Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

Νικόλαος Κραγιόπουλος Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας: Εκπαιδευτικοί, ανοίξτε τις πόρτες στους γονείς και την κοινωνία. Γονείς, συνεργαστείτε με τους Εκπαιδευτικούς και μην παραπληροφορήστε. Ναι υπάρχουν αντιδράσεις για το νέο σχέδιο οριοθέτησης οδών. Θα βρίσκομαι στον αγιασμό στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης, όπου και αντιδρούν περισσότερο οι γονείς! Όσοι Εκπαιδευτικοί κριθούν ακατάλληλοι να διδάξουν θα απολύονται!

Συνέντευξη μας παραχώρησε σήμερα το πρωί ο Νίκος Κραγιόπουλος, Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας, μέχρι νεοτέρου, μιας και το Υπουργείο Παιδείας έχει μείνει λίγο πίσω στο σχεδιασμό του και δεν έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την εκλογή νέων Διευθυντών Εκπαίδευσης.
Στον λίγο χρόνο που είχαμε μιας και το τηλέφωνο του Διευθυντή δεν σταμάτησε να χτυπάει μας είπε σημαντικά πράγματα.

Αναφέρθηκε στα τρία νέα σχολεία, τις αντιδράσεις των γονιών που αναγκάζονται να αλλάξουν τα παιδιά τους σχολικό περιβάλλον, τις σχέσεις του με τον Δήμο Κατερίνης, αλλά και την άποψη του για τον πρώην Διευθυντή Εκπαίδευσης τον κύριο Κρίτογλου.


Διαβάστε αναλυτικά τι μας είπε:





Μέχρι πότε θα είστε Διευθυντής Εκπαίδευσης;

Κραγιόπουλος Νίκος: Σύμφωνα με την νομοθεσία θα είμαι μέχρι 31/12/2015. Πάντως επειδή η κατάσταση η πολιτική είναι ρευστή δεν υπάρχει σαφής χρόνος λήξης της θητείας μου αλλά και του τρόπου επανεκλογής του νέου Διευθυντή.
Εγώ θα διεκδικήσω την θέση του Διευθυντή εκπαίδευσης και θα είμαι υποψήφιος!

Πείτε μας για τα τρία νέα σχολεία.

Κραγιόπουλος Νίκος: Έχω επισκεφτεί και τα τρία νέα σχολεία και είναι έτοιμα να υποδεχτούν στον αγιασμό τους μαθητές. Ένα μικρό πρόβλημα υπάρχει με την επίπλωση (θρανία κυρίως), αλλά με την συνεργασία του Δήμου Κατερίνης θα το λύσουμε.

Υπάρχουν όμως κάποια προβλήματα όπως το ότι δεν υπάρχουν κλειστοί χώροι γυμναστικής, αλλά και στο δημοτικό σχολείο στο Βατάν υπάρχει ένα αυθαίρετο σπίτι στην αυλή του σχολείου. Τι γίνεται με αυτά τα θέματα;

Κραγιόπουλος Νίκος: Προβλέπεται και υπάρχει ένας κλειστός χώρος για διάφορες εκδηλώσεις όπου όταν ο καιρός δεν το επιτρέπει μπορεί να γίνεται η γυμναστική εκεί και για αυτό λέγεται και χώρος πολλαπλής χρήσης.
Όσο για το σχολείο του Βατάν, δεν είναι δικό μας θέμα και γνωρίζω ότι ασχολείται ο Δήμος Κατερίνης με αυτό. Δεν νομίζω να έχει λυθεί αυτό το θέμα μέχρι τον αγιασμό.

Ποιοι θα είναι οι Διευθυντές στα νέα σχολεία;

Κραγιόπουλος Νίκος: Στο 17ο Δημοτικό θα είναι ο κύριος Καλιός Μιχαήλ, στο 18ο ο κύριος Δροσούνης Ευάγγελος και στο 19ο η κυρία Τασιώνα Σεβαστή.

Τα σχολεία αυτά είναι βιοκλιματικά;

Κραγιόπουλος Νίκος: Ναι είναι βιοκλιματικά. Στη στέγη υπάρχει δώμα και κάποια σημεία υπάρχουν φυτά. Ένα μέρος της ενέργειας τροφοδοτείται από τον ήλιο με συλλέκτες και υπάρχουν σκίαστρα στα παράθυρα. Είναι σχολεία με πολύ καλή κατασκευή και χώρους.
Αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν εργαστήρια πληροφορικής. Αλλά έχουμε μια δωρεά από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών από την κυρία Έφη Μπάσρα και την ευχαριστούμε για αυτό. Πρόκειται για μια σειρά υπολογιστών φορητών και σταθερών.
Έχουμε έρθει σε επαφή με κάποια ιδρύματα όπως του Νιάρχου, του Ωνάση και του Λεβέντη, αλλά ήδη ο Δήμος Κατερίνης έχει ξεκινήσει την προμήθεια τριάντα υπολογιστών και πιστεύω ότι στο τέλος δεν θα έχουμε προβλήματα.
Ηλεκτροδότηση και ύδρευση υπάρχει.
Ως την Παρασκευή θα έχουν τοποθετηθεί και τριάντα πίνακες με πρωτοβουλία της σχολικής επιτροπής και του κυρίου Ίτσιου προσωπικά.
Αισιοδοξούμε ότι όλα θα πάνε καλά.

Με τα υπόλοιπα σχολικά κτήρια τι γίνεται, έχει γίνει συντήρηση;

Κραγιόπουλος Νίκος: Έχουν γίνει παρεμβάσεις όπου χρειαζότανε, κυρίως στο βάψιμο αλλά και όπου χρειάζεται. Γενικά πάντως δεν έχουμε προβλήματα.

Με τον Δήμο Κατερίνης τι σχέσεις έχετε;

Κραγιόπουλος Νίκος: Έχουμε μια άψογη συνεργασία, ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο μας συμπαραστέκονται και αυτό προκύπτει από την ευαισθησία του Δημάρχου για τα εκπαιδευτικά θέματα, έχουμε βέβαια και πολλούς εκπαιδευτικούς όπως η κυρία Ελευθεριάδου, η κυρία Τζουμέρκα, η κυρία Βαβατσιούλα, η κυρία Δεληγιαννίδου που  έχουν τις απαραίτητες γνώσεις και την ευαισθησία σε θέματα εκπαίδευσης και μας στηρίζουν.

Υπήρχαν πολλές αντιδράσεις από τους γονείς για το νέο σχέδιο ορίων φοίτησης που έκανε ο πρώην Διευθυντής ο κύριος Κρίτογλου, υφίστανται ακόμα οι αντιδράσεις;

Κραγιόπουλος Νίκος: Ναι, ακόμα έρχονται γονείς και διαμαρτύρονται. Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού υπέβαλαν αρκετοί από αυτούς ενστάσεις στα σχολεία της περιοχής τους.
Δυστυχώς πληροφορούμαι ότι κάποιοι γονείς διοργανώνουν κινητοποιήσεις. Βέβαια αυτό δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι είναι οξύμωρο, γιατί από την μια ζητάνε από την πολιτεία καινούργιες σχολικές μονάδες και από την άλλη τώρα που απόκτησε ο νομός μας τρία νέα σχολεία δεν θέλουν να στείλουν τα παιδιά τους σε αυτά.
Κυρίως το θέμα των γονέων είναι συναισθηματικό, δεν υπάρχει σοβαρός λόγος για να αντιδρούν.

Υπάρχει σχέδιο για συγχωνεύσεις ή καταργήσεις σχολικών μονάδων στην Πιερία;

Κραγιόπουλος Νίκος: Όχι δεν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός, αλλά χρειάζεται να γίνει ένας εξορθολογισμός με τα σχολεία και τις οργανικότητες τους αλλά αυτό είναι κάτι που θα το δούμε με την νέα σχολική χρονιά.

Επάρκεια εκπαιδευτικών υπάρχει;

Κραγιόπουλος Νίκος: Υπάρχει υπερεπάρκεια και είμαστε υπερπλήρεις. Αυτή την στιγμή υπάρχουν στο νομό Πιερίας 1200 εκπαιδευτικοί.

Με τις ειδικότητες τι γίνεται;

Κραγιόπουλος Νίκος: Ήδη από χθες έχουν εγκριθεί για το νομό μας δώδεκα ειδικότητες και ανακοινώθηκαν σήμερα.

Υπάρχει ένα πρόβλημα με τις μετατάξεις, αδικούνται εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης;

Κραγιόπουλος Νίκος: Ναι, δυστυχώς αδικούνται κάποιοι εκπαιδευτικοί κυρίως της Φυσικής Αγωγής. Όταν επισκέφτηκα τον κύριο Κουράκη είχε υποσχεθεί ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα, όμως τελικά άλλαξε η απόφαση και δεν ξέρω τον λόγο και τώρα είμαστε σε αναμονή και εμείς και οι εκπαιδευτικοί.

Υπάρχουν στην Πιερία εκπαιδευτικοί που είναι ακατάλληλοι να διδάξουν;

Κραγιόπουλος Νίκος: Ναι, η Διεύθυνση έχει προγραμματίσει αυτοί οι εκπαιδευτικοί να περάσουν από την Δευτεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπή από όπου και θα πάρουμε το τελικό πόρισμα αν είναι κατάλληλοι ή όχι για να διδάξουν ή για να μπούνε σε σχολείο (γραμματειακή υποστήριξη). Αν δεν είναι κατάλληλοι για κανένα από τα δυο θα πρέπει να απολυθούν...

Ποια η άποψη σας για τον πρώην Διευθυντή Εκπαίδευσης τον κύριο Κρίτογλου;

Κραγιόπουλος Νίκος: Ίσως είναι ο πιο σημαντικός από όλους τους Διευθυντές Εκπαίδευσης που έχω γνωρίσει και σας το λέω εγώ που έχω συνεργαστεί με εφτά Διευθυντές Εκπαίδευσης. Ο κύριος Κρίτογλου έχει συντελέσει το πιο σημαντικό έργο από όλους σε αυτή την Διεύθυνση. Ως προς την οργάνωση την διοικητική και την επίπλωση των γραφείων ήταν άψογος. Ήταν ένας έμπειρος, περισσότερο τεχνοκράτης θα έλεγα και το έργο του έχει μείνει και φαίνεται. Πιστεύω άνθρωποι σαν τον Αστέριο Κρίτογλου δεν θα έπρεπε να φεύγουν ποτέ από την Εκπαίδευση και να είναι πάντα δίπλα ώστε να δίνουν τα φώτα τους στους επόμενους!

Γνωρίζουμε τον αριθμό των εκπαιδευτικών που είναι αποσπασμένοι σε διάφορους φορείς, γραφεία βουλευτών κλπ;

Κραγιόπουλος Νίκος: Γνωρίζουμε, αλλά για να μην γίνει λάθος από Δευτέρα θα ξέρουμε ακριβώς τον αριθμό των εκπαιδευτικών γιατί η διαδικασία είναι σε εξέλιξη ακόμα.

Πότε θα ανακοινωθούν οι αποσπάσεις;

Κραγιόπουλος νίκος: Υπάρχει και εδώ μια ασάφεια, από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ, πιστεύουμε ότι μέχρι τις 22 Αυγούστου θα γνωρίζουμε αλλά πάντα με επιφύλαξη. Οριακά θα προλάβουμε να κάνουμε τις τοποθετήσεις τους, αλλά θα προλάβουμε.

Στον αγιασμό της νέας σχολικής χρονιάς σε ποια σχολική μονάδα θα μεταβείτε και γιατί;

Κραγιόπουλος Νίκος: Θα είμαι σίγουρα στο 18ο Δημοτικό σχολείο στο Βατάν, γιατί εκεί θα υπάρξουν και οι πιο πολλές αντιδράσεις από τους γονείς που δεν θέλουν να πάνε στο νέο σχολείο. Είναι μια συμβολική πράξη από μεριάς μου για να δείξω ότι δεν μπορεί να υπάρχει απαξίωση για εκείνο το σχολείο.
Αν το πρόγραμμα βολέψει θα ήθελα να βρεθώ και σε ένα δεύτερο σχολείο, πάντα από τα καινούργια.
Επίσης να ανακοινώσω ότι το 18ο Δημοτικό σχολείο μπήκε στο Πρόγραμμα Επισίτισης και θα είναι το μοναδικό Δημοτικό σχολείο που θα συμμετέχει σε αυτό το πρόγραμμα.

Το μήνυμα σας ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς;

Κραγιόπουλος Νίκος: Οι εκπαιδευτικοί πάντα επιτελούν ένα δύσκολο έργο, είναι περισσότερο έργο που καταθέτουν ψυχή.
Δεν είναι ένα έργο απρόσωπο και τόσο εύκολο όσο θέλουν να το βλέπουν μερικοί. Θα τους παρότρυνα το έργο που επιτελούν και είναι τόσο σημαντικό να το αναδείξουν και στην κοινωνία. Να ανοίξουν τις πόρτες στους γονείς, στην κοινωνία, στους φορείς και να τους κάνουμε κοινωνούς στο έργο μας γιατί τους θέλουμε συμπαραστάτες.
Για τους γονείς, θέλω να ευχηθώ στα παιδιά τους μια καλή σχολική χρονιά, υπομονή και να κρίνουν τις καταστάσεις πιο ώριμα.
Να συνεργάζονται με τους εκπαιδευτικούς, και να μαθαίνουν από αυτούς και όχι μέσω «ανεπίσημων καναλιών» και παραπληροφόρησης.
Έχουμε χτίσει τρία νέα σύγχρονα σχολεία και θα έπρεπε να επιδιώκουν να φοιτήσουν σε αυτά τα παιδιά τους και όχι να αντιδρούν οι ίδιοι.




"Ο Νίκος Κραγιόπουλος γεννήθηκε στην Πιερία, όπου και μεγάλωσε. Αποφοίτησε από το 4ο  Λύκειο Θεσσαλονίκης.
Σπούδασε Παιδαγωγικά στην Ακαδημία Ηρακλείου Κρήτης.
Είναι μεταπτυχιακός φοιτητής στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ), με ειδίκευση στην Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων.
Είναι απόφοιτος του τμήματος Γενικής Αγωγής του  Διδασκαλείου Δημοτικής Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης «Δημήτρης Γληνός».
Είναι εκπαιδευτικός ΠΕ70 με 30 χρόνια υπηρεσία από τα οποία τα τελευταία 25 χρόνια στην Πιερία. Έχει εργαστεί σε όλους τους τύπους σχολικών μονάδων και ασκεί διοίκηση εδώ και 17 χρόνια και είναι ο αρχαιότερος Διευθυντής στο νομό Πιερίας. Τελευταία του διοικητική θέση ήταν στο Δημοτικό σχολείο Λόφου και από το Σεπτέμβριο του 2013 υπηρετεί ως Αναπληρωτής Διευθυντής Εκπαίδευσης πριν αναλάβει καθήκοντα Διευθυντή Εκπαίδευσης."