Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

"ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΡΟΧΟΝΟΜΟΣ" από την Τροχαία Κατερίνης!

"ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΡΟΧΟΝΟΜΟΣ" από την Τροχαία Κατερίνης!

Μια από τις πιο όμορφες εκδηλώσεις που έχουμε βρεθεί ποτέ ήταν αυτή του Σαββάτου 8 Οκτωβρίου στην Τροχαία Κατερίνης.
Στα πλαίσια λοιπόν του προγράμματος "Συμμαχώντας για την οδική ασφάλεια" πραγματοποιήθηκε η δράση "ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΡΟΧΟΝΟΜΟΣ", όπου δυο παιδιά μετά από κλήρωση έγιναν τροχονόμοι για μια ημέρα!
Η εν λόγω δράση υπό τον τίτλο «Μία μέρα τροχονόμος», είχε σαν στόχο:

- Την καλλιέργεια του σεβασμού στην οδική ασφάλεια από μικρή ηλικία.

- Την προβολή του προληπτικού έργου και κοινωνικού προσώπου της Ελληνικής Αστυνομίας.

- Την καλλιέργεια της αγάπης των παιδιών για το έργο και το Προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και η εξάλειψη οποιασδήποτε διστακτικότητας ή φόβου απέναντι τους.

- Την καλλιέργεια πνεύματος συνεργασίας και εμπιστοσύνης των γονέων απέναντι στο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, η μείωση των μεταξύ τους αποστάσεων και η εξάλειψη των στεγανών.


Ειδικότερα μετά από σχετική διαδικασία κληρώσεως μεταξύ ογδόντα (80) περίπου υποψήφιων δηλωθέντων παιδιών επιλέχθηκαν η ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ Ειρήνη επτά (7) ετών και ο ΤΡΟΥΜΠΑΛΟΣ Αριστείδης έντεκα (11) ετών, προκειμένου να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα και να γίνουν «μία μέρα τροχονόμοι».

Στα ανωτέρω παιδιά χορηγήθηκαν θερινή στολή 8-γ, πηλίκιο, τροχονομική εξάρτυση (τελαμώνα) και σφυρίχτρα.

Αναλυτικότερα στα πλαίσια της εν λόγω δράσης οι «μικροί τροχονόμοι»:

  • Δέχθηκαν μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους, υποδοχή και χαιρετισμό από τον Διευθυντή της Δ.Α. Πιερίας, Ταξίαρχο κ. ΜΑΝΤΖΟΥΚΑ Α., ο οποίος τους προσέφερε και μοναδικά αναμνηστικά δώρα. 
  • Ξεναγήθηκαν στους χώρους του Τμήματος Τροχαίας Κατερίνης καθώς και σε αυτούς άλλων Υπηρεσιών της Δ.Α. Πιερίας ενώ παράλληλα τους γίνονταν μία σύντομη παρουσίαση του έργου της κάθε μίας από αυτές.
  • Απηύθυναν μέσω του Κέντρου Επιχειρήσεων της Διευθύνσεως χαιρετισμό σε όλους τους εκτελούντες υπηρεσία αστυνομικούς. 
  • Πραγματοποίησαν περιπολία μαζί με αστυνομικούς του Τ.Τ. Κατερίνης κατά την διάρκεια της οποίας τους επιδείχθηκε ο τρόπος χρήσης των φωτεινών και ηχητικών προειδοποιητικών συστημάτων των οχημάτων, καθώς και του ηλεκτρονικού συστήματος CAR PC.
  • Συγκρότησαν μαζί με βαθμοφόρους του Τ.Τ. Κατερίνης συνεργείο τροχονομικών ελέγχων και «διενήργησαν από κοινού» ελέγχους σε διερχόμενα αυτοκίνητα για παραβίαση του ορίου ταχύτητας (RADAR) καθώς και για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος (ALCOTEST). Κατά τη διάρκεια των εν λόγω ελέγχων τους επιδείχθηκε και η χρήση του αντίστοιχου τεχνικού εξοπλισμού της Υπηρεσίας μας (συσκευή RADAR και ALCOTEST). 
  • Πραγματοποίησαν την κορυφαία τους επιθυμία και επιβιβάστηκαν στις υπηρεσιακές μοτοσικλέτες πραγματοποιώντας μαζί με τους δικυκλιστές του Τ.Τ. Κατερίνης μία ολιγόλεπτη περιπολία. 
  • Παρακολούθησαν και συμμετείχαν μαζί με αστυνομικούς του Τ.Τ. Κατερίνης στην ρύθμιση της κυκλοφορίας των οχημάτων στην κεντρική πλατείας της πόλεως της Κατερίνης, κάνοντας παράλληλα και χρήση της υπηρεσιακής τους σφυρίχτρας. 

Μετά το πέρας της δράσεως στους «μικρούς τροχονόμους» καθώς και στα μέλη των οικογενειών τους παρατέθηκε από το προσωπικό του Τ.Τ. Κατερίνης γεύμα όπου παράλληλα εορτάστηκαν και τα γενέθλια της μικρής Ειρήνης σε κλίμα ιδιαίτερης χαράς και συγκίνησης.

Κάθε στάδιο της εν λόγω δράσης παρακολουθήθηκε από τα μέλη των οικογενειών των παιδιών τα οποία εξέφραζαν διαρκώς την ευγνωμοσύνη, συγκίνηση και χαρά τους για την μοναδική και πολύτιμη εμπειρία που προσφέραμε στα τέκνα τους.

Ο ψυχικός σύνδεσμος που δημιουργήθηκε μεταξύ «μικρών τροχονόμων» και του προσωπικού του Τ.Τ. Κατερίνης υπήρξε ιδιαίτερα έντονος γεγονός που εκδηλώθηκε ποικιλοτρόπως κατά την στιγμή του αποχωρισμού, καταδεικνύοντας την σπουδαιότητα παρόμοιων δράσεων για την δημιουργία ισχυρών δεσμών μεταξύ αστυνομίας πολιτών και επαληθεύοντας την ορθότητα των τιθέμενων στόχων.

Θετικά σχόλια, εκδηλώσεις ενθουσιασμού και συγχαρητήρια απέσπασε η δράση από την Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς και από μέλη τοπικών επαγγελματικών σωματείων και συλλόγων αλλά κυρίως από απλούς πολίτες οι οποίοι έσπευσαν να φωτογραφηθούν με τους «μικρούς τροχονόμους» και να αιτηθούν προς το προσωπικό της Υπηρεσίας την επανάληψη της στο μέλλον.


Παιδιά και ιδιαίτερα οι γονείς ανέπτυξαν φιλικούς δεσμούς, ενημερώθηκαν και παρακολούθησαν από κοντά το έργο και την καθημερινότητα των αστυνομικών και δεν δίστασαν να εκφράσουν την σφοδρή τους επιθυμία για διατήρηση δεσμών επικοινωνίας με το προσωπικό της Υπηρεσίας στο μέλλον εξαίροντας την θετική επίδραση που είχε αυτό στα παιδιά τους. Παράλληλα την πραγματοποίηση της δράσεως προσφέρθηκαν και στήριξαν υλικά και ψυχικά πλήθος πολιτών ως έμπρακτη ένδειξη αναγνώρισης και επιδοκιμασίας της προσπάθειας που καταβάλει η Υπηρεσία στον τομέα της πρόληψης των τροχαίων ατυχημάτων, προβολής του κοινωνικού προσώπου της Ελληνικής Αστυνομίας και της σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ αστυνομίας πολιτών.



Στην "ΑΛΗΘΕΙΑ" μίλησε ο Διοικητής της Τροχαίας Κατερίνης Δημήτρης Τσαουσίδης που μας είπε τα εξής:

"Το παιδικό χαμόγελο αποτελεί αναμφίβολα την ομορφότερη εικόνα στον κόσμο μας. Στην σημερινή εποχή, όπου παρά την φαινομενική εξέλιξη του πολιτισμού μας βλέπουμε τα παιδικά δάκρυα να πληθαίνουν όλο και περισσότερο παγκοσμίως, θεωρώ ότι κρίνεται επιβεβλημένο όσο ποτέ άλλοτε, όλοι μας και ιδιαίτερα το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, να προφυλάξουμε την παιδική ηλικία και να αγωνιστούμε από κοινού με όλες μας τις δυνάμεις ώστε να μην σβήσει ποτέ το χαμόγελο από τα παιδικά χείλη. Με την σημερινή δράση ευελπιστούμε, μεταξύ άλλων, να βάλουμε και εμείς σαν Διεύθυνση Αστυνομίας Πιερίας ένα μικρό λιθαράκι προς τον σκοπό αυτόν, κάνοντας το όνειρο των παιδιών πραγματικότητα και χαρίζοντας στους «μικρούς τροχονόμους» μια μοναδική εμπειρία την οποία δεν θα λησμονήσουν ποτέ."


Επίσης ο κ. Τσαουσίδης εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του σε όλους τους συμπολίτες μας που δίχως την πολύτιμη υλική και ψυχική στήριξη τους η εν λόγω δράση δεν θα μπορούσε ποτέ να πραγματοποιηθεί και που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, στον Μάνθο Τσακιρίδη για την ανιδιοτελή φωτογραφική κάλυψη της δράσεως, στην "ΑΛΗΘΕΙΑ" που κάλυψε την εκδήλωση και σε όλους τους συναδέλφους δημοσιογράφους που βοήθησαν για την προβολή της δράσης.


*Στην διάρκεια της ημέρας θα ανέβουν και βίντεο από την δράση "Μια μέρα τροχονόμος".



























































































Ρεπορτάζ-Φωτογραφίες: Κανταρτζής Μιχάλης.