Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

Δελτίο τύπου - Δήμος Κατερίνης: "Πάρκο Χρωμάτων - Ανακύκλωση & Κομποστ 2017, Μπορείς και Εσύ!"

Δελτίο τύπου - Δήμος Κατερίνης: "Πάρκο Χρωμάτων - Ανακύκλωση & Κομποστ 2017, Μπορείς και Εσύ!"
Η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η εθελοντική ενεργοποίηση των κατοίκων και ιδιαίτερα των νέων του Δήμου Κατερίνης, για την προώθηση στην πράξη της ιδέας της βιώσιμης διαχείρισης των οργανικών απορριμμάτων, μέσω της κομποστοποίησης και της ανακύκλωσης βρέθηκε στο επίκεντρο και της δεύτερης ημέρας των ενημερωτικών εκδηλώσεων - εκπαιδευτικών δράσεων, που με κεντρικό σύνθημα «ΜΠΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΕΣΥ!» διοργανώνει ο Δήμος Κατερίνης (Αντιδημαρχία Καθαριότητας - Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος & Πρασίνου).

«Υπολογίζουμε ότι χίλια οχτακόσια φυτά και αντίστοιχες σακούλες με φυτόχωμα - ΚΟΜΠΟΣΤ προμηθεύτηκαν εχθές, καθ' όλη τη διάρκεια της πρώτης ημέρας, συμπολίτες όλων των ηλικιών. Μουσική, κέφι, παιχνίδια, χρώματα και αρώματα της φύσης και χαρούμενη διάθεση "πλημμυρίζουν" το πάρκο. Καλούμε τους συμπολίτες μας να λάβουν μέρος και στις δράσεις που ακολουθούν» επισημαίνουν σε δήλωσή τους, οι αντιδήμαρχοι Καθαριότητας Ροδή Ελευθεριάδου – Μελετλίδου & Περιβάλλοντος - Πρασίνου Κώστας Τσιουκάνης.

Μαθητές και μαθήτριες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (με τον συντονισμό της υπεύθυνης σχολικών δραστηριοτήτων της Α/θμιας Εκπαίδευσης Πιερίας Μαργαρίτας Αμανατίδου), παιδιά από το Ειδικό Σχολείο και τη Μέριμνα Παιδιού, από νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς της πόλης, καθώς και άτομα όλων των ηλικιών, έλαβαν και σήμερα ενεργά και δημιουργικά μέρος στις προγραμματισμένες δράσεις στο Πάρκο των Χρωμάτων. Στη διάρκεια της σημερινής ημέρας, τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Αλέξανδρος Γιουμίδης, Γιώργος Ίτσιος, η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κορινού Φωτεινή Καρασερίδου κ.α.

Η βιωματική προσέγγιση για την Κομποστοποίηση, που γίνεται στο Δήμο μας και μπορεί να γίνει και στο σπίτι μας και ειδικότερα για τον τρόπο, με τον οποίο τα θρυμματισμένα οργανικά υλικά ανακυκλώνονται με την εν λόγω μέθοδο και χρησιμοποιούνται ως εδαφοβελτιωτικό υλικό στους χώρους πρασίνου του Δήμου Κατερίνης, τα επιτραπέζια παιχνίδια γνώσεων και οι ζωγραφικές δημιουργίες με θεματικό επίκεντρο το περιβάλλον ενθουσίασαν τους μικρούς μαθητές.

Επιπλέον, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κατερίνης, υλοποιεί διασκεδαστικά παιχνίδια από ανακυκλώσιμα υλικά και υλικά κομποστοποίησης, ενώ το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανατολικού Ολύμπου περιβαλλοντικά παιχνίδια και η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης τοποθέτησε το «Λούνα Παρκ της Ανακύκλωσης».

Σε όλους όσοι παρακολουθούν τις δράσεις διανέμονται ενημερωτικά φυλλάδια, με οδηγίες για την οικιακή κομποστοποίηση οργανικών υλικών (φρούτα, λαχανικά, τσόφλια, κτλ), ενώ λαμβάνουν δωρεάν εποχικά φυτά και σπόρους προς φύτευση, 2lt σακούλας φυτόχωμα με κομπόστ, που παράγει ο δήμος καθώς και ένα μπουκάλι για αποθήκευση ενός λίτρου νερού, προσφορά από την ΔΕΥΑΚ.

Ταυτόχρονα, γίνεται η παρουσίαση καλής πρακτικής του Δήμου Κατερίνης στην κομποστοποίηση κλαδιών και χόρτων από γεωπόνους και περιβαλλοντολόγους του δήμου, μέσω επίδειξης λειτουργίας του θρυμματιστή κλαδιών και παράλληλης παρουσίασης οπτικοακουστικού υλικού.

Τέλος, οι δράσεις επικεντρώνονται στην ενημέρωση των κατοίκων, για την ανακύκλωση των διαφόρων υλικών και στην παρακίνησή τους να συμμετάσχουν σε αυτή.

Οι ώρες κατά τις οποίες, θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα δράσεων στο «Πάρκο των Χρωμάτων», κατά τις επόμενες ημέρες διαμορφώνονται ως εξής:

Παρασκευή 2 Ιουνίου από 10.00 – 14.00 και 18.00 – 21.00
Σάββατο 3 Ιουνίου από 10.00 – 14.00 και 18.00 – 21.00

Στο πάρκο των χρωμάτων:

ΥΠΑΡΧΟΥΝ

Περίπτερα με υλικά και φυλλάδια ενημέρωσης για την ανακύκλωση χαρτιού, γυαλιού και κάδοι συλλογής χαρτιού και γυαλιού προς ανακύκλωση. Περίπτερο με φυλλάδια ενημέρωσης για την ορθολογική χρήση του νερού.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ

Δημιουργείται «Το δέντρο της ΖΩΗΣ» γεμίζει από παιδικές σκέψεις, λέξεις και σχέδια, ενώ στην συνέχεια θα κοσμήσει έναν δημοτικό χώρο. Διανέμονται έντυπα ενημέρωσης με οδηγίες για την οικιακή κομποστοποίηση, σακούλες με χώμα κομπόστ, καθώς και κηπευτικά φυτά.

ΤΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΑ

Ταυτόχρονα με τις παραπάνω δράσεις, θα αναγνωσθεί και θα παρουσιασθεί, σε συνεργασία με τη δημοτική βιβλιοθήκη Κατερίνης, ένα διαδραστικό παραμύθι με θέμα την ανακύκλωση και την οικιακή κομποστοποίηση, την προστασία του περιβάλλοντος και γενικά με πράσινες δράσεις.
Ανάγνωση από παιδαγωγούς και παντομίμα από εξειδικευμένους animateur.

Επίσης, υλοποιούνται παιχνίδια και κατασκευές για τους μικρούς δημότες σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, δράση από τους Προσκόπους Κατερίνης με θέμα την ανακύκλωση και συναυλίες από τοπικά συγκροτήματα του δήμου μας.

Τέλος, σε μία όμορφη πρωτοβουλία μαθητές του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Κατερίνης φύτευσαν χθες, σε συνεργασία με την αντιδημαρχία Περιβάλλοντος & Πρασίνου 200 εποχικά λουλούδια.

Από το Γραφείο τύπου