Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Ανακοινώσεις για το θέμα των συμβασιούχων.

Ανακοίνωση Λ. Συσπείρωσης Δ. Κατερίνης για το ζήτημα των συμβασιούχων και προτεινόμενο ψήφισμα Π.Η.Δ. στο Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης.
Ανακοίνωση από την Ομάδα Γυναικών Κατερίνης.

ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΤΩΡΑ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΟ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ
Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Κατερίνης καταγγέλλει την από κοινού απόφαση συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με την οποία το δικαίωμα στην εργασία κρίνεται αντισυνταγματικό, και πετιούνται στην ανεργία άλλες 15.000 συμβασιούχοι στον κρίσιμο κλάδο της καθαριότητας και σε άλλες υπηρεσίες των ΟΤΑ.

Η απόφαση είναι ξεκάθαρη, παρά την εξαπάτηση που επιχειρούν η κυβέρνηση και οι διάφοροι συνεπείς συμπαραστάτες της. Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες. Δεσμεύεται μόνο για την καταβολή των δεδουλευμένων (οι συμβασιούχοι παραμένουν απλήρωτοι, ποιος ευθύνεται για τους «όγκους σκουπιδιών» που αρχίζουν να σχηματίζονται στις πόλεις;), ενώ ουσιαστικά προτείνει στους δημάρχους να προχωρήσουν σε προσλήψεις «δίμηνων», απολύοντας 15.000 περίπου συμβασιούχους από τους Δήμους (η καθαριότητα των δημόσιων χώρων δεν είναι πάγια και διαρκής ανάγκη, δεν είναι αυτονόητο δικαίωμα των οικογενειών μας;;).

Δεκαετίες τώρα συντηρείται αυτή η απαράδεκτη ομηρία των εργαζομένων και η ανακύκλωση των ανέργων στις υπηρεσίες των Δήμων, αν και οι ανάγκες που καλύπτουν είναι πάγιες και διαρκείς. Τέτοια είναι, βέβαια, και η ανάγκη της λαϊκής οικογένειας για δωρεάν, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες καθαριότητας. Τόσο όμως οι Κυβερνήσεις, όσο και η πλειοψηφία των Δημοτικών Αρχών, όλα αυτά τα χρόνια, απαξίωσαν συστηματικά τις υπηρεσίες καθαριότητας, με συνέπεια να μην υπάρχει προσωπικό, εξαιτίας της μερικής απασχόλησης και της απαγόρευσης των προσλήψεων, τα μηχανήματα και τα οχήματα στην καθαριότητα να αχρηστεύονται, αλλά και αυτά που κυκλοφορούν να έχουν βλάβες, θέτοντας καθημερινά σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα και την ασφάλεια εργαζομένων (αλλά και δημοτών), σε ένα de facto ανθυγιεινό και επικίνδυνο αντικείμενο εργασίας. Έκαναν και κάνουν ό,τι είναι δυνατόν να καταλήξουν οι υπηρεσίες καθαριότητας στα χέρια αετονύχηδων που βγάζουν χρυσάφι από το σκουπίδι.

Ο τυχοδιωκτισμός της Κυβέρνησης, που θέλει να βρει διέξοδο διαφυγής μέσω αυτής της Απόφασης του Ελεγκτικού για το θέμα των συμβασιούχων και το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή εργασία, πρέπει να βρει όλους τους εργαζόμενους απέναντι. Είναι κάλπικη η αντιπαράθεσή της με τη ΝΔ, η οποία ποτέ δεν αποστασιοποιήθηκε από το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων, αφού ταυτίζονται στην εξυπηρέτηση μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και σ’ αυτόν τον τομέα. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης, την παραμονή της απεργίας των συμβασιούχων, δήλωνε χαρακτηριστικά πως «κάποια στιγμή η καθαριότητα, όπως και πολλές άλλες υπηρεσίες, μπορούν να εξυπηρετηθούν καλύτερα από τον ιδιωτικό τομέα». Αυτό που δε λέει βέβαια είναι γιατί οι ιδιώτες θα εξασφαλίσουν «καλύτερη εξυπηρέτηση» και πόσο αυτό θα στοιχίζει μακροπρόθεσμα στους εργαζόμενους και τα λαϊκά νοικοκυριά (έστω και αν προσωρινά, σε μια πρώτη φάση, πιθανώς εμφανίσουν ότι η επιβάρυνση είναι μικρότερη), αφού κριτήριο της «εξυπηρέτησης» θα είναι πάντα η κερδοφορία τους.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Κατερίνης συντάσσεται με το δίκαιο αγώνα όλων των συμβασιούχων και απαιτεί από την κυβέρνηση:

• να καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα στους συμβασιούχους

• να φέρει αμέσως στη Βουλή τη νομοθετική ρύθμιση που κατέθεσαν οι Επιτροπές Αγώνα συμβασιούχων από όλη την Ελλάδα για άμεση μετατροπή όλων των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου

• να γίνουν με κρατική χρηματοδότηση όλες οι απαιτούμενες νέες μόνιμες προσλήψεις στους δήμους

• μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους

• δωρεάν, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες καθαριότητας για τους δημότες

• καμία ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του Δήμου Κατερίνης.

Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο να μην προχωρήσει σε καμία απόλυση συμβασιούχου και να στηρίξει το αίτημα των συμβασιούχων για μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

Καλούμε, επίσης, τους εργαζόμενους, μόνιμους και συμβασιούχους, να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα. Να μην κάνουν πίσω στο δίκαιο αγώνα τους. Να αγωνιστούν μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και να απαντήσουν ενωμένοι σε κάθε προσπάθεια εκφοβισμού και τρομοκράτησης. Παράνομο και αντισυνταγματικό δεν είναι το δικαίωμα στην πλήρη και σταθερή εργασία για τον καθένα, αλλά οι αποφάσεις που το καταπατούν. Παράνομο και αντισυνταγματικό δεν είναι, κατ’ επέκταση, το δικαίωμα σε αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες καθαριότητας υψηλού επιπέδου. Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη!

Κατερίνη, 25-6-2017

Οι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι
Μπάμπης Παπαδόπουλος
Σταύρος Ανανιάδης
Θεοδώρα Αθανασούλα


ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ

Η δημοσιοποίηση της απόφασης της Ολομελείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου στέλνει τελεσίδικο μήνυμα. Χιλιάδες εργαζόμενοι στους Δήμους της χώρας στέλνονται στην ανεργία και για πολλούς από αυτούς, αμφισβητείται προκλητικά ακόμη και η ίδια τους η πληρωμή για δεδουλευμένα.

Μέσω αυτής της καταδικαστέας για εμάς και απαράδεκτης ως προς το περιεχόμενο της για τους ίδιους τους εργαζόμενους απόφασης μπαίνουν στο στόχαστρο όλοι όσοι θέλουν να λειτουργήσουν στοιχειωδώς υπεύθυνα τις υπηρεσίες καθαριότητας στους Δήμους τους , να προστατεύσουν την δημόσια υγεία και το περιβάλλον των πόλεων τους, όσοι αρνούνται να παραδώσουν στους εργολάβους κρίσιμες δημόσιες υπηρεσίες.

Μέσω αυτής της απόφασης βρίσκει διέξοδο διαφυγής η Κυβέρνηση , που έδρασε τυχοδιωκτικά με το θέμα των συμβασιούχων και το δικαίωμά τους στην μόνιμη σταθερή δουλειά και σε κάλπικη αντιπαράθεση με την ΝΔ και ποτέ δεν αποστασιοποιήθηκε από το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων, ζήτημα στην ημερήσια διάταξη και διακαής πόθος μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων .

Ως δημοτική αρχή δεν μας επιτρέπεται να σιωπήσουμε. Η σιωπή μας θα σήμαινε ότι συνηγορούμε οι πόλεις μας να γίνουν χωματερές το επόμενο διάστημα . Ότι αποδεχόμαστε την απόλυση χιλιάδων εργαζομένων, ενώ γνωρίζουμε ότι είναι πλήρως αναγκαίοι, προσελήφθησαν μέσω ΑΣΕΠ και με το καθεστώς της σύμβασης γιατί το κράτος δεν άφηνε άλλο δρόμο επιλογής στους Δήμους μας ώστε να καλύψουν στοιχειωδώς τις ανάγκες τους . Η σιωπή μας θα είναι συνενοχή στο τερατόμορφο καθεστώς της ανακύκλωσης των ανέργων που κτίζεται χρόνια τώρα και που για τις υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων είναι η βασική αιτία των εργατικών ατυχημάτων που εκτινάσσονται με γεωμετρική πρόοδο τα τελευταία χρόνια

Λέμε λοιπόν «όχι» σε αυτό τον νέο αντιλαϊκό κατήφορο και καλούμε Δημάρχους και δημοτικά συμβούλια που ήδη έχουν δηλώσει την εναντίωσή τους στις απολύσεις να συνταχτούν με το αίτημα της άμεσης νομοθετικής παρέμβασης της Κυβέρνησης, ώστε το πρόβλημα που έχει ανακύψει με ευθύνη της να λυθεί άμεσα, να πληρωθούν και να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι, να λειτουργήσουν απρόσκοπτα και χωρίς νέα -ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα- οι Δήμοι .

Συντασσόμαστε και θα συνδράμουμε, με ό,τι μέσο έχουμε στην διάθεση μας, με τους αγώνες και τις αγωνίες των εργαζομένων . Είναι η ελάχιστη υποχρέωσή μας.

Στηρίζουμε τις δίκαιες και αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους Δήμους και την απεργία στις 29 Ιουνίου.




Ομάδα Γυναικών Κατερίνης: Στηρίζουμε το δίκαιο αγώνα των συμβασιούχων στους Δήμους για μόνιμη και σταθερή δουλειά

Οι γυναίκες των συλλόγων και ομάδων της ΟΓΕ στηρίζουμε έμπρακτα το δίκαιο αγώνα των συμβασιούχων στους δήμους. Στηρίζουμε τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους Δήμους και την απεργία με αφορμή την έκδοση απόφασης – κόλαφο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, την Παρασκευή 16/6. Η συγκεκριμένη απόφαση επικαλείται το αντεργατικό οπλοστάσιο που ψήφισαν όλες οι κυβερνήσεις για να κρίνει αντισυνταγματική ακόμα και την παράταση των συμβάσεων.

Οι εργαζόμενες και άνεργες γυναίκες γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τι σημαίνει εργασιακές σχέσεις λάστιχο, τι σημαίνει ανασφάλεια, απληρωσιά, ανεργία, η αγωνία για την επιβίωση της οικογένειας.

ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Καμία απόλυση!

Καλούμε ιδιαίτερα τις εργαζόμενες στους Δήμους να δώσουν το δικό τους αγωνιστικό στίγμα. Με την αγωνιστική συμμετοχή τους να καταδικάσουν την πολιτική που μονιμοποιεί την εργασιακή ζούγκλα, την ανακύκλωση της ανεργίας, τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας χωρίς μέτρα προστασίας του γυναικείου οργανισμού.

Είναι η ίδια πολιτική που κρίνει αντισυνταγματικό το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά και στέλνει στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους και εργαζόμενες, ιδιωτικοποιώντας την καθαριότητα, τον ηλεκτροφωτισμό, το πράσινο κλπ.

Έχει την σφραγίδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, των κομμάτων –συγκατοίκων της στο 3ο μνημόνιο. Έχει τη στήριξη της πλειοψηφίας των Διοικήσεων των Δήμων.

Εκφράζουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη μας στο δίκαιο αγώνα σας.

Με μια ανάσα, μια φωνή παλεύουμε για:

Μόνιμη και σταθερή Δουλειά για όλους –Δουλειά με δικαιώματα!

Ομάδα Γυναικών Κατερίνης