Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Δελτίο τύπου της Βουλεύτριας Πιερίας Μπέττυς Σκούφα για την σημερινή της ομιλία στην Βουλή. (ΒΙΝΤΕΟ)

Δελτίο τύπου της Βουλεύτριας Πιερίας Μπέττυς Σκούφα για την σημερινή της ομιλία στην Βουλή. (ΒΙΝΤΕΟ)
Μ. Σκούφα: Είπαμε όχι στις παράλογες απαιτήσεις και σε αυτούς που μας έλεγαν “υπογράψτε τώρα”, με αποτέλεσμα η συμφωνία να συμπεριλαμβάνει και θετικά μέτρα.

Ομιλία της βουλεύτριας Πιερίας στην Ολομέλεια της Βουλής


«Για προσπάθεια επιλεκτικής ενημέρωσης και παρουσίασης στιγμών της πραγματικότητας -και όχι όλης της πραγματικότητας» κυρίως από την πλευρά της Αντιπολίτευσης, έκανε λόγο η βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021.

Κατά την εισαγωγική της τοποθέτηση, η κυρία Σκούφα ανέφερε ότι τα σχολικά γεύματα αποτελούν ένδειξη μιας ανεπτυγμένης και με κοινωνικό κράτος χώρας, παραθέτοντας τα ενδεικτικά παραδείγματα των ΗΠΑ, Φινλανδίας, Σουηδίας, Ιαπωνίας, Κίνας, Ηνωμένου Βασιλείου, Γαλλίας κ.λπ. όπου τα σχολεία σερβίρουν καθημερινά, σε όλους τους μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων σχολικά γεύματα.

Δεύτερο εισαγωγικό σχόλιο της κας Σκούφα, ήταν η αναφορά της στο ΚΚΕ, καθώς βάση της όποιας κριτικής και της όποιας ιδεολογίας του είναι η Σοβιετία. «Ανεξάρτητα από το εάν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με το μοντέλο κρατών σαν τη Σοβιετική Ένωση, να σας υπενθυμίσω ότι ακόμη και η συγκεκριμένη υπερδύναμη της Σοβιετίας προέβη σε ιστορικότατες συνθηκολογήσεις με Imperia εκείνης της εποχής και μάλιστα εις βάρος χωρών και λαών. Και επίσης, το πώς η Σοβιετία θα μπορέσει να φυτρώσει ξαφνικά σε μία χώρα σαν την Ελλάδα της οποίας η παραγωγική βάση εσκεμμένα εδώ και δεκαετίες λεηλατούνταν, αποτελεί για εμένα μέγα μυστήριο», ανέφερε χαρακτηριστικά η βουλεύτρια.

Επιλεκτική μνήμη της Ν.Δ

Μας λέτε ότι χάσαμε πάρα πολύ χρόνο στην αξιολόγηση και ότι αυτό κόστισε εκατομμύρια ευρώ στον ελληνικό λαό. Ξεχνάτε να αναφέρετε ότι όταν ήρθαμε αντιμέτωποι, ως Κυβέρνηση, με τις παράλογες και σε ανυπόστατη βάση απαιτήσεις του ΔΝΤ για λήψη μόνο αρνητικών μέτρων αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα πλήρωναν τα συνήθη υποζύγια, εμείς για ακόμη μία φορά είπαμε «όχι». Το «όχι» δεν το είπαμε μόνο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2015, αλλά το λέμε κάθε φορά που ερχόμαστε αντιμέτωποι με παράλογες απαιτήσεις.

Για πρώτη φορά θετικά μέτρα

Ποια ήταν η σύγκλιση, λοιπόν, μεταξύ παράλογων απαιτήσεων του ΔΝΤ και του «όχι» ακόμα μία φορά της ελληνικής Κυβέρνησης; Το κείμενο της σύγκλισης είναι το κείμενο της συγκεκριμένης συμφωνίας η οποία για πρώτη φορά περιλαμβάνει και θετικά μέτρα! Είτε το θέλετε είτε όχι, το κείμενο που καλούμαστε όλοι να ψηφίσουμε περιλαμβάνει και αρνητικά και θετικά μέτρα.

Ασφαλιστικές εισφορές βάσει του ύψους του εισοδήματος και όχι βάσει των τριετιών

Ασκώντας έντονη κριτική στη Ν.Δ η κα Σκούφα κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση πως λέει ότι αυξάνονται υπέρμετρα οι ασφαλιστικές εισφορές. «Θέλω να σας πω ότι ευχαριστούμε πάρα πολύ για την τιμή που μας κάνετε, γιατί για το ύψος αυτής της αύξησης παίρνετε ως βάση το «νόμο Κατρούγκαλου», το νόμο που εμείς φέραμε πριν από κάποιους μήνες και τον ψηφίσαμε!

Διότι εάν θυμηθείτε τα δικά σας έργα και ημέρες, το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών -για εσάς που είστε εραστές των αριθμών, αλλά δεν παίρνετε πάντα χαρτί και μολύβι να υπολογίσετε το ύψος των μέτρων και των αντίμετρων- επί δικών σας ημερών έφτανε το ποσοστό του 50% και 70% σε ένα υποτιθέμενο εισόδημα το οποίο δεν παραγόταν πραγματικά. Και γιατί δεν παραγόταν πραγματικά; Γιατί η βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών ήταν τα εργάσιμα χρόνια και οι ασφαλιστικές κλάσεις και όχι το πραγματικό εισόδημα που είχε ο μικρομεσαίος».

Μέτρα για το μη βιώσιμο χρέος

Ξεχνούν, επίσης, να μας αναφέρουν, τόνισε η βουλεύτρια Πιερίας απευθυνόμενη στη Ν.Δ, ότι ναι μεν αναγκαζόμαστε να ψηφίσουμε εξαιτίας της συνθηκολόγησης. Για πρώτη φορά όμως με κυβέρνηση της Αριστεράς έρχονται παγκόσμιοι οργανισμοί όπως το ΔΝΤ και λένε ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και δεσμεύονται σε συγκεκριμένα μέτρα για το μη βιώσιμο χρέος και τη διευθέτησή του.

Η σημασία των θετικών μέτρων

Παρά τη μείωση του αφορολόγητου από το 2020, θα μπορούσα να αναπτύξω με χαρτί και με μολύβι όλο το πραγματικό βάρος ή όλη την πραγματική ελάφρυνση που θα έχει μέχρι και το 2022 ένα μεγάλο ποσοστό του ελληνικού λαού. Για λόγους χρόνου, δεν το κάνω. Αναφέρω μόνον ενδεικτικά, ένα μέρος των θετικών μέτρων της συμφωνίας 1) από 01/01/19, για πρώτη φορά 600.000 νοικοκυριά σε σύνολο 1 εκατομμυρίου που ζουν σε ενοίκιο ή έχουν πάρει δάνειο πρώτης κατοικίας, θα λάβουν επιδότηση ενοικίου, 2) από 01/01/19, το επίδομα τέκνων αυξάνεται για όλες τις εισοδηματικές κατηγορίες, ενώ πλέον το ποσό δεν είναι ίδιο για κάθε παιδί, αλλά προσαυξάνεται για όλους, με έμφαση στο 1ο και 2ο παιδί 3) από 01/01/19 μηδενίζεται η συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη για συνταξιούχους, εργαζόμενους, ανέργους, νέους, με εισοδήματα έως 700 ευρώ/μήνα, (δηλαδή στο 60,40% των φορολογούμενων προσώπων), ενώ σε όσους έχουν εισόδημα 701€ έως 1200€ (δηλαδή στο 19,05% των φορολογούμενων προσώπων), μειώνεται η συμμετοχή στο 50%, ήτοι από 10% στο 5% και από 25% σε 12,5% 4) από 01/01/20 μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ και για φορολογητέα εισοδήματα έως 30.000€, μηδενίζεται η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης.

Παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, πέραν της μείωσης του ΕΝΦΙΑ, θα ωφεληθούν και από την νέα μείωση των φορολογικών συντελεστών από το 22% στο 20%, καθώς και ότι θα υπάρξει και μείωση των συντελεστών και τα νομικά πρόσωπα (ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ, ΑΕ).

«Όσο και να προσπαθείτε να εξαπατήσετε τον ελληνικό λαό, ο ελληνικός λαός γνωρίζει πάρα πολύ καλά ποια δύναμη -ακόμη και μέσα στον παγκοσμιοποιημένο καπιταλισμό- είναι αυτή που τον υπερασπίζεται και μάλιστα με κάθε κόστος» υπογράμμισε κλείνοντας την ομιλία της.