνάδελφους διανομείς.

Με εξορμήσεις, συσκέψεις, με άλλες πρωτοβουλίες όπως μηχανοκίνητες πορείες κ.λπ., προσπαθούμε αυτό να αγγίξει όσο το δυνατόν περισσότερους εργαζόμενους. Ηδη φαίνεται η δυνατότητα και επιδιώκουμε άμεσα να συγκροτήσουμε μια πιο ολοκληρωμένη σωματειακή επιτροπή διανομέων, που ακόμα πιο αποτελεσματικά θα παρεμβαίνει στο χώρο.

Το πλαίσιο το οποίο προβάλλουμε πατάει πάνω στα προβλήματα που αναφέραμε:

-- Μηχανάκια, η σωστή συντήρησή τους, ο εξοπλισμός, άλλα έξοδα (π.χ. βενζίνες) να εξασφαλίζονται με αποκλειστική ευθύνη των εργοδοτών.

-- Κανένας εργαζόμενος χωρίς Ασφάλιση. Κατοχύρωση των ΒΑΕ.

-- Πλήρης και σταθερή εργασία για όλους. Για τους διανομείς 5θήμερο - 7ωρο - 35ωρο λόγω ΒΑΕ.

-- Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, κατοχύρωση του δικαιώματος των διανομέων να μην αναγκάζονται να εργάζονται σε ακραίες καιρικές συνθήκες.

Όλα τα παραπάνω δεν μπορούν να εξασφαλιστούν χωρίς την εξασφάλιση κεντρικών στόχων που βάζει το Συνδικάτο μας, μαζί με όλες τις ταξικές δυνάμεις, όπως αυτός της κατοχύρωσης κλαδικών ΣΣΕ, που θα περιλαμβάνουν την ανάκτηση όλων των απωλειών που έχουμε υποστεί τα τελευταία χρόνια. Συνεπώς, αυτό δεν είναι υπόθεση μόνο των διανομέων ή μόνο μιας συγκεκριμένης μερίδας εργαζομένων. Αντίθετα, είναι υπόθεση όλων μας.

Σε αυτήν την κατεύθυνση παλεύουμε και είμαστε σίγουροι ότι θα μετρήσουμε βήματα ενόψει και της κλαδικής απεργίας στις 20 Ιούλη. Συνεχίζουμε με αισιοδοξία και οι κόρνες των ντελιβεράδων θα ακουστούν και εκείνη τη μέρα.

Επιτροπή Αγώνα Σωματείου Επισιτισμού-Τουρισμού Ν.Πιερίας