Δευτέρα 1 Μαΐου 2017

Για πρώτη φορά ακούστηκε στο Διάστημα και σε ζωντανή συνομιλία η Ελληνική γλώσσα!

Για πρώτη φορά ακούστηκε στο Διάστημα και σε ζωντανή συνομιλία η Ελληνική γλώσσα!

Για πρώτη φορά ακούστηκε στο Διάστημα και σε ζωντανή συνομιλία η Ελληνική γλώσσα καθώς και τα Ποντιακά! Ιστορική στιγμή για την πόλη μας!
Υπεύθυνοι για αυτό το μεγάλο εγχείρημα ήταν ο Σύλλογος Ραδιοερασιτεχνών Πιερίας, το 14ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης, το 5ο ΓΕΛ Κατερίνης και η Ένωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών.

Και τυχεροί όσοι ήταν παρών στο 5ο ΓΕΛ Κατερίνης, όπως και η "ΑΛΗΘΕΙΑ" και ήμασταν μάρτυρες αυτού του ιστορικού εγχειρήματος!

Η απευθείας επικοινωνία των μαθητών και μαθητριών του 14ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης με τον Κοσμοναύτη, σε τροχιά, του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, Fyodor (Θεόδωρο) Yurchikhin - Γραμματικόπουλο RN3FI αποτελεί ένα μοναδικό γεγονός τόσο για την πόλη μας όσο και για την χώρα μας.

Το εγχείρημα αυτό πραγματοποιήθηκε με την βοήθεια των Διαστημικών Υπηρεσιών ROSCOSMOS, ESA, NASA και με τον συντονισμό του οργανισμού ARISS (Amateur Radio on International Space Station).

Η επικοινωνία έγινε με ασύρματα μέσα και τεχνική υποστήριξη από τον Σύλλογο Ραδιοερασιτεχνών Πιερίας και την Ένωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών.

Η συγκίνηση για το σπουδαίο αυτό εγχείρημα και η αγωνία για την επιτυχή έκβαση του ήταν φανερή στα πρόσωπα των διοργανωτών και το τελικό αποτέλεσμα δικαίωσε τις προσπάθειες τους που πρέπει να σημειώσουμε ότι είχαν ξεκινήσει εδώ και πολλούς μήνες!

Η προσπάθεια και το αποτέλεσμα παρουσίασαν ιδιαίτερο ειδησεογραφικό ενδιαφέρον καθώς πρόκειται για την πρώτη επικοινωνία τέτοιου είδους με Ρώσο κοσμοναύτη της ROSCOSMOS, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του οργανισμού ARISS, και την πρώτη φορά που ακούστηκε η ελληνική γλώσσα στο διάστημα από τον ελληνικής καταγωγής κοσμοναύτη. Η εκδήλωση ήταν μέρος μιας μεγαλύτερης δράσης για την παρακίνηση των μαθητών να ασχοληθούν με θέματα που αφορούν την τεχνολογία και το διάστημα.

*Αύριο στην "ΑΛΗΘΕΙΑ" μπορείτε να δείτε όλη την ζωντανή συνομιλία του κοσμοναύτη με τους μαθητές και μαθήτριες του 14ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης, καθώς και τι μας δήλωσαν οι διοργανωτές.














































*Η κεραία που τοποθετήθηκε από τον Σύλλογο Ραδιοερασιτεχνών στο 5ο ΓΕΛ Κατερίνης ώστε να καταστεί δυνατή η επικοινωνία με τον κοσμοναύτη:


*Μιχάλης Κανταρτζής
www.pierikialithia.blogspot.gr
www.pierikialithia.gr