Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016

ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑΜΕ «ΜΑΟΥΤΧΑΟΥΖΕΝ»-«ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΕΜΒΑΤΗΡΙΟ»


Με τα δύο σημαντικά και επίκαιρα έργα το «Μαουτχάουζεν» του Ιάκωβου Καμπανέλλη και «Πνευματικό Εμβατήριο» του Άγγελου Σικελιανού, μελοποιημένα από τον Μίκη Θεοδωράκη, τιμά η Πιερία την επέτειο του ιστορικού ΟΧΙ αλλά και των δραματικών για τον Ελληνισμό χρόνων της γερμανικής κατοχής. Σε μια συναυλία ιστορικής μνήμης και σεβασμού στους αγωνιστές της ελευθερίας.


Τα διαχρονικά έργα του κορυφαίου Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη θα τα αποδώσουν δύο χορωδίες της Πιερίας με κοινή ορχήστρα, σολίστες και αφηγητή σε διεύθυνση του μαέστρου Ευθύμιου Μαυρίδη.

Η Δημοτική χορωδία Λιτοχώρου «Ιωάννης Σακελλαρίδης» θα παρουσιάσει το «Μαουτχάουζεν» και το «Πνευματικό Εμβατήριο» την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016 στις οκτώ το βράδυ στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου δημοτικού σχολείου Λιτοχώρου.

Την επόμενη βραδιά, την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016 (ώρα 8:00 μμ), τα ίδια αξιόλογα έργα θα τα παρουσιάσει η χορωδία της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων των 2ου και 5ου Λυκείου Κατερίνης (πολυκλαδικό). Η συναυλία πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Κατερίνης και του Οργανισμού Παιδείας Πολιτισμού Αθλητισμού και Πρόνοιας ( Ο.Π.Π.Α.Π. ) του Δήμου Κατερίνης.

ΤΑ ΕΡΓΑ

Τα τέσσερα τραγούδια που αποτελούν την Μπαλάντα του Μαουτχάουζεν γραμμένα το έτος 1963, βασίζονται σε γεγονότα που βίωσε ο συγγραφέας Ιάκωβος Καμπανέλλης -ως πολιτικός κρατούμενος- το αυστριακό στρατόπεδο συγκέντρωσης και περιγράφει στο βιβλίο του "Μαουτχάουζεν". Το έργο δεν αποτελεί μόνο μια καταδίκη στη βία και την αλλοφροσύνη του πολέμου, αλλά και έναν ύμνο στον έρωτα, που μπορεί ν' ανθίσει ακόμη και σε ένα εφιαλτικό περιβάλλον και να κρατήσει ζωντανή την ελπίδα για ζωή. Μελοποιήθηκε από τον Μίκη το 1966.

Το λαϊκό ορατόριο «Πνευματικό Εμβατήριο» είναι γραμμένο το 1945, τότε που η χώρα μας μόλις είχε βγει από τη δοκιμασία του πολέμου και της κατοχής. Ο λόγος του ποιητή Άγγελου Σικελιανού αποτελεί έκφραση της μεγάλης έγνοιας του για τη μοίρα του τόπου και του λαού, αποτελεί σάλπισμα αγωνιστικό για την ανόρθωση της Ελλάδας.

Ο Σικελιανός, ο Άγγελος των εθνών, δίνει το δικό του μήνυμα στους συγκαιρινούς του μόλις τελειώνει η σκληρή δοκιμασία του πολέμου, θέλοντας να τους στηρίξει στην προσπάθειά τους να επουλώσουν τις πλείστες πληγές που τους άφησε η θηριωδία των Γερμανών. Έχει ως πρώτο σημείο αναφοράς τον ήλιο, ο οποίος λαμβάνει εδώ τις διαστάσεις ενός πολυδύναμου συμβόλου. Μελοποιήθηκε το 1969.

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Τις χορωδίες, Δημοτική Λιτοχώρου «Ιωάννης Σακελλαρίδης» και Εταιρείας Πιερικών Μελετών-Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης συνοδεύει εικοσιτετραμελής ορχήστρα. Σολίστες η Ρώνια Τοπαλίδου και ο Δημήτριος Χωνός. Τα ιστορικά κείμενα που αναφέρονται στα γεγονότα της εποχής με αναφορά την Πιερία συνέγραψε ο Σωτήριος Μασταγκάς. Στην παρουσίαση και στην αφήγηση ο Περικλής Χατζηγιάννης.

Διευθύνει ο μαέστρος Ευθύμιος Μαυρίδης, ο οποίος δηλώνει: «Με αφορμή την φετινή επέτειο του πολέμου του ΄40 και των μετέπειτα τραγικών χρόνων, οι δύο χορωδίες της Πιερίας και όλοι οι συντελεστές καταθέτουν μουσικά τον σεβασμό τους στους επώνυμους και ανώνυμους που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν στο βωμό της λευτεριάς. Τα έργα που αναφέρονται στη δύσκολη για τον τόπο μας περίοδο, αποτελούν μουσική παρακαταθήκη, αλλά και δικαίωση και καταξίωση της πνευματικής δυναμικής δύο πολιτιστικών φορέων του νομού μας. Χρειάστηκε αρκετός χρόνος για την προετοιμασία του εγχειρήματος το οποίο θεωρώ ότι θα το απολαύσουν οι Πιεριείς τιμώντας μας με την παρουσία τους.»