Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

12 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή

12 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή
Φέτος, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Νοσηλευτών (ICN) επέλεξε για την Παγκόσμια Ημέρα του Νοσηλευτή, την καμπάνια με το εξής θέμα: «Νοσηλευτές: Μια Φωνή να Οδηγεί, Πετυχαίνοντας τους Υποστηρικτικούς Αναπτυξιακούς Στόχους».

Η Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή εορτάζεται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο την 12η Μαΐου, με σκοπό να εγείρει την συνειδητοποίηση του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζουν οι Νοσηλευτές στην κοινωνία. Πρόκειται για την ημέρα επετείου της γέννησης της Φλοράνς Νάιτιγκεϊλ, η οποία ήταν μια εξαιρετική κοινωνική μεταρρυθμίστρια, στατιστικολόγος και ιδρύτρια της σύγχρονης Νοσηλευτικής Επιστήμης. Έγινε πασίγνωστη ενώ φρόντιζε τους τραυματισμένους στρατιώτες κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κριμαίας. Της προσδόθηκε ο τίτλος « Η Κυρία με τη Λάμπα», εξαιτίας της συνήθειάς της να κάνει γύρους και να φροντίζει ασθενείς ακόμα και τη νύχτα.

Η Νοσηλευτική αποτελεί ένα επάγγελμα, το οποίο έχει συνδεθεί στενά με την προσφορά προς τον συνάνθρωπο και την ανάγκη παροχής φροντίδας προς αυτόν. Συγχρόνως, όμως θεωρείται και ένα «δύσκολο» επάγγελμα καθώς η άσκησή της, απαιτεί κριτική σκέψη, πολλές και σύνθετες γνώσεις και δεξιότητες, σωματική και συναισθηματική κόπωση, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας. Παράλληλα ως επάγγελμα έχει υψηλά επίπεδα άγχους, ενώ η εκτίμηση και ο σεβασμός από το κοινωνικό σύνολο είναι περιορισμένη.

Ωστόσο, ο Νοσηλευτής αποτελεί αναπόσπαστο και αναντικατάστατο μέλος της ομάδας παροχής υπηρεσιών υγείας. Είναι καθοριστικός ο ρόλος του ως διαχειριστή της φροντίδας με διπλούς αποδέκτες: α) την κοινότητα, το άτομο, την οικογένεια και β) το σύστημα υγείας, την ομάδα και την υπηρεσία. Ο ρόλος του είναι η προαγωγή της υγείας του πληθυσμού, η αξιολόγηση και η παροχή φροντίδας (θεραπεία, υποστήριξη, πρόληψη, ανακουφιστική φροντίδα, αποκατάσταση), με στόχο τη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής του ασθενή. Επίσης, συμμετέχει στον συντονισμό της φροντίδας, στη διασφάλιση της πρόσβασης και της συνέχειας στο δίκτυο των υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής φροντίδας και στη βελτίωση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Η επιλογή του επαγγέλματος του Νοσηλευτή πηγάζει κυρίως από συναισθήματα και αξίες, όπως η προσφορά προς τον συνάνθρωπο, η διάθεση για βοήθεια και η ανάγκη για ανθρώπινη επαφή. Οι Νοσηλευτές κατέχουν μία από τις πρώτες θέσεις στους υπερ-ήρωες του Συστήματος Υγείας. Αναγνωρίζουμε και επαινούμε τον υπέροχο αγώνα που δίνει το Νοσηλευτικό Προσωπικό για να ανταπεξέλθει στο δύσκολο έργο του. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες δίνεται, πολλαπλασιάζει την ανθρωπιά και το ενδιαφέρον για τον κάθε πολίτη.

Σας ευχαριστούμε!

Η Διευθύντρια Ν.Υ. Γ.Ν. Κατερίνης
Βίσμπα Άννα
Ο Διοικητής Γ.Ν. Κατερίνης
Μυστρίδης Ανέστης